Ένα ωραίο μενού για την καραντίνα

Συντάκτης: Νίκος Ζυμβραγός

Τι καλύτερο από ένα ζεστό μοσχαράκι, μια σαλάτα που μας κρατάει σε φόρμα και μια πανακότα χωρίς πολλές θερμίδες για να διατηρήσουμε καλή υγεία και διάθεση στην καραντίνα!

Μενού για 4 άτομα:

Σαλάτα

Ρόκα με λαχανικά, κρουτόν και τόνο

  1. αλάτι-πιπέρι
  2. 150-200 γρ. ροκά
  3. 3 καρότα καθαρισμένα (στον τρίφτη)
  4. 3-4 φέτες ψωμί του τοστ κομμένα σε κυβάκια
  5. 10-12 ντοματίνια κομμένα στην μέση
  6. 2 κολοκύθια (κομμένα με τον καθαριστή λαχανικών)
  7. 280γρ.- 360 γρ. τόνος σε ελαιόλαδο
  8. ξύσμα από 2 λάιμ
  9. χυμό από 2 λάιμ
  10. λίγο θυμάρι ή δενδρολίβανο φρέσκο

Εκτέλεση:

Για τα κρουτόν, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ψωμί, το θυμάρι και λίγο αλάτι. Όταν πάρουν χρώμα, καθώς θα έχουν σοταριστεί, τα αφαιρούμε από το τηγάνι. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό λάδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε την ρόκα, τα καρότα, τα ντοματίνια, τα κολοκυθάκια, τα κρουτόν, το ξύσμα και το χυμό από τα λάιμ. Στραγγίζουμε τον τόνο και αναμειγνύουμε όλα μαζί, καθώς προσθέτουμε λαδολέμονο ή λαδί με βαλσάμικο.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Κυρίως πιάτο

Μοσχαράκι κοκκινιστό στην γάστρα με μελιτζάνα

  1. 1 κιλό μοσχαράκι (σπάλα ή ελιά κομμένο από το χασάπη μας)
  2. 400 ml σάλτσα ντομάτας
  3. 5 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  4. 1/2 πράσο κομμένο ακαθόριστα
  5. 4 σκελίδες σκόρδο
  6. 3 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  7. 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  8. Αλάτι – πιπέρι
  9. 5 φύλλα δάφνης
  10. 3-4 ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε εύκολα, γευστικό και μαλακό μοσχαράκι θα χρειαστούμε μια γάστρα για φούρνο. Σημαντικό… δεν προθερμαίνουμε (τον φούρνο) γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η γάστρα. 

Προσθέτουμε στη γάστρα όλα τα υλικά μας με 2 ποτήρια νερό και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε την γάστρα στο φούρνο σκεπασμένη στους 175-185 βαθμούς για 3 ώρες περίπου. Το ελέγχουμε τακτικά για νεράκι, όποτε χρειάζεται προσθέτουμε. 

Μετά από τις 3 ώρες το δοκιμάζουμε. Αν δούμε ότι έχει μελώσει και έχει μαλακώσει το κρέας είναι έτοιμο. Πρέπει να το αφήσουμε περίπου ένα τέταρτο εκτός φούρνου για να κρυώσει και μετά μπορούμε να σερβίρουμε. 

Το μοσχαράκι μπορείτε να το ταιριάξετε με κάποιο κόκκινο γλυκό κρασί.

Γλυκό

Εύκολη και γρήγορη πανακότα

  1. 250 ml γάλα 
  2. 250 ml κρέμα γάλακτος
  3. 5-7 φύλλα ζελατίνης (θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
  4. 75 γρ. ζάχαρη
  5. 25 ml λικέρ της επιλογής μας
  6. κάποιο σιρόπι επιλογής (κατά προτίμηση κάποιου φρούτου ή καραμέλας)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τις ζελατίνες να μαλακώσουν.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει μια βράση. Το αφαιρούμε από την φωτιά. Στραγγίζουμε την ζελατίνη και μαζί με το λικέρ τα προσθέτουμε στο ζεστό μίγμα.  Ανακατεύουμε καλά και προσεχτικά για να μη σβολιάσει. 

Τέλος, γεμίζουμε μπολάκια ή κάποια κολονάτα ποτήρια. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει το μίγμα μας. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε το σιρόπι και απολαμβάνουμε.

Καλή απόλαυση!

Συντάκτης: Νίκος Ζυμβραγός,

Influence:

Η μαγειρική για μένα είναι πάθος, έρωτας, ζωή… αδρεναλίνη, γεύσεις και αρώματα. Με την μαγειρική γεμίζω με αναμνήσεις και συναισθήματα…