Επιστημονικά βιβλία για θέματα ζωής

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Έτσι θα έπρεπε να είναι δηλαδή! Έμπνευση για το συγκεκριμένο αφιέρωμα αποτελεί η ανάγκη να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό βιβλία γραμμένα από επιστήμονές που καταφέρνουν με λιτό και ευθύ λόγο να καταστήσουν προσιτή την επιστημονική γνώση στο ευρύ κοινό.

Βιβλία που αφορούν ποικίλα αντικείμενα που αφορούν όλο τον κόσμο- γέννηση, λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, κοινωνικά δίκτυα. Τώρα η γνώση γίνεται προσιτή σε όλους εμάς χάρη σε αυτούς τους επιστήμονες. Κάντε την και εσείς δική σας…

Επιστημονικά βιβλία για θέματα ζωήςΟ ερχομός στη ζωή – Εκδόσεις Κάτοπτρο

Πώς τα γονίδια κατευθύνουν την ανάπτυξη

Christiane Nüsslein-Volhard

Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής

Το βιβλίο αποτελεί ένα εντυπωσιακό ταξίδι στη βιολογία της ανάπτυξης και μας αποκαλύπτει αξιοθαύμαστες διεργασίες του μικρόκοσμου των κυττάρων. Αφηγούμενη πρωτόγνωρες ανακαλύψεις, η νομπελίστρια Christiane Nüsslein-Volhard μάς δίνει απαντήσεις για πολλά ιστορικά και σύγχρονα ερωτήματα της επιστήμης. Μας προσφέρει την πιο σύγχρονη, παγιωμένη γνώση σχετικά με τις μορφές των εμβρύων· εξηγεί τους γενετικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την ανάπτυξη των ζώων· παρουσιάζει τα ηθικά πρότυπα υπέρ των οποίων πρέπει να τάσσεται μια σύγχρονη κοινωνία εν όψει των νέων ανακαλύψεων από την έρευνα των βλαστοκυττάρων, της κλωνοποίησης και των γονιδιακών θεραπειών· διατυπώνει τις αντιρρήσεις της για την ουτοπία της δημιουργίας ανθρώπου από άνθρωπο και του σχεδιασμού τέκνων επί παραγγελία.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 55 σχεδιάσματα της συγγραφέως, παρέχοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα τον μεστό λόγο της.

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Η Christiane Nüsslein-Volhard ανήκει στους σημαντικότερους βιολόγους της εποχής μας. Το ευανάγνωστο και κατατοπιστικό βιβλίο της είναι απαραίτητο σε όποιον επιθυμεί να κατανοήσει τα σημαντικά ζητήματα της βιολογίας που θα αντιμετωπίσει η κοινωνία στις προσε­χείς δεκαετίες.»

Eric Kandel, Πανεπιστήμιο Columbia,

Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής

«Aν επρόκειτο να συνταχθεί ένας κατάλογος με τους σπουδαιότερους βιολόγους των τελευταίων 100 ετών, σίγουρα η Nüsslein-Volhard θα περιλαμβανόταν σε αυτόν. […]»

The New York Times

«Η Christiane Nüsslein-Volhard, με τη σπάνια και βαθιά βιολογική γνώση της, δημιουργεί ένα βιβλίο με ύφος άμεσο, λιτό και στρωτό. […] Η φιλοτεχνημένη από την ίδια εικονογράφηση του βιβλίου δείχνει την εμπνευσμένη προσωπική φροντίδα της συγγραφέως.»

Nature

«Δεν έχουν όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες το χάρισμα να επικοινωνούν, με σαφήνεια και λόγο καταληπτό, με τον μη ειδήμονα. Η Christiane Nüsslein-Volhard το καταφέρνει, συνδυάζοντας στο βιβλίο της τη λακω­νικότητα με τη σαφήνεια.»

Science

«Το βιβλίο Ο ερχομός στη ζωή αποτελεί ένα αντίδοτο στη μαζική και αντικειμενική έκρηξη της επιστήμης, η οποία όμως επισκιάζει τις γενικές αρχές. Προς τούτο, είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον επιθυμεί να κατανοήσει πού βρισκόμαστε και προς τα πού πορευόμαστε στη σύγχρονη βιολογία. […]»

Mark Kirschner, Πανεπιστήμιο Harvard

Επιστημονικά βιβλία για θέματα ζωήςΣτο λαβύρινθο του μυαλού: 21 διαδρομές στα μονοπάτια του ανθρώπινου εγκεφάλου – Εκδόσεις Αιώρα

Κάποια στιγμή της ζωής μας, όλοι ευχηθήκαμε να μπορούσαμε να μπούμε στο μυαλό κάποιου.

Να η ευκαιρία!

