Τι είναι η εμβολή, αρτηριακή ή φλεβική, και ποιοι κινδυνεύουν

Συντάκτης: Ιωάννης Τζορμπατζόγλου, Αγγειοχειρουργός

Ιατρικά εμβολή, ονομάζεται η ενσφήνωση κάποιου ενδαγγειακού σχηματισμού (συνήθως θρόμβου, αλλά και λίπους ή αθηρώματος), στους πνεύμονες μέσω των πνευμονικών αρτηριών. Η κλινική εικόνα διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του εμβόλου και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Έτσι μπορεί να διαδράμει χωρίς ιδιαίτερη συμπτωματολογία έως και να είναι θανατηφόρος, ανάλογα με την έκταση του πνευμονικού παρεγχύματος που έχει βλαφθεί.

Τα συνήθη συμπτώματα αφορούν αρχικά έντονο βήχα με αφρώδη αιματηρά πτύελα, ταχύπνοια, δυσφορία στην αναπνοή. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη του ασθενούς, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πνευμονολογική υποστήριξη.

Οι περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής είναι συχνές σε ασθενείς με πρόσφατο τραυματισμό, που είναι καθηλωμένοι σε κρεβάτι ή για οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται σε ακινησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργείται εντός του έσω φλεβικού συστήματος θρόμβος, που αποσπώμενος εμβολίζει (αποφράσσει) τα πνευμονικά αγγεία.

Οι περιπτώσεις εμβολής αρτηριών είναι συνήθεις σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα (στεφανιαία νόσο, κολπική μαρμαρυγή, έμφραγμα) αλλά και αρτηριακά προβλήματα (ανευρύσματα, στενώσεις αρτηριών). Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ανάλογα της περιοχής που έχει γίνει η εμβολή. Μπορεί να νιώσουμε ένα ξαφνικό πόνο στο χέρι, ή στο πόδι, με ταυτόχρονη απώλεια αισθητικότητας.

Και σε αυτή τη περίπτωση ο θρόμβος που έχει μαζευτεί στην καρδιά, με τη ροή του αίματος και ανάλογα του μεγέθους του, ενσφηνώνεται σε κάποια περιφερική αρτηρία. Το οποίο, είναι καθαρά θέμα τύχης. Έτσι αν καταλήξει σε κάποια αρτηρία του ποδιού, το πόδι περιφερικότερα θα ασπρίσει, θα το νιώθουμε σαν ξένο, θα αρχίσει να πονά, και αν μείνει χωρίς θεραπεία για πάνω από κάποιες ώρες, θα αρχίσει να χάνει την κινητικότητά του (δεν μπορούμε να το κουνήσουμε) με κίνδυνο μόνιμης βλάβης (γάγγραινα).

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητα κάποια μέτρα προφύλαξης:

  • Ασθενείς με αρρυθμίες (ιδίως κολπική μαρμαρυγή) ή πρόσφατο έμφραγμα πρέπει να συμβουλεύονται τον καρδιολόγο τους ώστε αν βρίσκονται σε ομάδα κινδύνου να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.
  • Ασθενείς με πρόσφατο ορθοπαιδικό χειρουργείο, ή σε ακινησία χρειάζεται να λάβουν προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή. Η χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης βοηθά την φλεβική επαναφορά και προφυλάσσει επίσης από θρόμβωση.
  • Συμπτώματα όπως ετερόπλευρο οίδημα σκέλους (το ένα πόδι πρησμένο ), ξαφνικός πόνος σε χέρια ή πόδια που συνδυάζεται με πελίδνωση (λεύκανση ) του δέρματος και απώλεια αισθητικότητας (το νιώθουμε σαν ξένο) πρέπει άμεσα να εκτιμώνται από ειδικό καθώς μπορεί να υποκρύπτουν θρόμβωση ή αρτηριακή εμβολή αντίστοιχα.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον αγγειοχειρουργό κο. Τζορμπατζόγλου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.aggeia.eu»

Συντάκτης: Ιωάννης Τζορμπατζόγλου, Αγγειοχειρουργός

Influence:

Ο Δρ. Ιωάννης Τζορμπατζόγλου αποφοίτησε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2000…