Εμμηνόπαυση: η αυγή μιας μεταμορφωτικής εμπειρίας

Συντάκτης: Νάντια Τσάκου

Οι περισσότερες από εμάς που σήμερα διανύουμε την πέμπτη δεκαετία της ζωής μας μεγαλώσαμε βλέποντας την εικόνα μας μέσα απ’ τα μάτια των αντρών. Λίγο οι μανάδες μας που έβαζαν στην άκρη τα θέλω τους και τις ανάγκες τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτά των συζύγων τους, λίγο η κακώς εννοούμενη γυναικεία φιλαρέσκεια στο όνομα της οποίας έπρεπε πάση θυσία να αρέσουμε, μας είχαν «φυλακίσει» σε μια εκδοχή του εαυτού μας που εν τέλει φτάναμε κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε αν άρεσε σ’ εμάς.

Και να που ήρθε η στιγμή να δρασκελίσουμε κι εμείς το κατώφλι της εμμηνόπαυσης, με καρφωμένη στο κεφάλι μας την ιδέα πως πρόκειται για κάποιου είδους «ασθένεια» ή έστω επώδυνη χρονική περίοδο την οποία πρέπει καρτερικά να υπομείνουμε, όπως εξάλλου και τόσα άλλα μέχρι τώρα. Κι όμως –όπως πολλές διάσημες γυναίκες έχουν εξομολογηθεί σε συνεντεύξεις τους τα τελευταία χρόνια– αυτή είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη περίοδος της ζωής μας.

Ναι, κανείς δεν αντιλέγει ότι τα ποικίλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, τα παραπανίσια κιλά, ο εκνευρισμός ή η ευσυγκινησία μάς ζορίζουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μήπως όμως δεν αντιμετωπίζαμε άλλου είδους ενοχλητικά συμπτώματα και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή στις εγκυμοσύνες μας όσες από εμάς έχουμε γίνει μητέρες; Ή μήπως όλα αυτά φάνταζαν ευπρόσδεκτα επειδή συνδέονταν με τη γονιμότητά μας και τη θηλυκή μας ταυτότητα, μαζί με τα όποια στερεότυπα την ακολουθούσαν;

Αυτό που διαφοροποιεί, λοιπόν, την τωρινή μας κατάσταση είναι η προοπτική και πιο συγκεκριμένα η δυσοίωνη προοπτική μέσα στην οποία μας έχει εγκλωβίσει η μέχρι τώρα παραδεδομένη «γνώση» και πολύ περισσότερο νοοτροπία. Ναι, δεν είμαστε πια τόσο νέες κι ίσως ούτε τόσο ποθητές σ’ έναν κόσμο όπου, όσο κι αν μιλάμε για ισότητα, ο πενηντάρης άντρας θεωρείται γοητευτικότερος, ενώ μια γυναίκα ανάλογης ηλικίας συχνά επιδίδεται σ’ έναν ατέρμονο αγώνα να διατηρήσει τη νεανική της εμφάνιση, γιατί, είπαμε, η εικόνα της την κυνηγάει και τη γεμίζει ενοχές, επιτάσσοντας άλλοτε να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά κι άλλοτε να κάνει ένα μποτοξάκι για να δείχνει πιο φρέσκια…

eminopaush

Κι εδώ είναι που προκύπτει άξαφνα η συνειδητοποίηση. Ή μάλλον, όχι και τόσο άξαφνα, καθώς προηγήθηκε μια επώδυνη διαδικασία χρόνων κατά την οποία είχαμε πείσει τον εαυτό μας για το ποιες είμαστε. Κι έρχεται η «αντάρα» της εμμηνόπαυσης και σαν «ωραίες κοιμωμένες» μας ξυπνά. Μας αναγκάζει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας κατάματα, όχι αυτόν που χτίσαμε με βάση τις προσδοκίες και τα «standards» των γύρω μας, αλλά τον άλλον, αυτόν που τόσα χρόνια βρισκόταν σε λήθαργο και τώρα ξυπνά και ζητά τη ζωή του πίσω.

Είναι η λυτρωτική στιγμή που τολμάμε να εκφράσουμε τα θέλω μας ξεκάθαρα, χωρίς να φοβόμαστε τι θα πουν οι άλλοι και ως εκ θαύματος συνειδητοποιούμε ότι αυτός ο τρόπος «δουλεύει» και καταφέρνουμε πολύ περισσότερα από όταν αγωνιζόμασταν να αρέσουμε.

Διαβάστε επίσης: 6 θετικές πλευρές της εμμηνόπαυσης

Είναι η στιγμή που βλέπουμε στα μάτια των αντρών ίσως όχι πια τον πόθο, αλλά τον θαυμασμό και την εκτίμηση που τόσα χρόνια επιζητούσαμε, αλλά για κάποιον λόγο μας τα στερούσαν. Ίσως γιατί κανείς δεν μας είχε πει ότι η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση ήταν ό,τι πολυτιμότερο θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε, με πολύ βέβαια κόπο και διαρκή προσπάθεια.

Όμως εμείς… φοβόμασταν γιατί πάνω απ’ όλα θέλαμε ν’ αρέσουμε και, προς Θεού, δεν έπρεπε να τρομάξουμε τους άντρες με τον δυναμισμό και τη διεκδικητικότητά μας. Κι έτσι προσπαθούσαμε επιμελώς να τα κρύψουμε, αφού με κάποιον τρόπο είχαμε πειστεί ότι δεν ταίριαζαν με τη θηλυκή μας ταυτότητα.

Γίνε διεκδικητική γυναίκα: Θέσε ξεκάθαρα όρια και πάρε τον έλεγχο της ζωής σου

Να, λοιπόν, γιατί όλο και περισσότερες από μας βιώνουν την εμμηνόπαυση σαν απελευθέρωση. Σίγουρα όχι στο ξεκίνημά της, αλλά στην πορεία ανακαλύπτουμε πως πρόκειται για ένα μακρύ κι επίπονο ταξίδι που, όμως, μας αποζημιώνει πλουσιοπάροχα, αν αγκαλιάσουμε και αγαπήσουμε τον εαυτό μας από την αρχή.
Ας την καλωσορίσουμε, λοιπόν, κι ας αφεθούμε στη μεταμορφωτική της δύναμη…

Συντάκτης: Νάντια Τσάκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.