Το pilates είναι η ιδανική γυμναστική για την περίοδο της εμμηνόπαυσης που και οι αρθώσεις πρέπει να μην καταπονούνται και …
Εμμηνόπαυση και ορμονικές διαταραχές
Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε συγκεκριμένη ηλικία και αφορά όλες τις γυναίκες. Εκτός από την παύση της γονιμότητας, ευθύνεται για αρκετές μεταβολές στο σώμα και την ψυχολογία της γυναίκας.
Λίγα λόγια για την εμμηνόπαυση
Συνήθως ξεκινάει μετά τα πενήντα, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι πολλές γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες. Η κλιμακτήριος αποτελεί την εποχή πριν την εμμηνόπαυση, η οποία ξεκινάει περίπου δώδεκα μήνες έπειτα από την τελευταία περίοδο. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στον αναπαραγωγικό κύκλο της γυναίκας, ενώ συνοδεύεται από μια σειρά ορμονικών αλλαγών ή διαταραχών, οι οποίες επηρεάζουν αισθητά τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό της.
Ορμονικές διαταραχές στην εμμηνόπαυση
Ακανόνιστη περίοδος
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα αποτελούν οι διαταραχές της περιόδου πριν τελειώσει οριστικά. Αυτό σημαίνει ότι, ο κύκλος μπορεί να είναι μικρός ή αδικαιολόγητα μεγάλος και να χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη ροή.
Έντονη κόπωση, εξάντληση και αϋπνία
Η κόπωση, η εξάντληση και η αϋπνία είναι χαρακτηριστικά και επίπονα συμπτώματα. Το συνεχόμενο αίσθημα κόπωσης, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες, λόγω μειωμένης ενέργειας. Επιπλέον, η συνεχής εξάντληση που προκαλείται, δημιουργεί διαταραχές στον ύπνο.
Απώλεια μνήμης
Φυσική απόρροια όλων αυτών των συμπτωμάτων είναι και η απώλεια μνήμης. Από την στιγμή που ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται, αδυνατεί να εργαστεί όπως πρέπει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μνήμη να ατονεί, αδυνατώντας να συγκρατήσει σημαντικές πληροφορίες ή γεγονότα.
Μεταπτώσεις στην ψυχολογία
Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί μέσα από τις έρευνες ότι η εμμηνόπαυση είναι υπεύθυνη για τις καταθλιπτικές τάσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έτσι, ο φόβος για τα γηρατειά σε συνδυασμό με τυχόν δύσκολους αποχωρισμούς –όπως του παιδιού που πάει για σπουδές ή ο θάνατος αγαπημένων προσώπων– μπορεί να οδηγήσει στη ραγδαία πτώση της ψυχολογικής κατάστασης της γυναίκας.
Επίσης, η αδυναμία της να αποδεχθεί την νέα κατάσταση στην οποία έχει επέλθει, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που βιώνει στην καθημερινότητα, θέτουν ένα ακόμα λιθαράκι στην κακή ψυχολογική της κατάσταση. Άρα, για να μην υπάρξουν έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις, αλλά και καταθλιπτικά επεισόδια, πρέπει αυτά τα θέματα να αντιμετωπιστούν άμεσα. Σ’ αυτό θα βοηθήσει κατά πολύ το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον της γυναίκας, που θα την κάνει να προσαρμοστεί ευκολότερα στις νέες συνθήκες.
Αλλαγές στο μεταβολισμό
Ακόμη ένα συχνό φαινόμενο είναι η αλλαγή στο μεταβολισμό, που ευθύνεται για την αύξηση του βάρους, και κατά συνέπεια, στην αλλαγή της εξωτερικής της εμφάνισης. Κάτι τέτοιο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία της γυναίκας, καθόσον η εικόνα της παύει να της είναι γνώριμη. Άρα, εκτός από την αύξηση του βάρους λόγω της κακής λειτουργίας του μεταβολισμού, μπορεί να υπάρξει έντονη τριχόπτωση ή και ξηροδερμία.
Όλες οι ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στη γυναίκα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αποτελούν ένα ντόμινο. Αυτό σημαίνει ότι, η μία επηρεάζει σημαντικά την άλλη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να εμφανιστούν νέα προβλήματα, όπως η ξηρότητα του κόλπου ή άλλες παθήσεις, όπως οι ουρολοιμώξεις. Συνεπώς, είναι σημαντικό το περιβάλλον της γυναίκας στην περίοδο αυτή να την στηρίξει, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα στη ζωή της.
Μειωμένη libido
Η αλλαγή στο σώμα της γυναίκας και οι έντονες μεταπτώσεις στην ψυχολογία της, είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν σε μειωμένη libido. Από τη στιγμή που ο αναπαραγωγικός κύκλος της κλείνει, αρχίζει να πέφτει ραγδαία η επιθυμία για ερωτική επαφή.