Τα κάστρα έχουν συνδεθεί με τη μεσαιωνική περίοδο και την Ευρώπη. Πλήθος τέτοιων κτισμάτων, ωστόσο, βρίσκουμε και απ’ άκρου εις …
Επίσκεψη στον παραμυθένιο Πύργο Βασιλίσσης
Πύργος Βασιλίσσης: Επισκεφθείτε ένα παραμυθένιο σκηνικό που έχουν λατρέψει ακόμη και οι λιγότερο λάτρεις των παραμυθιών!
Ένας μαγικός κήπος 250 στρεμμάτων, ένας γοτθικός πύργος, αμπελώνες και δύο ιστορικά βασιλικά πρόσωπα. Με την πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι πρόκειται για παραμύθι.
Το παραμυθένιο αυτό σκηνικό όμως βρίσκεται εντός της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Ίλιον, δίπλα από το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
Λόγω της κρυφής τοποθεσίας του υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν προσέξει την ύπαρξή του. Το γεγονός αυτό κάνει όσους το επισκέπτονται για πρώτη φορά να μαγεύονται από την πρασινάδα και το βγαλμένο από μια άλλη εποχή σκηνικό του.
Είναι ένα μέρος στο οποίο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, την αισθητική και την πράσινη ανάπτυξη.
Ο Πύργος
Ο περίφημος Πύργος της Βασιλίσσης είναι μια έπαυλη κατασκευασμένη στα πρότυπα του Πύργου Ηochenschwangau της Βαυαρίας. Κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλαιότερου πύργου και μέσα σε αυτόν κατοικούσαν η βασίλισσα Αμαλία και ο σύζυγός της Όθωνας.
Αποτέλεσε μία από τις προσωρινές κατοικίες του βασιλικού ζεύγους πριν από την κατασκευή των ανακτόρων και του βασιλικού κήπου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο αρχιτέκτονας του εντυπωσιακού στις μέρες μας κτηρίου παραμένει άγνωστος. Διαθέτει πολυγωνικούς πυργίσκους, επάλξεις και τοξωτά παράθυρα.
Το κτήμα όπου βρίσκεται ο θεαματικός πύργος
Εντός του μεγάλου κτήματος υπάρχουν καλλιέργειες βιολογικών βοτάνων, βιολογικός αμπελώνας, στάβλοι με άλογα και φυσικά ο πύργος της Αμαλίας και του Όθωνα.
Προτού η βασίλισσα Αμαλία αγοράσει το κτήμα στο Ίλιον, ήταν αρχικά τουρκικό τσιφλίκι. Στο εξής άλλαξε ιδιοκτησίες, κατά τη διάρκεια των οποίων φυτεύτηκαν τα αμπέλια και δημιουργήθηκαν οι βοηθητικοί χώροι.
Η Αμαλία με την αγορά του κτήματος είχε όραμα να εξελίξει και να εκσυγχρονίσει την ελληνική γεωπονία.
Η βασίλισσα Αμαλία
Πρόκειται για μια προσωπικότητα που είναι συνδεδεμένη με ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Ιστορίας λόγω των ανατροπών. Η ίδια είχε χάσει τη μητέρα της σε πολύ μικρή ηλικία.
Γεννημένη στο Ολδεμβούργο στις 21 Δεκεμβρίου 1818, η Αμαλία Μαρία Φρειδερίκη παντρεύτηκε τον βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας στις 10 Νοεμβρίου 1836. Στο διάστημα της βασιλείας της έλαβε το όνομα «Αμαλία, Βασίλισσα της Ελλάδος».
Η αγάπη της βασίλισσας Αμαλίας για τους κήπους
Την εποχή που η Αμαλία ανέλαβε τη βασιλεία η γεωργική παραγωγή στην Ελλάδα δεν αρκούσε να τροφοδοτήσει τη χώρα. Πολλά εδάφη μάλιστα βρισκόταν ακόμη υπό οθωμανικό έλεγχο (τσιφλίκια).
Η Αμαλία έδωσε μεγάλη βάση στη γεωργία και την αμπελοκαλλιέργεια. Με το χτίσιμο του παλατιού το 1838, προώθησε τα σχέδια της για τη δημιουργία του βασιλικού κήπου. Σχεδιάστηκαν το1839, ενώ η Αμαλία κέρδισε δημοτικότητα για τη δημιουργία τους καθώς και για την αγάπη της για το φυσικό περιβάλλον.
Οι ξεναγήσεις στο κτήμα και στον πύργο
Στις μέρες μας οι ξεναγήσεις στον πύργο γίνονται κατόπιν κρατήσεως. Κατά τη διάρκειά τους ο επισκέπτης θα περάσει από τους στεγασμένους χώρους ακούγοντας από τους ξεναγούς σημαντικά κομμάτια της ιστορίας.
Θα περιηγηθεί στον αμπελώνα, στους στάβλους με τα άλογα, στους κήπους και στο οινοποιείο. Στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στον πύργο, μια εμπειρία που μάλλον θα του μείνει αξέχαστη.