Επαγγελματική Κάρτα: απαραίτητη στην αναζήτηση εργασίας
Σημαντικό εργαλείο και εχέγγειο επαγγελματισμού αποτελεί η προσωπική επαγγελματική κάρτα. Σκεφτείται ότι απεικονίζει μέρος της επαγγελματικής προσωπικότητας σας και των δραστηριοτήτων σας. Χιλιάδες σχέδια, χρώματα και επιλογές ακολουθούν τις κάρτες, ανάλογα με την επιχείρηση ή την προσωπικότητα σας. Και όμως, αυτές συνθέτουν το κύρος ενός επαγγελματίας και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στο marketing και τις πωλήσεις. Δώστε προσοχή στις παρακάτω συμβουλές και δημιουργήστε μια επαγγελματική κάρτα… που ξεχωρίζει στο πλήθος!
Διαλέξτε το χρώμα της κάρτας… ανάλογα με το επάγγελμά σας!
Το χρώμα της κάρτας είναι συνήθως προσαρμοσμένο στον τύπο της επιχείρησης σας. Τα ζεστά χρώματα, όπως είναι το μπλε και το λευκό, είναι ιδανικά για την κάρτα ενός γιατρού. Αντίθετα, ένας καλλιτέχνης χρειάζεται μια πιο δημιουργική κάρτα π.χ. με μαύρα ματ στοιχεία. Βέβαια, εάν βρίσκεστε σε ένα επάγγελμα που απαιτείται προσωπική επαφή, όπως είναι ο μεσίτης… δοκιμάστε να προσθέσετε τη φωτογραφία σας πάνω σε μια άσπρη κάρτα.
Βεβαιωθείτε για τη γραμματοσειρά της κάρτας
Οι ιδιαίτερες γραμματοσειρές είναι πιο διασκεδαστικές από τις «κλασσικές», αλλά λιγότερο ευανάγνωστες. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ μικρές, ούτε φανταχτερές ή «παραμορφωμένες», γιατί έτσι θα δυσκολέψετε τους υποψήφιους πελάτες σας. Αν θέλετε να κάνετε την κάρτα πιο ιδιαίτερη, βάλτε ένα περίεργο σχέδιο-λογότυπο που θα κρατήσει το ενδιαφέρον του άλλου.
Συμπεριλάβετε μόνο τις πιο σημαντικές πληροφορίες
Είναι δελεαστικό να μειώσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς και να συμπεριλάβετε περισσότερες πληροφορίες στην κάρτα… αλλά αποφύγετε το! Η επαγγελματική κάρτα δεν πρέπει να αποτελεί ένα είδος βιογραφικού, αλλά να αναφέρει το όνομα, την ιδιότητα, την επωνυμία επιχείρησης, τη διεύθυνση της, το web page σας, το email και το τηλέφωνό σας. Άλλωστε, οι υπερβολικές πληροφορίες σίγουρα θα κάνουν τον άλλο να χάσει την προσοχή του.
Πειραματιστείτε με μια ξεχωριστή κάρτα… χωρίς υπερβολές!
Τα σχέδια στις επαγγελματικές κάρτες είναι αμέτρητα. Άλλες έχουν στρογγυλεμένες γωνίες, μερικές είναι ανάγλυφες και ορισμένες μετατρέπονται από μια απλή κάρτα σε ένα μίνι-φυλλάδιο. Βρείτε την ιδανική για την αισθητική σας, αλλά προσέξετε να μην καταλήξετε στην υπερβολή.
Σχεδιάστε την κάρτα ανάλογα με τις επιχειρήσεις σας
Εάν έχετε πάνω από μια επιχείρηση, όπως π.χ. δυο site στην κατοχή σας, τότε μπορείτε να βάλετε τη μια επιχείρηση στη μπροστινή μεριά της κάρτας και την άλλη στην πίσω. Ίσως, αν οι επιχειρήσεις συνδέονται με κάποιο τρόπο… να έχετε περισσότερη πελατεία από πριν. Ωστόσο, αν κάνετε δυο εντελώς διαφορετικές δουλειές, πρέπει να δημιουργήσετε δυο ξεχωριστές επαγγελματικές κάρτες, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή σύγχυση.
Αποφύγετε τις κάρτες με πολύ χρώμα ή σχέδια
Πια συνηθίζεται οι κάρτες να έχουν έγχρωμο κείμενο, με σχέδια και στις δυο πλευρές τους… αλλά έτσι δεν υπάρχει κενός χώρος! Μπορεί ο πελάτης να θέλει να κρατήσει σημειώσεις ή ένα επιπλέον τηλέφωνο… πως, όμως, θα μπορέσει να γράψει πάνω σε μια κάρτα που έχει σε όλη την επιφάνεια, εμπρός και πίσω, σκούρο χρώμα;
Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία γραφίστα
Ακόμα και αν έχετε αγοράσει κενές επαγγελματικές κάρτες και έναν εκτυπωτή inkjet, ώστε να δημιουργήσετε τις δικές σας κάρτες στο σπίτι… προτιμήστε τη βοήθεια ενός γραφίστα! Η επαγγελματική κάρτα είναι κομμάτι της πρώτης εντύπωσης που προκαλείται στον πελάτη και μπορεί να σας «κλείσει» πολλές δουλειές. Μη διστάζετε να απευθυνθείτε σε ένα γραφίστα, ώστε να δημιουργήσετε μια κάρτα που να αντικατοπτρίζει την επιχείρηση σας.