Ένα τύμπανο για τον φόρο!
Έναν πολύ πρωτότυπο, αλλά συνάμα και αποδοτικό τρόπο συλλογής φόρων από τα καταστήματα βρήκαν οι τοπικές αρχές της πόλης Μπανγκαλόρ στην Ινδία. Αντί να ζαλίζουν τους οφειλέτες μαγαζάτορες με γράμματα και κλήσεις από ειδικά τηλεφωνικά κέντρα, αποφάσισαν να τους στείλουν μια ομάδα δημοτικών… τυμπανιστών! Οι οποίοι στρογγυλοκάθονται έξω από τα καταστήματα που οφείλουν χρήματα στο δημόσιο και ξεκινούν ένα… κρεσέντο κρουστών που σταματάει μόνο όταν ο ντροπιασμένος ιδιοκτήτης αποφασίσει να πληρώσει τα χρέη του!
Η Μπανγκαλόρ, μια πόλη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων στο νότο της ινδικής χερσονήσου, θεωρείται από τις πιο τουριστικές στην Ινδία με πλήθος καταστημάτων και κάθε λογής επιχειρήσεων, με επίκεντρο αυτές της υψηλής τεχνολογίας. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι έχει προσπαθήσει να κρατήσει πολύ χαμηλά τα δημοτικά τέλη και έδειξε ελαστικότητα σε πολλούς καταστηματάρχες, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει αυτούς που εξέλαβαν την ανεκτικότητα ως αδυναμία και δεν έχουν πληρώσει ούτε… ρουπία τσακιστή στο κράτος. Μετά από αλλεπάλληλες ενοχλήσεις με τους «παραδοσιακούς» τρόπους, ήλθε η ώρα να πάρει την κατάσταση (ή μάλλον τα… τύμπανα) στα χέρια του.
Οι τυμπανιστές είναι δημοτικοί υπάλληλοι και ντύνονται ομοιόμορφα, με στολή μπλε χρώματος και φούξια μπαντάνα, έτσι ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την… αποστολή τους. Και το παράξενο είναι ότι αυτή η μέθοδος έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αποδοτική, ακόμη και ως… προληπτική. Χρειάστηκαν μόνο λίγες ημέρες κυκλοφορίας των τυμπανιστών στους δρόμους και στα μαγαζιά που δεν πλήρωναν για να πειστούν οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν. Κι όχι μόνο αυτό. Το τηλέφωνο του δημαρχείου δεν σταματά να δέχεται κλήσεις από αγωνιώδεις καταστηματάρχες, που σπεύδουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, αρκεί να μην δεχτούν την… γνωστή επίσκεψη και ακούσουν τον ήχο των τυμπάνων. Μέχρι τώρα η συλλογή των απλήρωτων φόρων έχει ξεπεράσει το 50% και, με το ρυθμό αυτό, αναμένεται να τακτοποιηθεί πλήρως ως το τέλος του χρόνου.
Ο λόγος που η μέθοδος αυτή είναι πολύ αποδοτική είναι, προφανώς, η ντροπή. Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να γνωρίζει ο κόσμος, ούτε οι ανταγωνιστές τους, ότι χρωστάνε, και φοβούνται τους τυμπανιστές, που αποτελούν… δημόσια διαπόμπευση.