Ενδείξεις ανθυγιεινής σχέσης με το φαγητό και τρόποι για να τη βελτιώσετε

Συντάκτης: Γεωργία Έρχου

Το φαγητό καταλαμβάνει μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας, αποτελώντας όχι μόνο πηγή ενέργειας για τη διατήρηση της ζωής, αλλά και πηγή ευχαρίστησης, ενώ συνοδεύει πολλές όμορφες στιγμές στη ζωή μας γενικότερα. Ωστόσο, ο στρεσογόνος σύγχρονος τρόπος ζωής και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα μη ρεαλιστικά πρότυπα που προβάλλουν, αποτελούν δύο από τους πιο βασικούς λόγους που ευνοούν ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε τροφικές διαταραχές.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ψυχολογικά προβλήματα που αφορούν και επηρεάζουν την εικόνα του εαυτού ή κακές διατροφικές συνήθειες και τρόπος ζωής.

Τα σημάδια που δείχνουν πως δεν έχετε μια υγιή σχέση με το φαγητό ή ενδεχομένως ακόμα να υποδηλώνουν συμπτώματα ή την αρχή κάποιας διατροφικής διαταραχής είναι τα εξής:

  • Σκέφτεστε συχνά και με δυσφορία μέσα στη μέρα το επόμενο γεύμα, χωρίς να απολαμβάνετε ό,τι τρώτε, μετρώντας αυστηρά τις θερμίδες που καταναλώνετε και ακολουθώντας περιοριστικές και βραχυπρόθεσμες δίαιτες που υπόσχονται “μαγικά” αποτελέσματα. Προγραμματίζετε λεπτομερώς κάθε γεύμα και πιέζεστε να το ακολουθείτε πιστά, ενώ απαγορεύετε στον εαυτό σας συγκεκριμένες τροφές, παρ’ όλο που σας αρέσουν.

  • Παρατηρείτε πως καταφεύγετε στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, πιθανώς junk food, κάθε φορά που είστε συναισθηματικά φορτισμένοι ή υπό πίεση. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα να νιώθετε ενοχικά μετά από αυτές σας τις παρορμήσεις. Ενδεχομένως, μάλιστα, να επιλέξετε να αυτοτιμωρηθείτε, ακολουθώντας ακόμα πιο αυστηρή δίαιτα το επόμενο διάστημα ή και εξαντλητικό πρόγραμμα άσκησης.

  • Ανεβαίνετε πολύ συχνά στη ζυγαριά, δυσανασχετείτε με την παραμικρή αλλαγή στο βάρος σας και περνάτε αρκετό χρόνο μπροστά από τον καθρέφτη κοιτάζοντας το σώμα σας. Κατά συνέπεια, βίωνετε απότομες αλλαγές στη διάθεσή σας που χαρακτηρίζονται από αισθήματα δυσφορίας και μειοεκτικότητας.

  • Έχετε την αίσθηση ότι οι γύρω σας σας κρίνουν για το σώμα σας και ταυτίζετε την προσωπική σας αξία με την εξωτερική σας εμφάνιση. Ενδεχομένως, μάλιστα, να περνάτε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εντοπίζετε πως συγκρίνετε τον εαυτό σας με τα πρότυπα που προβάλλονται εκεί, νιώθοντας υποδεέστεροι.

Εάν αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω στον εαυτό σας, δε χρειάζεται να απελπίζεστε, καθώς βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για να αναγνωρίσετε την κατάσταση και να αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το σώμα σας και τις διατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Επενδύστε σε βιώσιμες μακροχρόνιες διατροφικές συνήθειες που είναι προσαρμοσμένες στις γευστικές σας προτιμήσεις. Έτσι, η διαδικασία του φαγητού θα είναι πιο ευχάριστη και είναι πιθανότερο πως θα καταφέρετε να διατηρήσετε μια διατροφή που ανταποκρίνεται στις προσωπικές σας ανάγκες.

  • Ακούστε το σώμα σας και τις ανάγκες του. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και απαιτεί φροντίδα. Η παραμέληση των αναγκών του σώματός σας θα δείτε πως αργά η γρήγορα θα έχει αρνητικές συνέπειες, πιθανόν ακόμα και στην υγεία σας.

  • Κάντε ένα διάλειμμα από τα social media. Μια αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας βοηθήσει να στραφείτε πιο πολύ στον εαυτό σας, να ανασυγκροτηθείτε και να αναθεωρήσετε τις αξίες και τους στόχους σας σύμφωνα με τα δικά σας θέλω.

  • Αφιερώστε χρόνο στο μαγείρεμα των γευμάτων σας και μην το κάνετε καταναγκαστικά και βιαστικά. Επιλέξτε υλικά που σας αρέσουν, δοκιμάστε καινούριες συνταγές και μαγειρέψτε με αγαπημένα πρόσωπα. Θα σας βοηθήσει να αναθεωρήσετε και να ξαναχτίσετε μια υγιέστερη σχέση με το φαγητό.

  • Τέλος, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Θα σας καθοδηγήσει να έρθετε σε επαφή με τις βαθύτερες αιτίες των διατροφικών σας συνηθειών και να επαναναπροσδιορίσετε την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας, καθώς και τα κριτήρια με τα οποία προσδιορίζετε την αξία σας.

Συντάκτης: Γεωργία Έρχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.