Εμβοές: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται;

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Αν δεν έχετε ξανακούσει για τις εμβοές, ήρθε ο καιρός να ενημερωθείτε αξιόπιστα για μια ενόχληση η οποία ταλαιπωρεί περίπου 1 στους 6 ανθρώπους. Πού οφείλονται  και τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφιστούμε με τη συνδρομή των ιατρών;

Οι εμβοές ονομάζονται οι θόρυβοι (κουδούνισμα, βούισμα, σφύριγμα) που νιώθουμε στα αφτιά μας ή μέσα στο κεφάλι μας, χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή που να παράγει αυτόν  θόρυβο.

Οι εμβοές χωρίζονται σε 3  μεγάλες κατηγορίες:

1) σε αυτές που παράγονται κοντά στο αυτί μας από αγγεία, αρθρώσεις και μύες

2) σε αυτές που παράγονται από το ίδιο το αυτί μας

3) σε αυτές που προέρχονται είτε από νευραξονικό βραχυκύκλωμα, είτε από χαμηλό όριο απόκρισης σε φυσιολογικό εγκεφαλικό συστημικό θόρυβο που με τον καιρό όμως συνήθως ενισχύεται (λόγω κατάθλιψης, αυτισμού κ.α.) και παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά τα εγκεφαλικά φίλτρα

Φυσιολογικά δεν ακούμε τους ήχους που παράγει το σώμα μας. Αυτό συμβαίνει διότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος, ακόμα κι αυτός που υπάρχει σε ένα ήσυχο δωμάτιο είναι αρκετός για να τους καλύψει. Όμως σε χώρο με απόλυτη ησυχία είναι δυνατόν να ακούσουμε ένα βόμβο ή τον σφυγμό μας. Περίπου το 17% του πληθυσμού πάσχει από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.

Τι μπορεί να προκαλέσει  τις εμβοές;

  • Η έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους
  • Οι φλεγμονές του αυτιού (ωτίτιδα)
  • Οι τραυματισμοί του αυτιού ή και της γύρω περιοχής
  • Πρόβλημα στον λαβύρινθο του αυτιού
  • Η αρτηριακή υπέρταση
  • Το άγχος

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις απαιτείται ιατρική γνωμάτευση από εξειδικευμένο γιατρό.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις των εμβοών;

Οι επιπτώσεις στη ζωή ατόμων που υποφέρουν από εμβοές  μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

  • Δυσφορία
  • Κατάθλιψη
  • Συχνές εναλλαγές της διάθεσης
  • Ένταση και ευερεθιστότητα
  • Μειωμένη συγκέντρωση
  • Προβλήματα ύπνου.

Υπάρχει Θεραπεία; Πώς αντιμετωπίζονται οι εμβοές;

Η έλλειψη γνώσης για τον ακριβή μηχανισμό και τα αίτια πρόκλησης των εμβοών περιορίζει τις δυνατότητές μας για τη χορήγηση αποτελεσματικής θεραπείας.Ωστόσο  είναι μύθος η άποψη ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή ότι πρέπει να μάθουν οι ασθενείς να ζουν με το πρόβλημα αυτό. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης που προτείνονται στους ασθενείς με εμβοές όπως η χορήγηση διαφόρων φαρμάκων και ουσιών, ηχοκάλυψη των εμβοών, ενδοτυμπανικές εγχύσεις και διάφορες άλλες θεραπείες με ειδικές συσκευές. Οι σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη της ιατρικής προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται απόσθενών που πάσχουν από εμβοές.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εφόσον πάσχουμε από εμβοές;

  • Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να ενημερώνονται ότι τα συμπτώματα μειώνονται σε ένταση τις περισσότερες φορές με την πάροδο του χρόνου και ότι μόνο σε έναμικρό ποσοστό περιστατικών εμμένουν ή  αυξάνουν σε ένταση.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ασθενείς ακριβώς τι συμβαίνει και να μην τρομοκρατούνται σκεπτόμενοι ότι ίσως έχουν όγκο εγκεφάλου ή ότι πρόκειται να χάσουν πλήρως την ακοή τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι υψηλό ποσοστό των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από μία ήπια μορφή εμβοών, βρίσκει άμεση ανακούφιση όταν ενημερωθεί σωστά για την καλοήθη φύση του προβλήματός τους. Αυτό συμβαίνει  καθώς έτσι λύνεται ο «φαύλος κύκλος» που συνδέει τις εμβοές  με το άγχος.
  • Μια επίσης σημαντική παράμετρος είναι η ενημέρωση του ασθενούς για το γεγονός ότι θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεσή του σε έντονο θόρυβο και την λήψη ψυχοδραστικών ουσιών, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη. Είναι επίσης σημαντική η υπενθύμιση ότι η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά επίσης και στο τσάι και τη σοκολάτα. Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ και τα μη- στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Θεραπεία με ηχοκάλυψη

Η ηχοκάλυψη έχει ως στόχο την εφαρμογή ενός εξωτερικού ήχου για την επικάλυψη των εμβοών, αφού είναι γεγονός ότι πολλοί ασθενείς ανέχονται ένα εξωτερικό ήχο καλύτερα σε σχέση με τις εμβοές τους. Οι εμβοές μπορεί να επικαλυφθούν επιτυχώς σε ποσοστό 95%.

Οι συσκευές ηχοκάλυψης των εμβοών παράγουν ένα θόρυβο – βόμβο, έχουν παρόμοιο σχήμα με τα ακουστικά βαρηκοΐας και έχουν ειδικό ρυθμιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το χρήστη ώστε να επιλέγεται η ιδανική συχνότητα για την επίτευξη ηχοκάλυψης στο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο θορύβου. Οι συσκευές αυτές συνιστώνται για τους ασθενείς εκείνους με φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική ακοή.

Φαρμακευτική-Θεραπεία

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, όπως η νορτριπτυλίνη και η αμιτριπτυλίνη είναι ωφέλιμη στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρής μορφής εμβοή. Έχει αναφερθεί ότι το σύμπτωμα της αϋπνίας σε άτομα με εμβοή αποτελεί το πιο σύνηθες προγνωστικό στοιχείο ανταπόκρισης στη θεραπεία με νορτριπτυλίνη.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει κανείς να ενημερωθεί από τους θεράποντες ιατρούς του για το ότι μερικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να επιδεινώσουν την εμβοή.

Η απραζολάμη (το γνωστό ζάναξ),  έχει επίσης ευεργετική δράση κατά των εμβοών.

Θεραπεία με Διακρανιακή μαγνητική διέγερση και ηλεκτρική διέγερση του ακουστικού φλοιού.

Έχει βρεθεί ότι η διακρανική μαγνητική διέγερση με επαναλαμβανόμενες χαμηλές συχνότητες και η ηλεκτρική διέγερση του ακουστικό φλοιού είναι αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες εμβοές. Αν και βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, οι δύο αυτές μέθοδοι έχουν δώσει πολύ θετικά και αισιόδοξα αποτελέσματα στην μάχη για την αντιμετώπιση  χρόνιων εμβοών σοβαρής μορφής.

Πρόληψη Εμβοών

  • Οι εμβοές μόνες τους ή μαζί με βαρηκοΐα μπορεί να αποτελέσουν μόνιμες καταστάσεις. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την έκθεση σε ήχους με ένταση πάνω από 90db για περισσότερο από 6 ώρες την ημέρα.
  • Προτείνεται χρήση ωτοασπίδων σε μουσικούς παραγωγούς (dj) και εργαζόμενους που ασχολούνται με βαρέα μηχανήματα όπου κάνουν πολύ θόρυβο.
  • Οι μικροί μας φίλοι επίσης (αλλά και οι μεγάλοι) θα πρέπει να μην βάζουν την ένταση των ακουστικών τους στο maximum.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.