Ένας γκρινιάρης στέλνει γράμμα στον εαυτό του…

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Όλοι μας, λίγο πολύ, θα γκρινιάξουμε είτε για μια μεγάλη αναποδιά που θα μας τύχει είτε για τις μικρές καθημερινές μας δυσκολίες. Τι θα μας συμβούλευε, όμως, ο ίδιος μας ο εαυτός, αν μπορούσε να μας στείλει ένα γράμμα ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο;

1. Σκέψου ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και πολύ χειρότερα (ναι, πάντα θα μπορούσαν να είναι και πολύ χειρότερα…!).

Συνήθως, οι άνθρωποι που γκρινιάζουν είναι τόσο απασχολημένοι με τη δική τους δυστυχία, ώστε δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ανά πάσα στιγμή τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερεύσουν δραματικά, και ίσως τότε να αναπολούν με νοσταλγία την πρότερη κατάσταση. Όσες πιθανότητες υπάρχουν να μην υπήρχε το όποιο πρόβλημα, άλλες τόσες υπάρχουν να ήταν χειρότερο.

2. Σου απομυζεί αρκετή από την ενέργεια σου.

Αν αναλωθείς σε άσχημες σκέψεις και γκρινιάρικη συμπεριφορά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχεις ούτε την ενέργεια, ούτε τη διάθεση να αφιερωθείς σε άλλα πράγματα πιο παραγωγικά, που ξεκάθαρα θα σου έδιναν περισσότερη χαρά.

3. Υπάρχουν άνθρωποι σε χειρότερη μοίρα από σένα.

Είμαι σίγουρη ότι αυτή τη στιγμή μπορείς να σκεφτείς ένα γνωστό σου πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από σένα. Αν το σκεφτείς αυτό, θα καταλάβεις ότι o λόγος για τον οποίο γκρινιάζεις ίσως, τελικά, να μην αξίζει τόσο…

4. Όταν έρχεται η γκρίνια, η καλή διάθεση φεύγει από το παράθυρο.

Τις περισσότερες φορές η γκρίνια κάνει παρέα με την κακή διάθεση, καθώς συνδυάζεται πάντα με αρνητικές σκέψεις και όλο αυτό επιβαρύνει την ψυχική διάθεση, με αποτέλεσμα να μην είσαι το χαμογελαστό και χαρούμενο άτομο που (βάζω στοίχημα) θα ήθελες να είσαι!

5. Οι κοντινοί σου άνθρωποι έχουν απαυδήσει να σε ακούν να γκρινιάζεις.

Αν οι γονείς σου, ο/η σύντροφός σου και τα παιδιά σου, όταν ξεκινάς να γκρινιάζεις, δυναμώνουν τον ήχο στην τηλεόραση, τότε να είσαι σίγουρος/η ότι ξέρουν πως θα ξαναδούν το ίδιο έργο… το έργο της γκρίνιας και, μάλιστα, σε επανάληψη!

6. Η γκρίνια δημιουργεί νεύρα και τα νεύρα είναι μεταδοτικά.

Σε κανέναν δεν αρέσει να του γκρινιάζουν οι άλλοι, λέγοντάς του ότι είναι ανεπαρκής! Επομένως, όταν ξεκινάς να κατηγορείς κάποιον γκρινιάζοντάς του επειδή δεν κάνει κάτι καλά, στρώνεις το έδαφος για να σου απαντήσουν με τον ίδιο τόνο και ξέρεις πολύ καλά ότι όλα ξεκινούν από μια λάθος απάντηση, έτσι δεν είναι;

7. Η γκρίνια σημαίνει ότι δεν νιώθεις ευγνωμοσύνη για τα υπόλοιπα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σου.

Την ίδια ώρα που γκρινιάζεις για κάτι που δεν πάει καλά στη ζωή σου, την ίδια ώρα όλα τα υπόλοιπα πηγαίνουν υπέροχα. Και αν με ρωτήσεις ποια είναι τα υπόλοιπα, η απάντηση θα είναι η ίδια η ζωή!

8.Βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος.

Συνήθως γκρινιάζοντας χάνεις την ουσία του προβλήματος, η οποία είναι το να επικεντρωθείς στην επίλυσή του. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να γκρινιάζει, κάνε skip και πήγαινε στο επόμενο βήμα, που είναι η λύση…

9. Γιατί όταν γκρινιάζεις σου …θυμίζεις τη μάνα σου.

Οι ίδιες ατάκες, τα ίδια λόγια, ακόμη και ο ίδιος τόνος στη φωνή… Όλα σου θυμίζουν εκείνη. Και μετά θυμάσαι ότι δεν την άντεχες αυτή την γκρίνια και έλεγες από μέσα σου ότι δεν θα γίνεις ποτέ σαν και αυτήν! Και έγινες…

Και κάτι τελευταίο: Οι άνθρωποι που έχουν περάσει πραγματικές δυσκολίες ξέρουν να εκτιμούν το δώρο της ζωής, γιατί είναι πολύτιμο. Άλλωστε, έχουν μάθει ότι ένα χαμόγελο την πιο ακατάλληλη στιγμή ίσως, τελικά, να είναι η πιο κατάλληλη λύση…

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…