Φαίνεται πως στο σπίτι σας κρύβεται ένα μικρό εργαστήριο πολυχρηστικών πραγμάτων. Καθημερινά τρόφιμα και αντικείμενα μπορούν να χρησιμεύσουν για την …
Επικίνδυνοι συνδυασμοί στη χρήση των απορρυπαντικών
Τα απορρυπαντικά είναι χρήσιμα για την καθαριότητα και απολύμανση του σπιτιού μας. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για χημικά προϊόντα και ότι η χρήση τους πρέπει να γίνεται βάσει κανόνων, ώστε να μην αποβαίνουν επικίνδυνα.
Αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα για γενική καθαριότητα στο σπίτι. Φέραμε τον εξοπλισμό μας, από κουβάδες μέχρι απορρυπαντικά, και είμαστε έτοιμοι να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά. Μήπως όμως, χωρίς να το έχουμε υπολογίσει, κάνουμε κάποια τραγικά λάθη με την ανάμειξη των απορρυπαντικών που χρησιμοποιούμε; Πολλές φορές, άθελά μας μπορεί να κάνουμε αυτό το λάθος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χημικές αντιδράσεις μεταξύ δραστικών ουσιών, τα προϊόντα των οποίων είναι συνήθως τοξικά αέρια. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο; Ένα εύκολο αλλά ουσιαστικό «μάθημα χημείας» θα μας δώσει όλες τις απαντήσεις που χρειάζονται, κάνοντας το καθάρισμα απόλυτα ασφαλές για την υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν μαζί αυτούς τους επικίνδυνους συνδυασμούς.
Χλωρίνη και αμμωνία
Αν ανακατέψουμε αυτές τις δύο ουσίες, δεν θα κάνουμε την χλωρίνη μας πιο δυνατή, αλλά θα δημιουργήσουμε ισχυρές αναθυμιάσεις, που προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονές στους πνεύμονες. Η χλωρίνη περιέχεται σε πολλά προϊόντα για τον καθαρισμό του μπάνιου, όπως και η αμμωνία, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην αναμειγνύουμε αυτά τα προϊόντα μεταξύ τους.
Οξέα και χλωρίνη
Τα καθαριστικά που περιέχουν οξέα μπορούν να προκαλέσουν πολύ ισχυρές αντιδράσεις αν αναμειχθούν με χλωρίνη, δημιουργώντας αέριο χλωρίου, που είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά αν πάσχετε από άσθμα και αν ο χώρος σας δεν αερίζεται καλά.
Ξίδι και υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)
Το ξίδι είναι φυσικό προϊόν, έχει αντιμικροβιακή δράση και είναι όξινο. Αν συνδυαστεί με υπεροξείδιο του υδρογόνου, δημιουργείται υπεροξικό οξύ, που μπορεί να βλάψει τα μάτια, την επιδερμίδα και τους πνεύμονές σας.
Νέα και παλιά προϊόντα
Είναι πολύ κακή ιδέα να αναμείξουμε μεταξύ τους καινούργια με παλιά καθαριστικά, ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο προϊόν της ίδιας εταιρείας. Αν έχει μείνει πολύ λίγο καθαριστικό σε ένα μπουκάλι, καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσουμε και να ανοίξουμε απευθείας ένα καινούργιο. Πολλές φορές, οι συγκεντρώσεις των ουσιών αλλάζουν πολύ γρήγορα, οπότε καλό θα ήταν να είμαστε όσο πιο ασφαλείς γίνεται.
Πολλά αρώματα μαζί
Αρώματα στο μαλακτικό ρούχων, στο απορρυπαντικό, ακόμα και στο στεγνωτήριο. Όλα αυτά, εκτός του ότι δεν δένουν πάντα μεταξύ τους και καταλήγουν να μυρίζουν περίεργα, μπορεί να μας κάνουν κακό. Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές μελέτες που να επιβεβαιώνουν αυτήν την ανησυχία, αλλά η έκθεση σε τόσα χημικά στοιχεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.
Να μην ξεχνάτε ποτέ πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία κάθε καθαριστικού προϊόντος, αλλά και να ανοίγετε πάντα πόρτες και παράθυρα, έτσι ώστε να φεύγουν πιο γρήγορα οι αναθυμιάσεις από το σπίτι σας.