“Ενέργεια και Ανάπτυξη” στο 16ο Συνέδριο του ΙΕΝΕ
Όταν η ενέργεια συνδέεται με την ανάπτυξη, τότε όλο το σύμπαν συνωμοτεί για ένα καλύτερο και πιο πρόσφορο μέλλον της Ελλάδας και ευρύτερα της Ευρώπης. Μέσα από το διάλογο, την ενημέρωση και τις χρήσιμες παρουσιάσεις των κορυφαίων εκπροσώπων της ενεργειακής αγοράς, ολοκληρώθηκε το 16ο Συνέδριο του ΙΕΝΕ με τίτλο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2011». Τα επίκαιρα θέματα της ενέργειας και οι μελλοντικές δράσεις υπέρ της ανάπτυξης παρουσιάστηκαν μέσα από απόψεις και ενημερώσεις για τις προθέσεις της πολιτείας.
Δυναμικά, δημιουργικά και πρακτικά, στο 16ο συνέδριο του ΙΕΝΕ αναλύθηκε η ευκαιρία της Ελλάδας για μια μακροπρόθεσμη αλλαγή του σκηνικού στην ελληνική οικονομία και ανάπτυξη. Με αισιόδοξο τρόπο και επιθυμία για δουλειά και συνεργασία με κράτη του εξωτερικού, δόθηκαν κάποιες συμβουλές και εκφράστηκαν απόψεις για τους ανεκμετάλλευτους τομείς ενέργειας της Ελλάδας. «Πρωτότυπη λύση για το ενεργειακό ζήτημα είναι η δημιουργία μιας εμπορικής εταιρίας, η οποία σχεδιάζεται να εξυπηρετεί τις αγορές των Βαλκανίων, με στόχο την εκμετάλλευση της μεταφορικής δυνατότητας που θα εξαιρεθεί από την πρόσβαση τρίτων», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ.
Όλα οδηγούν, σύμφωνα με το συνέδριο, στον αγωγό ITGI, έναν αγωγό που θα ανοίξει τον «Νότιο Διάδρομο» και θα βοηθήσει στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέσσερα τμήματα του αγωγού, το ελληνοτουρκικό είναι ήδη έτοιμο, το ελληνοιταλικό αναμένεται να λειτουργήσει το 2017, ενώ το ελληνοβουλγαρικό θα οργανωθεί απο το 2013. «Όσον αφορά τα κοιτάσματα της Κύπρου, η ΔΕΠΑ είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, που θα μεταφέρει αέριο στην Κρήτη και στην ηπειρωτική Ελλάδα», συνέχισε ο Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος.
Σύμφωνα με το συνέδριο και τον Dan Dorner, επικεφαλής αναλυτή στον IEA, οι απαιτήσεις της Ευρώπης για φυσικό αέριο θα μεγαλώνουν από χρόνο σε χρόνο. Σημαντικό έδαφος θα αποκτήσουν τα εναλλακτικά καύσιμα έναντι των ορυκτών καυσίμων, καθώς ήδη κρίνεται ότι η χρήση ενέργειας από υδροηλεκτρικά θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2030. «Ο εκσυγχρονισμός της Ευρώπης θα πρέπει να συνδυαστεί με τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της και την αναζήτηση νέων πηγών τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αν και η Ρωσία θα διατηρήσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή οικονομία», ολοκλήρωσε.
Σημαντικές ενημερώσεις και αποκαλύψεις του συνεδρίου αποτέλεσαν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και οι προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα στην Ελλάδα. Τα 70 λασποηφαίστεια περιμετρικά της νήσου δημιουργούν αισιόδοξα σενάρια για κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με τον Μάνθο Σανταμούρη, πρόεδρο του ΚΑΠΕ, είναι διαθέσιμο το δυναμικό εξοικονόμησης για όλους τους τύπους κτιρίων. Η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στα κτίρια για την κατανάλωση της ιδανικής ενέργειας ανά άτομο σχετίζεται όμως με επενδύσεις, που φτάνουν μέχρι και τα 150 δισ. Ευρώ.