Ενασχόληση με την τέχνη: τρόπος έκφρασης και κίνητρο εξέλιξης

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η τέχνη είναι η μητέρα του πνεύματος. Ακόμη και οι πρωτόγονοι άνθρωποι ζωγράφιζαν στις σπηλιές πολύ πριν εμφανιστεί ο προφορικός και ο γραπτός λόγος. Το να ασκούμαστε σε καλλιτεχνικά θέματα μας ανοίγει έναν αλλιώτικο κόσμο, που καλλιεργεί και εξελίσσει κάθε φανερή και κρυφή μας πλευρά.

Η ενασχόληση με την τέχνη σήμερα

Οι επαγγελματίες καλλιτέχνες και το υψηλό τους επίπεδο είναι αφετηρία για να ασχοληθούμε με μία τέχνη, αλλά ενίοτε είναι και παράγοντας αποθάρρυνσης, γιατί μπαίνοντας σε μια άδικη σύγκριση μαζί τους νιώθουμε τελείως ατάλαντοι. Η ζωγραφική, για παράδειγμα, θέλει ένα έμφυτο ταλέντο, αλλά ίσως είναι η μόνη τέχνη που προαπαιτεί μια σπάνια καλλιτεχνική φλέβα. Ασφαλώς, ένας καλός δάσκαλος μπορεί να απογειώσει τις έστω και μικρές μας ικανότητες. Παλιότερα, η καλλιτεχνική φύση ήταν απαραίτητο στοιχείο για να στραφεί κάποιος στις τέχνες. Πλέον, με τα ηλεκτρονικά μέσα και τις πολύ πιο διαδεδομένες ευκαιρίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης, όλες και όλοι είναι σε θέση να ασχοληθούν με όποια τέχνη τους αρέσει. Είναι όμως, τελικά, μια απόφαση λογικής, μια συναισθηματική επιλογή ή ένας συνδυασμός, και σε τι επίπεδο μπορούμε να φτάσουμε με μαθήματα και σεμινάρια;

Απόφαση ζωής

Το μεράκι και η αφοσίωση ή απλώς το ενδιαφέρον και ο χρόνος που θα δαπανήσουμε είναι οι πρωταρχικοί παράγοντας για να εξελιχτούμε καλλιτεχνικά. Υπάρχουν πολλά κέντρα σεμιναρίων ή ακόμη και διαδικτυακά μαθήματα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η φωτογραφία, η μουσική, ο κινηματογράφος, η συγγραφή και το θέατρο. Χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο αποφοιτούν από τέτοια προγράμματα και παράγουν νέα έργα τέχνης. Σίγουρα δεν υποκαθιστούν μια δομημένη πανεπιστημιακή σχολή, που δίνει όλα τα εφόδια και τα τυπικά προσόντα, προκειμένου να γίνει κάποιος επαγγελματίας. Όμως, επειδή ο χρόνος περνάει και δεν μπορούμε πάντα να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, τα σεμινάρια είναι ιδιαίτερα ελκυστικός τρόπος για να εκπαιδευτούμε και να ασκηθούμε σε μια τέχνη που μας εκφράζει.

Αφήστε ενδοιασμούς ή χρονικές αναβολές και διαλέξτε ό,τι σας φαίνεται πιο ενδιαφέρον και υποσχόμενο για εσάς. Η σπουδή στην τέχνη ανοίγει το μυαλό, καλλιεργεί την ψυχή και τρέφει την καρδιά. Δεν είναι επαγγελματικό σεμινάριο· είναι μια άσκηση αγάπης προς κάτι που αγγίζει τις ευαίσθητές μας χορδές. Πόσες και πόσοι από μικροί ήθελαν να μάθουν κιθάρα ή πιάνο, αλλά δεν το έκαναν; Όσο γερνάμε και τα παιδιά μας μεγαλώνουν, απελευθερώνεται ο χρόνος και το κίνητρο για να κάνουμε άλλα πράγματα. Έτσι, λοιπόν, η τέχνη έρχεται να μας “αγκαλιάσει” και να κρύψει με τον μανδύα της τη δική μας ταπεινότητα, εξασκώντας την εξωτερίκευση των εσωτερικευμένων μας ανησυχιών. Οι δικές μας ιδέες και εμπνεύσεις βγαίνουν στο χαρτί, στο πεντάγραμμο, στο σανίδι ή στον φακό. Γινόμαστε κοινωνοί μηνυμάτων και υπέροχης έκφρασης συναισθημάτων. Δουλεύουμε για έναν καλύτερο και πιο όμορφο κόσμο.

Το δικό σας μέλλον

Επομένως, μη χάνετε ούτε στιγμή. Αναζητήστε τον δάσκαλο ή το σεμινάριο που σας ταιριάζει. Δείτε τη ζωή πιο αστεία και πιο περιπετειώδη. Αναταράξτε την τάξη και την ασφάλεια μιας συμβατικής καθημερινότητας. Αποκαλύψτε τις κρυμμένες σας ικανότητες. Βγείτε από την αποχαύνωση της τηλεόρασης και του Ίντερνετ και επικοινωνήστε με τους άλλους ανθρώπους και με τα έργα τους. Η καλλιτεχνία δεν είναι προνόμιο λίγων αλλά ο δρόμος όλων. Μια δική σας ματιά στα πράγματα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για ένα έξοχο μέλλον και την ανάταση της ψυχολογίας σας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…