Ένας οδηγός για λήψη καλών φωτογραφιών

Συντάκτης: Παναγιώτης Μητρούσης

Ένας οδηγός για λήψη καλών φωτογραφιώνΜια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, κατά τους Κινέζους. Και ασφαλώς χιλιάδες αναμνήσεις και ιστορίες μπορούν να ειπωθούν με αφορμή μια φωτογραφία. Αυτή όμως θα πρέπει να είναι τραβηγμένη σωστά, ώστε να αποτυπώνει όλη ευδιάκριτα όλη την αλήθεια της στιγμής. Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε κατά τη λήψη των φωτογραφιών σας

Ρυθμίσεις

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που οφείλετε να κάνετε είναι να διαβάσετε πολύ καλά το εγχειρίδιο λειτουργίας της κάμεράς σας. Ακόμα και οι σπουδαιότεροι φωτογράφοι τις περισσότερες φορές ενημερώνονται. Η φωτογραφική μηχανή μπορεί να έχει ρυθμίσεις και επιλογές που δε γνωρίζετε.

Σκούπισμα φακού

Αρχικά βεβαιωθείτε πως ο φακός είναι καθαρός. Οι κόκκοι σκόνης και δαχτυλιές μπορούν να θολώσουν την φωτογραφία ή να της δημιουργήσουν γυαλάδα. Για να το αποφύγετε χρησιμοποιήστε ένα μαλακό ύφασμα και αφαιρέστε τους λεκέδες από τον φακό. Κλείνετε πάντα την κάμερα με το προστατευτικό καπάκι.

Σημείο λήψης

Σημαντικό ρόλο σε μια φωτογραφία παίζει το σημείο λήψης. Υπάρχουν περιπτώσεις που το σημείο από το οποίο τραβάμε μια φωτογραφία καθορίζει την αίσθηση που αυτή δίνει. Αλλάζοντάς το, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ μια εικόνα. Αποφύγετε να τραβάτε φωτογραφίες από το ύψος του ματιού σας. Παίξτε με τα διαφορετικά επίπεδα. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να δώσετε έμφαση στο μέγεθος του αντικειμένου σας, τραβήξτε την φωτογραφία από πολύ χαμηλά, ακόμα και από το πάτωμα. Για αντίθετο αποτέλεσμα, τραβήξτε την φωτογραφία από πολύ ψηλά. Τα εφέ που δημιουργούνται είναι εντυπωσιακά.

Και λίγο τέχνη

Μια χρήσιμη συμβουλή για τη σύνθεση της φωτογραφίας είναι να μην τοποθετείτε το θέμα σας ή τον ορίζοντα ακριβώς στο κέντρο. Όταν γίνεται αυτό η φωτογραφία δείχνει στατική. Αντιθέτως, βάλτε το θέμα εκτός κέντρου. Ένας κλασικός κανόνας φωτογράφησης τοπίου είναι το τοπίο να καταλαμβάνει το 1/3 του κάδρου και τα 2/3 να ανήκουν στον ουρανό. Είναι ο λεγόμενος κανόνας των τρίτων.

Zoom

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ψηφιακό zoom. Καλύτερα, πλησιάστε εσείς αυτό που θέλετε να φωτογραφίσετε. Το ψηφιακό zoom έχει μεν την δυνατότητα να αυξάνει τεχνητά την εγγύτητα της εικόνας στην κάμερα, όμως έτσι, σχεδόν πάντα, χάνεται μέρος της ποιότητας της φωτογραφίας.

Εφέ

Ένα εντυπωσιακό εφέ είναι η φωτογράφηση αντανακλάσεων. Ο συνδυασμός πραγματικότητας-αντανάκλασης μέσα από λακκούβες, γυάλινα κτίρια, καθρέφτες, νερό κτλ. δίνει μια άλλη διάσταση στη φωτογραφία. Ανάλογα με την γωνία λήψης πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες συνθέσεις που μπορούν να τονίσουν μέρη μιας εικόνας.

Τη νύχτα…

Βασικός κανόνας για νυχτερινή λήψη είναι η χρήση τριπόδου. Τα βραδινά φώτα μπορούν να θολώσουν τη φωτογραφία αν η φωτογραφική μηχανή δε βρίσκεται σε εντελώς σταθερή βάση. Αν δεν έχετε τρίποδο φροντίστε τουλάχιστον να την ακουμπήσετε κάπου στέρεα.

Συντάκτης: Παναγιώτης Μητρούσης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.