Έρευνα: Οι γυναίκες πιο εύκολα «θύματα» ενός ψέματος
Οι γυναίκες θεωρούνται πιο εύκολος «στόχος» παραπλάνησης και είναι πιο πιθανό να ακούσουν ψέματα κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Είτε κατά την αγορά ενός σπιτιού, είτε κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης για την τιμή του αυτοκινήτου… οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πέσουν «θύμα» ψεύτικων πληροφοριών!
«Ίσως η αιτία βρίσκεται πίσω από το στερεότυπο ότι το γυναικείο φύλο θεωρείται λιγότερο “ικανό”, αλλά πιο θερμό από ο,τι οι άντρες στις διαπραγματεύσεις. Όσο πιο ζεστή είναι η προσωπικότητα της γυναίκας, σύμφωνα με τη μελέτη, τόσο πιο πιθανό είναι να την ξεγελάσουν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας», εξηγεί η Δρ Laura Kray, επικεφαλής της μελέτης.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από πείραμα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πουν την αλήθεια, να παραποιήσουν μερικά στοιχεία ή να πουν και κραυγαλέα ψέματα, με σκοπό να κλείσουν ως πωλητές μια συμφωνία για ένα ακίνητο. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το ότι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες έλεγαν πιο συχνά ψέματα σε άτομα του γυναικείου φύλου. Οι γυναίκες παραδέχθηκαν σε ένα ποσοστό 11% ότι δεν ήταν ειλικρινείς απέναντι σε άντρα συνομιλητή, αριθμός, όμως, που έφτασε στο 17%, όταν είχαν απέναντί τους μια άλλη γυναίκα. Αντίθετα, μόνο το 3% των αντρών παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σε έναν άντρα συνομιλητή, ποσοστό που εκτοξεύτηκε στο 24%, όταν συνομιλούσαν με γυναίκες.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Glo Harris, συμβουλεύτρια στελεχών, η πλειοψηφία τείνει να οδηγείται στα ψέματα απέναντι στις γυναίκες, επειδή γνωρίζει ότι εάν αποκαλυφθεί η αλήθεια, οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο τρανταχτές. «Η αντίδραση του γυναικείου φύλου δεν είναι τόσο σκληρή σε σχέση με τον άντρα που ανακάλυψε ότι εξαπατήθηκε. Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες και δεν ταπεινώνουν δημόσια τον ψεύτη», ομολογεί η ίδια.
Πάντως, όπως έχει αναφέρει και η Pamela Meyers, συγγραφέας του βιβλίου Liespotting, το ψέμα αποτελεί μια συνεταιριστική πράξη. «Ένα ψέμα δεν έχει καμία απολύτως δύναμη από μόνο του. Η ισχύ του αναδύεται μόνο όταν ο απέναντι συμφωνήσει να το πιστέψει. Οι υπερβολικές λεπτομέρειες, η περιττή επαφή με τα μάτια και η επανάληψη της ερώτησης πριν την απάντηση προδίδει μερικές φορές την απάτη», συνεχίζει η ίδια σε ομιλία της στο TedTalk.