Ένα τσίρκο αλλιώτικο από τα άλλα
To τσίρκο του Κατμαντού δεν είναι ούτε το πιο μεγάλο, ούτε το πιο λαμπερό τσίρκο του κόσμου. Είναι, όμως, το πιο σημαντικό για την ανθρώπινη ελευθερία. Η ατμόσφαιρα του τσίρκου, τόσο ευχάριστη για τους θεατές και κυρίως τα μικρά παιδιά, μπορεί να κρύβει πολλές ιστορίες που στα δικά μας μάτια και αυτιά φαντάζουν απίστευτες, όμως σε άλλα μέρη του κόσμου είναι καθημερινότητα. Το τσίρκο του Κατμαντού αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από ανθρώπους που σε πολύ μικρή ηλικία γνώρισαν το αδυσώπητο πρόσωπο του εμπορίου ανθρώπων και της σκλαβιάς, στις αρχές του 21ου αιώνα…
Οι συγκεκριμένοι ακροβάτες, κλόουν και θηριοδαμαστές αυτού του τσίρκου δεν χρειάζονται ούτε να ντυθούν με πλουμιστά κοστούμια, ούτε και να κάνουν τα εντυπωσιακά νούμερά τους για να καθηλώσουν τον κόσμο. Αρκεί μόνο να διηγηθούν την ιστορία τους, που για όλους είναι η ίδια, μέσες-άκρες: Κάποιοι «ατζέντηδες» περιόδευαν στα πάμπτωχα χωριά τους, στην ύπαιθρο του Νεπάλ, και υποσχόμενοι στους γονείς τους μια πολύ πλούσια ζωή στην ουσία τα… αγόρασαν έναντι ευτελούς ποσού. Στη συνέχεια τα εκπαίδευσαν σε διάφορα νούμερα και τα ανάγκαζαν επί χρόνια να τα εκτελούν και να ζουν στο τσίρκο χωρίς την οποιαδήποτε αμοιβή, πέρα από ελάχιστο φαγητό και μια λερή κουβέρτα για στρώμα, πολλές φορές δίπλα στα άγρια ζώα.
Το τσίρκο του Κατμαντού δεν περιέχει νούμερα, αλλά μόνο ιστορίες. Η επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε την ιδέα της δημιουργία του τσίρκου, δηλαδή μιας 45λεπτης παράστασης με διάσημα τραγούδια στα αγγλικά, τα νεπαλέζικα και τα ινδικά, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι νέοι που δούλευαν από βρέφη σχεδόν στο τσίρκο και κατάφεραν να ξεφύγουν από τον στενό κλοιό των αφεντάδων τους. Ο καθένας βγαίνει στη σκηνή και διηγείται τη δική του ιστορία, η οποία σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την παιδική εργασία και τα παιδιά-σκλάβους κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, αλλά και στην περιοχή της Ινδίας.
Το ζήτημα της διακίνησης ανθρώπων έναντι αμοιβής είναι πολύ σημαντικό στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόνο το 2011 περίπου 11.500 παιδιά πουλήθηκαν από τους γονείς τους σε επιτήδειους, οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν (και προφανώς τα χρησιμοποιούν ακόμα) για διάφορους σκοπούς. Το τσίρκο του Κατμαντού είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να πιεστούν οι κυβερνήσεις από την κοινή γνώμη, ώστε να λάβουν αυστηρότερα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι παραστάσεις για την ώρα δίνονται σε πόλεις του Νεπάλ και της Ινδίας, αλλά σύντομα θα μεταφερθούν και στο Λονδίνο και σε όποια ευρωπαϊκή πόλη το ζητήσει, έτσι ώστε να μαζευτούν χρήματα που θα βοηθήσουν το σκοπό τους.