Όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε περίοδο εγκυμοσύνης πολύ σημαντικό είναι να προσέχει την διατροφή της γιατί κάποιες τροφές δεν είναι …
Επιτρέπεται η νηστεία στην εγκυμοσύνη;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε επαρκή θρεπτικά συστατικά, είναι αναγκαία τόσο για την υγεία της εγκύου όσο και του εμβρύου. Γι΄ αυτό και πολλές εγκυμονούσες αναρωτιούνται εάν επιτρέπεται η νηστεία της Σαρακοστής (και όχι μόνο).
Κατά τη νηστεία της Σαρακοστής η διατροφή βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και (σε κάποιες περιόδους) στο ελαιόλαδο. Αντίθετα, απέχουμε από την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, αβγών και γαλακτοκομικών.
Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη στη νηστεία. Όμως οι ανάγκες της κάθε γυναίκας σε θρεπτικά συστατικά διαφέρουν. Για το λόγο αυτό συνιστάται να ενημερώσετε τον γιατρό σας ο οποίος θα μπορέσει να σας συμβουλέψει και, αν το κρίνει σκόπιμο, να συστήσει ενδεχομένως τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.
Ας δούμε λοιπόν ποια θρεπτικά συστατικά ενδέχεται να στερηθείτε και αν υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρώσετε τα συστατικά αυτά.
Πρωτεΐνες
H πρωτεΐνη είναι ένα βασικό συστατικό του σώματός μας. Υπολογίζεται πως το 20% περίπου του βάρους μας αντιστοιχεί στις διάφορες πρωτεΐνες. Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός, δομικό συστατικό των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Υπάρχουν 20 αμινοξέα, τα οποία συνδυαζόμενα «δημιουργούν» τις διάφορες πρωτεΐνες του σώματός μας. Τα αμινοξέα αυτά χωρίζονται στα βασικά (ή απαραίτητα) και στα μη βασικά (ή μη απαραίτητα). Τα μεν βασικά αμινοξέα ο οργανισμός μπορεί να τα λάβει μόνον μέσω της διατροφής, ενώ τα μη βασικά μπορεί να τα συνθέσει ο ίδιος.
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως είναι τα όσπρια και τα καρύδια, δεν περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα και θεωρούνται «ατελείς» πηγές πρωτεΐνης. Ακόμα και η σόγια, στην οποία εντοπίζονται όλα τα αμινοξέα, κάποια από τα βασικά ακόμα και στο φυτό αυτό περιέχονται σε πολύ χαμηλές αναλογίες. Αντίθετα το κρέας, τα αβγά και τα πουλερικά περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα και θεωρούνται «πλήρεις» πηγές πρωτεΐνης.
Το κρέας, τα αυγά και τα πουλερικά περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα και θεωρούνται «πλήρεις» πηγές πρωτεΐνης. Τα όσπρια είναι φυτικές πηγές πρωτεΐνης και δεν περιέχουν τον ίδιο αριθμό αμινοξέων με το κρέας. Πλήρεις πηγές πρωτεΐνης θεωρούνται εκτός από το κρέας και τα θαλασσινά τα οποία είναι νηστίσιμα.
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό την περίοδο της εγκυμοσύνης και απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο εκτός από το κρέας είναι επίσης το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, οι φακές, ο αρακάς και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Δεδομένου ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό από τον οργανισμό, μπορείτε να συνδυάσετε τις παραπάνω τροφές με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C όπως είναι τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και τα ακτινίδια.
Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και την ανάπτυξη του εμβρύου. Το ασβέστιο βρίσκεται κατά κύριο στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία δεν επιτρέπονται την περίοδο της νηστείας. Με τι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε; Με ξηρούς καρπούς, ταχίνι, όσπρια και τα αποξηραμένα φρούτα.
Τα θαλασσινά που μπορεί να καταναλώνει μία έγκυος με περισσότερη ασφάλεια είναι ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, ο γαύρος και οι γαρίδες. Απαγορεύεται η κατανάλωση ωμού ψαριού και θαλασσινών αλλά και καπνιστών ψαριών. Επίσης τα ψάρια θα πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον έως τους 63 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να αποφευχθούν δηλητηριάσεις.
Τέλος, αν η κατανάλωση ψαριού δεν είναι στις προτιμήσεις μίας εγκύου θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόσληψη ω-3 λιπαρών μέσω άλλων τροφών, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι.