Ερασιτεχνική Αστρονομία: Τι είναι και ποιους αφορά;

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη

Ερασιτεχνική αστρονομία… ένα χόμπι ιδιαίτερο, κάπως σπάνιο και σίγουρα γοητευτικό! Ορίζοντας τις λέξεις ξεχωριστά, πρόκειται για ενασχόληση με την αστρονομία, την παρατήρηση και ανάλυση του έναστρου ουρανού και των φαινομένων του αφενός, σε μια καθόλα ερασιτεχνική – μη επαγγελματική βάση αφετέρου.

Μιλάμε για ένα χόμπι, μία ενασχόληση που ξεκινάει από το προσωπικό ενδιαφέρον και την προσωπική ανησυχία του καθενός να γνωρίσει το ουράνιο περιβάλλον, να το αφουγκραστεί, να το παρατηρήσει και να το αναλύσει στο μέτρο του δυνατού. Στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής αστρονομίας, το άτομο με ίδια μέσα και χωρίς απαραίτητα υψηλό σχετικό επιστημονικό υπόβαθρο εξασκεί πρακτικές και τεχνικές με απώτερο σκοπό τη μελέτη του ουρανού.

Στόχος δεν είναι η επιστήμη αυτή καθεαυτή, αν και η ίδια επωφελείται άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό από το έργο των ερασιτεχνών αστρονόμων… στόχος, θα μπορούσαμε να πούμε, καθίσταται η ευχαρίστηση περισσότερο του ίδιου του ερασιτέχνη.

Πιο αναλυτικά, κύριο μέσο της ερασιτεχνικής αστρονομίας καθίσταται η παρατήρηση. Έτσι, μιλάμε για παρατήρηση του ήλιου, διαφόρων αστερισμών, διαττόντων αστέρων, τεχνητών αντικειμένων, κομητών και φυσικά πλανητών. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος συνεχώς παρατηρεί, καταγράφει και εν συνεχεία εξάγει τα δικά του συμπεράσματα για την κίνηση των πλανητών, τη φωτεινότητα των αστέρων, τις όποιες μεταβολές στο εκεί περιβάλλον και ούτω καθεξής.

Όσον αφορά στο πιο πρακτικό κομμάτι, σε κάθε περίπτωση, το κόστος μίας τέτοιας ενασχόλησης δεν είναι και ιδιαίτερα χαμηλό. Σε πρώτη φάση το άτομο, που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον εν λόγω τομέα, δύναται να μελετήσει και να κάνει κάποιες πρώτες απόπειρες παρατήρησης του ουράνιου τοπίου με γυμνό μάτι. Εν συνεχεία, ωστόσο, καλώς ή κακώς, χρειάζεται ένα οικονομικό κεφάλαιο αρκετά μεγάλο, παραδείγματος χάριν για απόκτηση ποιοτικού εξοπλισμού (βλ. τηλεσκόπιο υψηλής ακριβείας) και ταξίδια ανά τον κόσμο με στόχο την εύρεση των ιδανικών συνθηκών ανά περιόδους για παρατήρηση και έρευνα.

Πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο; Υπάρχουν ασφαλώς σύλλογοι όπου μπορεί κάποιος να συμμετάσχει· ενδεικτικά, στην Ελλάδα, από το 2003, υφίσταται ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας(ΣΕΑ). Επιπλέον, ανά διαστήματα πραγματοποιούνται και σχετικοί σεμιναριακοί κύκλοι.

Συνοψίζοντας, η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ένα χόμπι για όλους, για ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των εκπαιδευτικών καταβολών. Αφορμάται από την ανθρώπινη περιέργεια για το άγνωστο και το εξωγήινο και βασίζεται στην παρατήρηση και ανάλυση του λαμπερού, του «νεφελώδους» και άκρως δραστήριου μακρινού ουρανού.

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.