Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας είναι πιθανό να έχουμε φερθεί άδικα ή λανθασμένα απέναντι σε μία κατάσταση ή σε …
Ενοχή, ένα συναίσθημα που μπορεί να βλάψει τη ζωή μας
Οι γονείς, οι φίλοι, η κοινωνία, η θρησκεία, αποτελούν πηγές ενοχών. Μπορεί να προφυλάξει τον άνθρωπο από άσχημες συμπεριφορές, όμως όταν υπάρχει σε υπερβολικό βαθμό και χωρίς να υπάρχει αιτία, δυσχεραίνει τη ζωή μας και μας οδηγεί στην εξουθένωση. Πώς την αναγνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Η καλή και η κακή ενοχή
Η ενοχή είναι καλή όταν εμφανίζεται μετά από μία πράξη μας που έβλαψε πραγματικά έναν άνθρωπο ή όταν προειδοποιεί να μην πράξουμε κάτι για το οποίο θα μετανιώσουμε (π.χ. ο γονιός δε φωνάζει στο παιδί του επειδή ξέρει πως μετά θα αισθανθεί ενοχές για αυτό). Με αυτό τον τρόπο η ενοχή είναι θετική, επειδή μας βοηθάει να αποφεύγουμε ανήθικες και ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Η ενοχή που είναι κακή, από την άλλη, κυριαρχεί στη ζωή του ανθρώπου, τον εξαναγκάζει να αισθάνεται άσχημα για κάθε ενέργεια και πράξη του. Οι άλλοι πατώντας επιδέξια πάνω σε αυτή του τη συμπεριφορά, κατορθώνουν να τον ελέγχουν και να τον απομυζούν συναισθηματικά, στοχεύοντας στη χειραγώγησή του. Η ενοχή απορρέει κυρίως από τον τρόπο που ένας άνθρωπος έχει μεγαλώσει και από το πόσο καλές και συναισθηματικά πλήρεις ήταν οι σχέσεις του ίδιου με τους γονείς του.
Μπορούμε να αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά του ενοχικού ανθρώπου:
- Ανησυχεί υπερβολικά για το πώς τον βλέπουν οι άλλοι.
- Συγκρίνει διαρκώς τον εαυτό του με τους άλλους και αισθάνεται πάντοτε μειονεκτικά για το οτιδήποτε αφορά τον ίδιο.
- Αισθάνεται πάντοτε άσχημα για τον εαυτό του, ασκεί ο ίδιος έντονα αρνητική κριτική για την προσωπική του αξία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