Έρευνα: Διπλασιάστε το αλάτι στη διατροφή… για “καλή” υγεία!
Οι ανάλατες τροφές και η διατροφή χωρίς νάτριο «εγκυμονούν» κινδύνους για την υγεία, καθώς η κατανάλωση του αλατιού… με μέτρο είναι ικανή να προστατέψει από την υψηλή αρτηριακή πίεση! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο “New England Journal of Medicine”, και παρακολούθησε για τρεισήμισι χρόνια περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε 17 χώρες. Οι ειδικοί, πάντως, προτείνουν στους υγιείς ανθρώπους να καταναλώσουν μέχρι και το διπλάσιο ποσό αλατιού από ό,τι συνιστούσε μέχρι σήμερα η επιστήμη.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι καταναλώνουν λιγότερα από 3.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα έχουν κατά 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσοι κατανάλωναν από 3.000 έως 6.000 χιλιοστόγραμμα είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε αντίθεση με όσους ξεπερνούσαν τα 6.000 χιλιοστόγραμμα, οι οποίοι διπλασίαζαν την πιθανότητα εγκεφαλικού. Ωστόσο, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένουν στην ανάγκη για 1.500 – 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου (ή λιγότερο) μέσα στο 24ωρο.
Οι συμμετέχοντες στο πείραμα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4.930 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, με βάση τα δείγματα ούρων τους. Οι επιστήμονες, λοιπόν, ανακάλυψαν ότι το 4,3% εκείνων που κατανάλωναν λιγότερα από 3.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου, είτε πέθαναν, είτε υπέστησαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα, σε αυτό το διάστημα, τέτοια προβλήματα υγείας ταλαιπώρησαν μόνο το 3,1% όσων λάμβαναν 3.000 έως 6.000 χιλιοστόγραμμα.
Άλλωστε, το νάτριο, το κύριο συστατικό του αλατιού, αποτελεί το «κλειδί» για πολλές κυτταρικές λειτουργίες και πρέπει να εντοπίζεται σε μια υγιή διατροφή. «Η ελάχιστη κατανάλωση νατρίου θα μπορούσε να προκαλέσει ορμονική αντίδραση στο σύστημα ρενίνης – αγγειοτενσίνης που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Με άλλα λόγια, όσοι καταναλώνουν ελάχιστο αλάτι στην πραγματικότητα ανεβάζουν την πίεση του αίματος. Παράλληλα, η έλλειψη νατρίου συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων», εξηγεί ο dr. Niels Graudal από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το αλάτι είναι κατάλληλο, είτε σε μεγάλες δόσεις, είτε για τα άτομα με υπέρταση, καθώς σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard κατά το 2010 υπήρχαν 1,65 εκατ. θάνατοι που αποδίδονταν στην κατανάλωση περισσότερων από 2.000 mg νατρίου την ημέρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα 3/4 του διαιτητικού νατρίου δεν προέρχονται από την αλατιέρα, αλλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με το Texas A & M University, δυο φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως διαθέτουν 264 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ενώ ένα cheeseburger αγγίζει τα 709 χιλιοστόγραμμα.
«Προσωπικά πιστεύω ότι μια διατροφή με ελάχιστα ζαχαρούχα ποτά, που προσεγγίζει τις μεσογειακές συνήθειες, έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από τις ανάλατες τροφές. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού (10-12 γρ) έχουν την τάση να τρώνε διαρκώς fast food», αναφέρει η Suzanne Oparil, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και ειδική στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την ίδια, η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αλατιού, αλλά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις χωρών με… μεγάλη διάρκεια ζωής!
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι και η συμβουλή του δρ. Martin O’Donnell από το Πανεπιστήμιο του McMaster που συστήνει το αλάτι στη διατροφή, αρκεί αυτή να περιέχει παράλληλα τροφές με κάλιο, όπως είναι οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα βερίκοκα, ο σολομός και τα μανιτάρια. Αυτό συμβαίνει γιατί το κάλιο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης και να αντισταθμίζει την επίδραση του νατρίου.