Επιχειρήσεις που πέτυχαν παρά τις αντιξοότητες

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Η ιστορία και τα γεγονότα έχουν αποδείξει αρκετές φορές, οτι αυτό που χρειάζεται μέσα στις μεγάλες κρίσεις και τις αντιξοότητες, είναι όρεξη και καινοτόμες ιδέες. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι παγκοσμίως που ξεκίνησαν απο το μηδέν και κατάφεραν μέσα σε δύσκολες συνθήκες να δημιουργήσουν σπουδαίες επιχειρήσεις. Η επιθυμία τους να πετύχουν αποτελεί έμπνευση για τον κόσμο…

Παράδειγμα τέτοιων επιχειρήσεων και μάλιστα παράδειγμα προς μίμηση, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μια Ελληνική επιχείρηση. Τα διάσημα πλέον “ξύλινα γυαλιά”, είναι μια καινοτόμα ιδέα που ξεκίνησε απο ένα ζευγάρι νέων, που μέσα στην ελληνική κρίση και την απαισιοδοξία, πήραν τη δύσκολη απόφαση να επιχειρήσουν, με όλη τη σημασία της λέξης, να ξεκινήσουν κάτι δικό τους και να πετύχουν. Η ιδέα τους, γεννήθηκε ξαφνικά, κατα τη διάρκεια ενός καφέ. Έτσι απλά, από την πλάκα το πήραν στα σοβαρά και η στιγμή αυτή σηματοδότησε την αρχή της δημιουργίας και μετέπειτα της επιτυχίας. Όπως έχουν παραδεχθεί οι ίδιοι, η απόφαση, αλλά κυρίως η υλοποίηση δεν ήταν καθόλου εύκολη, ειδικά μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής ύφεσης, μιζέριας και απαισιοδοξίας. Τελικά, απο ένα εργοστάσιο στη Σύρο, κατάφεραν να παράγουν 2.000 ζευγάρια γυαλιά το χρόνο. Η δουλειά τους μαθεύτηκε στον κόσμο και τελικά τα ξύλινα γυαλιά κάνουν θραύση.

Κάπου πιο μακριά, στην Κίνα, ο Jack Ma, είναι ένας νέος απο φτωχή οικογένεια. Με πολύ δυσκολία και αφού έχει αποτύχει ήδη δύο φορές, καταφέρνει να περάσει στο πανεπιστήμο και αφού αποφοιτήσει στέλνει πυρετωδώς βιογραφικά σε μεγάλες εταιρίες. Αυτό που έλαβε απο τις περισσότερες εταιρίες ήταν η απόρριψη, όμως ο Jack δεν το έβαλε ούτε τότε κάτω. Κατάφερε να βρει δουλειά ως καθηγητής αγγλικών και αγάπησε πολύ τη δουλειά του παρότι η αμοιβή του γι’αυτή ήταν ελάχιστη. Χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή του ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάνει ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και τότε έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με το διαδίκτυο και τους υπολογιστές. Τη στιγμή εκείνη, ο Jack συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα συνέδεε τις επιχειρήσεις της Κίνας με τη διεθνή αγορά. Το εγχείρημά του ήταν δύσκολο, όμως με το πείσμα και τη θέλησή του τα κατάφερε. Δημιούργησε την Alibaba, η οποία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, έλαβε υπέρογκες χρηματοδοτήσεις, κατάφερε να ανταγωνιστεί το ισχυρό Ebay και έκανε τον Jack Ma, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στην Κίνα.

Ξανά στη χώρα μας, οι νέοι δείχνουν να μην το βάζουν κάτω, παρά τις αντιξοότητες. Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN, αναφέρεται σε δυο Έλληνες οι οποίοι αξιοποίησαν τα προιόντα της χώρας μας, όπως το λάδι και το μέλι, για να δημιουργήσουν μια επιχείρηση που θα τα προάγει στην αγορά του εξωτερικού. Γνώστες απο μικροί των ελληνικών προιόντων, καθώς ο παππούς τους ήταν μπακάλης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιχείρησή τους. Το εγχείρημα στην αρχή δεν είχε την απήχηση που επιθυμούσαν, όμως οι ίδιοι δεν πτοήθηκαν. Η εταιρία τους oνομάζεται Ergon και κατάφερε να γίνει δυναμική και κερδοφόρα, ενάντια στις δυσκολίες, με μια μεγάλη γκάμα προιόντων.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.