Έρευνα: Οι γονείς με smartphones “προσέχουν” λιγότερο τα παιδιά

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Έρευνα: Οι γονείς με smartphones Το smartphone «ανάβει» δελεαστικά πάνω στο τραπέζι και… επηρεάζει τις ικανότητές σας ως γονείς, υποστηρίζει μια νέα μελέτη από το Ιατρικό κέντρο της Βοστώνης. Ένα σχόλιο στο facebook ή ένα email από το γραφείο είναι ικανό να «απορροφήσει» την προσοχή μιας μητέρας ή ενός πατέρα, αφήνοντάς τα παιδιά του να νιώθουν παραμελημένα.

«Μυστικοί» ερευνητές κατευθύνθηκαν σε 15 εστιατόρια fast food της περιοχής και παρατήρησαν από απόσταση τις αλληλεπιδράσεις 55 γονέων και παιδιών (από βρέφη έως 10 ετών) κατά τη διάρκεια του φαγητού. Και όμως, σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων, από 40 έως 55 χρονών, απορροφήθηκε από το smartphone καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος, με τα αγχωμένα παιδιά να προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή τους μέσα από το τραγούδι! Πάντως, σύμφωνα με το περιοδικό Pediatrics, όπου και δημοσιεύτηκε η έρευνα, ένα τέτοιο γεγονός αποτελεί πια ένα κλασσικό σενάριο που «συνοδεύει» το μεσημεριανό στο εξωτερικό…

«Το φαγητό σαν οικογένεια δένει τον γονέα με το παιδί, καθώς το τελευταίο δέχεται μηνύματα προσοχής, επικοινωνίας και αγάπης. Πρέπει να είστε προσεκτικοί, όχι μόνο όσον αφορά το smarphone σας, αλλά και με τα όσα διδάσκετε άθελά σας στα παιδιά», σχολιάζει η δρ Jenny S. Radesky, επικεφαλής της έρευνας και συνεργάτης στο Boston Medical Center.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι ερευνητές που συμβουλεύουν τους νέους γονείς να βάζουν το κινητό σε «κατάσταση πτήσης», ώστε να απολαμβάνουν 100% τα παιδιά τους, καθώς εξελίσσονται πιο γρήγορα… από τις ενημερώσεις λογισμικού. Επιπλέον, τα μικρά παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από τις αλληλεπιδράσεις των γύρω προσώπων, της φωνής ή του αγγίγματος των γονέων τους. Έτσι, αναπτύσσουν τις γλωσσικές δεξιότητες τους, αλλά και την ενσυναίσθηση!

Αξίζει να αναφερθεί ότι προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καλή επικοινωνία και τα τακτικά γεύματα με όλα τα μέλη οδηγούν στην ισορροπία της οικογένειας. Με άλλα λόγια, μειώνουν τις πιθανότητες οι έφηβοι να πουν «ναι» στις καταχρήσεις ναρκωτικών ή το αλκοόλ και να έχουν συνήθως καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί νέοι γονείς ζητούν καθοδήγηση από τους ειδικούς ως προς το πώς να χειριστούν την τεχνολογία μπροστά στα παιδιά τους, όταν πρέπει να παραμείνουν συνδεδεμένοι στο ίντερνετ λόγω της δουλειάς τους…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.