Ελπίδα για δύο: Εγκυμοσύνη και καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σπάνιος. Αλλά όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία, και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί αναμένουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο μέλλον.
Σύμφωνα με την American Cancer Society o καρκίνος του μαστού εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 3.000 έγκυες γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή εντός του πρώτου έτους από τη γέννηση. Οι ειδικές ανησυχίες του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξετάζονται στο παρόν άρθρο.
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Όταν μία έγκυος γυναίκα αναπτύσσει καρκίνο του μαστού, συχνά διαγιγνώσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο από ό, τι μία γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη σταματά τον μηνιαίο έμμηνο κύκλο, ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνονται. Η προλακτίνη αυξάνεται επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν την αλλαγή των μαστών. Μπορούν να γίνουν μεγαλύτεροι, άμορφοι και τρυφεροί με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο για τη γυναίκα ή τον γιατρό της να παρατηρήσουν ένα εξόγκωμα μέχρι να γίνει πιο μεγάλο.
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνεύσετε τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης είναι ότι ο έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού συχνά καθυστερεί έως ότου η εγκυμοσύνη ολοκληρωθεί. Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορεί επίσης να καταστήσουν πιο πυκνό τον ιστό του μαστού. Αυτό δυσχεραίνει τον εντοπισμό του πρώιμου καρκίνου στη μαστογραφία. Η καθυστερημένη διάγνωση του όγκου παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη.
Αν βρείτε έναν όγκο ή παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος σας, μην το αμελήσετε. Εάν ο γιατρός σας δεν θέλει να το ελέγξει με εξετάσεις όπως είναι η μαστογραφία, ρωτήστε για άλλα είδη απεικονιστικών εξετάσεων όπως το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε μια δεύτερη γνώμη. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο μαστό θα πρέπει να ελεγχθούν ακόμα και με βιοψία.
Οι μαστογραφίες μπορούν να βρουν τους περισσότερους καρκίνους του μαστού σε πρώιμο στάδιο όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, και αποτελεί ασφαλή εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ποσότητα της ακτινοβολίας που απαιτείται για τη μαστογραφία είναι μικρή. Και η ακτινοβολία εστιάζεται στο στήθος, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της δεν φτάνει σε άλλα μέρη του σώματος. Για επιπλέον προστασία, μια ασπίδα μολύβδου τοποθετείται πάνω από το κάτω μέρος της κοιλιάς προκειμένου να εμποδίσει την ακτινοβολία από τη μήτρα. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τις συνέπειες ακόμη και σε πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας σε ένα αγέννητο μωρό.
Μπορεί ο καρκίνος να επηρεάσει το μωρό μου;
Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου δεν αποτελούν άμεση απειλή για την υγεία του μωρού σας. Ωστόσο, είναι η θεραπεία -απαραίτητη για τη δική σας υγεία- που θα μπορούσε να καταστεί επιβλαβής για το μωρό σας.
Τι είναι η χημειοθεραπεία;
Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία για τον καρκίνο που περιλαμβάνει συνήθως διάφορα φάρμακα. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να διασχίσουν τον πλακούντα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσουν το αναπτυσσόμενο μωρό σας, ακόμα και από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη.
Σχεδόν όλα τα φάρμακα χημειοθεραπείας είναι τερατογόνα: σε αρκετά μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ανωμαλίες (εκ γενετής ανωμαλίες) και άλλα προβλήματα υγείας.
Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα δρουν με θανάτωση κυττάρων που διαιρούνται ταχέως. Διακόπτοντας την κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη δημιουργούν άμεσο κίνδυνο στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Μερικά νεότερα φάρμακα στοχεύουν στις πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων, απαραίτητες για την ανάπτυξή τους. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως στοχευμένη χημειοθεραπεία.
Η χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου
Έχουμε πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια της χημειοθεραπείας κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της κύησης. Αυτό συμβαίνει επειδή πολύ λίγες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου (μέχρι 12 εβδομάδες της κύησης) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας και δυσπλασιών (εκ γενετής ανωμαλίες). Η πιο ευαίσθητη περίοδος για δυσπλασίες είναι δύο έως οκτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν τα όργανα του μωρού σας σχηματίζονται. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν πως ο κίνδυνος σοβαρής δυσμορφίας είναι 10-20%, όταν κάνετε χημειοθεραπεία, αλλά δεν είναι βέβαιο. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι χαμηλότερος, αν δεν χρησιμοποιήσετε ανταγωνιστές φυλλικού οξέος, που είναι το πιο επικίνδυνο είδος των ναρκωτικών.
Δυστυχώς, η καθυστέρηση στη χημειοθεραπεία δεν θα είναι μια επιλογή για όλες τις γυναίκες. Εάν έχετε έναν επιθετικό ή προχωρημένο τύπο του καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε άμεσα τη χημειοθεραπεία.
Η χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου τριμήνου
Σχέδια θεραπείας που χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό κυκλοφωσφαμίδης και ανθρακυκλίνης (συνήθως για τον καρκίνο του μαστού ή λέμφωμα) έχουν πιο συχνά μελετηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και γενικά έχουν βρεθεί να είναι ασφαλή. Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις σχετικά με τη χρήση άλλων ναρκωτικών, αλλά τα περισσότερα μωρά που εκτίθενται σε χημειοθεραπεία κατά τον 2ο και 3ο τρίμηνο γεννήθηκαν υγιή.
Η χρήση της χημειοθεραπείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της εγκυμοσύνης δεν έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης, χαμηλό βάρος γέννησης και θνησιγένεια.
Χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η χειρουργική επέμβαση συχνά χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου. Η χειρουργική επέμβαση, ενώ είστε έγκυος, είναι συνήθως ασφαλής τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.
Ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακτινοβολία δεν είναι επιβλαβής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι όγκοι στο κεφάλι, τον λαιμό ή τα άκρα μπορεί να αντιμετωπιστούν με μικρό κίνδυνο για το μωρό σας κατά τη διάρκεια του 1ου και 2ου τριμήνου. Το υπόλοιπο του σώματός σας θα πρέπει να προστατεύεται από την ακτινοβολία, η οποία θα μειώσει την έκθεση του μωρού σας από 50 έως 75%.