Εμπνευσμένες συνταγές για υγιεινά και νόστιμα γεύματα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι βαρετή ή γεμάτη περιορισμούς. Μπορείτε να απολαμβάνετε νόστιμα γεύματα που είναι και φρέσκα και θρεπτικά. Ακολουθούν μερικές εμπνευσμένες συνταγές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε υγιεινά γεύματα με γευστικές επιλογές:

Σαλάτα Quinoa με λαχανικά και λεμόνι:

Υλικά:

    • 1/2 φλιτζάνι quinoa
    • 1 κούπα νερό
    • 1 κούπα ψιλοκομμένα λαχανικά (π.χ. κολοκύθα, πιπεριά, καρότα)
    • Χυμός από 1 λεμόνι
    • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

  1. Βράστε τη quinoa σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
  2. Ανακατέψτε τη quinoa με τα λαχανικά, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
  3. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  4. Αφήστε τη σαλάτα στρώστε για λίγο πριν σερβίρετε.

Κοτόπουλο με λεμόνι και ρίγανη:

Υλικά:

    • 4 κομμάτια κοτόπουλο (κοιλιά ή στήθος)
    • Χυμός από 2 λεμόνια
    • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    • 2 κουταλιές του γλυκού ρίγανη
    • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

  1. Ανακατέψτε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
  2. Μαρινάρετε το κοτόπουλο στο μείγμα για 30 λεπτά.
  3. Ψήστε το κοτόπουλο στον φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί πλήρως.

Σούπα φακής με κόκκινη πιπεριά:

Υλικά:

    • 1 κούπα κόκκινοι φακοί (βρασμένοι)
    • 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε κύβους)
    • 1 κρεμμύδι (κομμένο σε ψίλο ράβδο)
    • 2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένες)
    • 4 κούπες ζωμός λαχανικών
    • 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο
    • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Οδηγίες:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Προσθέστε την πιπεριά και τους φακούς και ανακατεύετε για 5 λεπτά.
  3. Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι, και αφήστε τη σούπα να βράσει για 15-20 λεπτά.
  4. Σερβίρετε με φρέσκα βότανα ή φέτες λεμονιού για γεύση.

Σαλάτα με λάχανα Kale:

Υλικά:

    • 4 φλιτζάνια λάχανα kale (κομμένα σε κομμάτια)
    • 1/2 φλιτζάνι φέτα (κομμένη σε κύβους)
    • 1/4 φλιτζάνι αμυγδάλων (ψιλοκομμένα)
    • 1/4 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερις
    • Σάλτσα βαλσάμικου
    • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα λάχανα kale, τη φέτα, τα αμύγδαλα και τα κράνμπερις.
  2. Προσθέστε τη σάλτσα βαλσαμικού, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατέψτε καλά.
  3. Αφήστε τη σαλάτα να ξεκουραστεί για λίγο πριν σερβίρετε.

Αυτές οι συνταγές είναι μόνο η αρχή. Μπορείτε να προσθέσετε ή να αλλάξετε τα υλικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Το κλειδί είναι να διατηρείτε την ισορροπία και να χρησιμοποιείτε φρέσκα, υγιεινά υλικά που θα σας προσφέρουν νόστιμα και θρεπτικά γεύματα. Καλή όρεξη!

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.