Γιατί άραγε θυμόμαστε πρόσωπα αλλά όχι ονόματα; Γιατί γελάμε όταν μας γαργαλούν αλλά δεν μπορούμε να γαργαλήσουμε τον εαυτό μας; Γιατί μπερδεύουμε το δεξιά με το αριστερά; Σε 21 διαδρομές στα μονοπάτια του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο Μάικλ Κορμπάλις απαντάει σ’ αυτά και σε

πολλά ακόμη ερωτήματα με χιούμορ, οξυδέρκεια και γνώση, καταρρίπτοντας πολλούς μύθους. Από την ομιλία μέχρι την όρθια στάση και από τη μουσική σύνθεση μέχρι την υβριστική συμπεριφορά, ο συγγραφέας διερευνά μερικές από τις ιδιαίτερες ικανότητες που μας κάνουν αυτό που είμαστε: άνθρωποι!

Μια πολύ διαφορετική προοπτική για τη γλώσσα και την εξέλιξή της. Αξιοσημείωτο είναι ότι αντιτίθεται στην ιδέα που υποστήριξε κυρίως ο Ν. Τσόμσκι, ότι η σκέψη κατά βάθος είναι γλωσσολογική – με άλλα λόγια ότι χρειαζόμαστε τη γλώσσα προτού μπορέσουμε να κάνουμε σκέψεις.

— New Scientist

Ένας σύντομος αλλά γοητευτικός τρόπος για να ξυπνήσει ο επιστήμονας μέσα σας.

— NZ Listener

Ο Μάικλ Κορμπάλις (1936) είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας

Ζηλανδίας. Με πτυχίο στα μαθηματικά και μεταπτυχιακό στην ψυχολογία ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, όπου δίδαξε ψυχολογία από το 1968 έως το 1977. Τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από τη διδασκαλία αλλά συνεχίζει την έρευνα και τη συγγραφή βιβλίων. Επίσης αρθρογραφεί σε περιοδικά όπως το American Scientist και το Scientific American. Ο Μ. Κορμπάλις διακρίνεται για την καταπληκτική ικανότητά του να μεταφέρει περίπλοκες επιστημονικές θεωρίες σε απλή γλώσσα.

Επιστημονικά βιβλία για θέματα ζωήςΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ, Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και

πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας– Εκδόσεις Κάτοπτρο

Nicholas Α. Christakis James Η. Fowler

«Το βιβλίο ασχολείται με τη συναρπαστική νέα επιστήμη των κοινωνικών δικτύων. Με ενθουσιασμό και σαφήνεια, οι δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες αναζητούν τους αόρατους ιστούς που μας συνδέουν μεταξύ μας και αποκαλύπτουν συναρπαστικές πτυχές της κοινωνικής μας ζωής. […] Αν κάποιος που γνωρίζετε ελάχιστα διαβάσει το Συνδεδεμένοι, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τη δική σας ζωή. Πώς; Διαβάστε στο βιβλίο […]».

Daniel Gilbert, καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard

«Από την υγεία και την ευτυχία έως τις εποχικές μόδες και τις χρηματοοικονομικές αγορές, οι συγγραφείς μάς προσφέρουν ένα εντυπωσιακό ταξίδι στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Και δείχνοντας τη σημασία αυτών των δικτύων για την προσωπική μας ζωή, οι συγγραφείς αναδεικνύουν κάτι ακόμη πιο σημαντικό: ότι η προοπτική του δικτύου αποτελεί κλειδί για την κατανόηση της ύπαρξής μας μέσα στην κοινωνία […]».

Duncan Watts, καθηγητής κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Columbia

«Ίσως να πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της δεκαετίας.

Με ξεκάθαρο και γλαφυρό τρόπο, οι συγγραφείς χρησιμοποιούν τα πρωτοποριακά ευρήματά τους σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα για να κατανοήσουν όχι μόνο τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Γεμάτο με συναρπαστικές ιστορίες και παραδείγματα,το βιβλίο είναι απαραίτητο για την κατανόηση της ίδιας μας της φύσης. […]Πρέπει να το διαβάσουν άπαντες».

Ed Diener, καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο του Ιλινόις

«Ένα παλιό ρητό λέει: “Τους συγγενείς δεν τους διαλέγουμε”. Μόλις διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα δείτε ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε πολλά πράγματα στη ζωή σας. Άλλοι τα επιλέγουν για εσάς! Οι Christakis και Fowler δίνουν νέα πνοή σε μια παλιά ιδέα: το ότι έχει μεγάλη σημασία με ποιον συναναστρέφεστε. […] Πολύπλοκες ιδέες γίνονται εύκολα κατανοητές και τα μυστήρια της επιστήμης ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας. […] Ο κόσμος θα γίνει πιο μικρός και θα αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα μόλις διαβάσετε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο».

Sudhir Venkatesh, καθηγητής κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Columbia

«Μια πανοραμική οπτική των κοινωνικών σχέσεων, που μπορεί να σας δημιουργήσει ίλιγγο. Κάθε δάσκαλος και κάθε γονιός, κάθε επιχειρηματίας και κάθε πολιτικός, όλοι οι πολίτες, θα πρέπει να δουν τη ζωή τους από αυτή την οπτική γωνία […]».

Chip Heath, καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς, Πανεπιστήμιο Stanford

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…