Έρευνα: Απελευθερωθείτε μέσα από την πένα και σώστε τη ζωή σας
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Χιούστον η καταγραφή των φόβων, των συναισθημάτων και των οφελών από τη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
«Το κλειδί για την ανάπτυξη της εκφραστικής γραφής είναι η διδασκαλία της γραφής. Σε αντίθετη περίπτωση, το γράψιμο είναι ακριβώς όπως η καταγραφή γεγονότων και εκδηλώσεων σε ένα περιοδικό. Γράφοντας σε ένα περιοδικό μπορεί να είναι θεραπευτικό, αλλά πολλές φορές δεν διαθέτουμε τα εμπειρικά στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν είναι αποτελεσματικό ή όχι» δήλωσε η Qian Lu, επίκουρος καθηγήτρια και διευθύντρια στο Culture and Health Research Center στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. «Στην ερευνητική μου μελέτη εντόπισα μακροπρόθεσμα οφέλη της σωματικής και ψυχικής υγείας, όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατέγραψαν τους βαθύτερους φόβους τους και τα οφέλη από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού» είπε.
Η Lu και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν μια μελέτη με τίτλο «Πιλοτική μελέτη εκφραστικής παρεμβατικής γραφής στους Κινέζους με Καρκίνο του Μαστού» στο περιοδικό Health Psychology. Ο στόχος της έρευνάς της είναι να μειώσει την ψυχολογική επιβάρυνση σε εκείνους που επέζησαν από τον καρκίνο του μαστού.
«Οι ασθενείς με καρκίνο, όπως οι βετεράνοι του πολέμου στο Ιράκ, βιώνουν μετα-τραυματικά συμπτώματα άγχους. Πολλές φορές η διάγνωση καρκίνου οδηγεί στην αντιμετώπιση συναισθηματικού τραύματος. Υπάρχει αίσθηση της απώλειας, κατάθλιψη, άγχος για τη μετάβαση στη θεραπεία, και πώς θα αντιμετωπίσουν το μέλλον» εξήγησε η Lu.
Στην έρευνά της η Lu βρέθηκε κοντά σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού από την Ασία. Μερικές από τις προκλήσεις για τη μελέτη αυτού του πληθυσμού ήταν ο στιγματισμός, η ντροπή που συνδέονταν με τον καρκίνο, οι πολιτιστικές πεποιθήσεις να φέρουν το βάρος μόνοι τους για να αποφευχθεί η διατάραξη της αρμονίας, η καταστολή των συναισθημάτων, καθώς και η έλλειψη εκπαιδευμένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας με πολιτιστική και γλωσσική επάρκεια.
«Σκεφτήκαμε έναν πολύ ενδιαφέρον τρόπο για να βοηθήσουμε. Είναι πραγματικά αρκετά σημαντικός. Ο τρόπος αυτός αφορά την έκφραση συναισθημάτων μέσα από την πένα» είπε. Σύμφωνα με τη Lu σε προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η καταγραφή συναισθημάτων σε περιόδους που βιώνει κανείς δυσκολίες για 20 με 30 λεπτά για τρεις ή τέσσερις ημέρες αύξησε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η απελευθέρωση που προσφέρει η γραφή είχε άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα του σώματος να αντέξει την πίεση και να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και την ασθένεια.
Η ερευνητική ομάδα της Lu ζήτησε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της υγείας και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να γράφουν 20 λεπτά κάθε εβδομάδα για τρεις εβδομάδες. Τρεις σφραγισμένοι φάκελοι ταχυδρομήθηκαν ταυτόχρονα στους συμμετέχοντες με κάθε φάκελο να περιέχει διαφορετικές οδηγίες γραπτώς για την αντίστοιχη εβδομάδα, ενώ πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις μετά από 6 μήνες παρακολούθησης.
«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες θεώρησαν το έργο της γραφής εύκολο, αποκάλυψαν τα συναισθήματά τους και τις εμπειρίες τους που δεν είχαν μοιραστεί μέχρι πρότινος. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατέγραψαν ό, τι πίστευαν και αισθάνονταν και αντιλήφθηκαν την παρέμβαση αυτή ως κατάλληλη και πολύτιμη» είπε η Lu.
Η Lu πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα για την υγεία περιλαμβάνουν τη μείωση της κόπωσης, ενοχλητικές σκέψεις και τη μείωση του μετατραυματικού στρες μετά από τρεις μήνες. Επεσήμανε, επίσης, τη μείωση της κόπωσης, του μετατραυματικού στρες, καθώς και την αύξηση της ποιότητας της ζωής και τις θετικές επιπτώσεις μετά από έξι μήνες.