Ελληνίδες αθλήτριες που έγραψαν ιστορία στους Ολυμπιακούς αγώνες-Μέρος Β

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Στο πέρασμα όλων αυτών των ετών, μέσα σε τόσες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες αθλητές που μας έκαναν να νιώσουμε χαρά, συγκίνηση, υπερηφάνεια! Συνεχίζουμε την ανασκόπηση με τους έλληνες αθλητές που έγραψαν ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τους πρώτους μέχρι σήμερα. Φυσικά από ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γυναικείες συμμετοχές που ξεχώρισαν στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου:

Αγωνίσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 ως πρώτη ελληνίδα αθλήτρια Στίβου. Ακολούθως μετείχε και πάλι το 1948. Υπήρξε ένα πολυσύνθετο ταλέντο, με άριστες επιδόσεις σε όλα τα αγωνίσματα Στίβου, κυρίως όμως στα άλματα και τους δρόμους.

Βούλα Πατουλίδου:

Χρυσή Ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη με 12.64 στα 100μ. εμπόδια. Μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι δεν υπολογιζόταν ούτε σαν αουτσάιντερ. Την προηγούμενη του αγώνα η Βούλα είχε βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ (12.96) για να φθάσει διαδοχικά (μετά και από ένα 12.78) στη νίκη, μετά και την πτώση της Γκέιλ Ντέβερς (ΗΠΑ) στο τελευταίο εμπόδιο. Η επίδοση των 12,64 της Πατουλίδου εξακολουθεί να αποτελεί Πανελλήνιο ρεκόρ, πιστοποίηση της αξίας της.

Νίκη Μπακογιάννη:

Πέτυχε το 1996 στην Ατλάντα το Πανελλήνιο ρεκόρ που ακόμη υφίσταται. Πήδησε στο ύψος 2.03 και κατέκτησε το Αργυρό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την Στέφκα Κωνσταντίνοβα (2.05). Η Νίκη Μπακογιάννη πριν από τους αγώνες είχε ατομικό ρεκόρ 1.97 και ελάχιστες ελπίδες για ένα μετάλλιο.

Αναστασία Κελεσίδου:

Δυο Ασημένια Μετάλλια στη Δισκοβολία, των Ολυμπιακών του Σύδνεϋ (2000) και της Αθήνας (2004). Οι επιτυχίες της άρχισαν το 1995 με το παγκόσμιο για να ακολουθήσουν Πανευρωπαϊκοί, Μεσογειακοί κ.λπ. Στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996 πέτυχε μόνο 59.60, αλλά στην Αυστραλία μετά 4 χρόνια ανέβηκε στα 65.70 (με την πρώτη βολή), ενώ το 2004 στην Αθήνα βελτιώθηκε στα 66.68 για να χάσει μόλις με 32 πόντους διαφορά από την Ρωσίδα Ναταλία Σάντοβα. Με την επιτυχία της αυτή έγινε χρονικά η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε 2 συνεχόμενα Ολυμπιακά Μετάλλια.

Σοφία Μπεκατώρου:

Κατάκτησε το Χρυσό Μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα και το Χάλκινο Μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008. Το 1991 στα 14 χρόνια της ήταν πρωταθλήτρια Βαλκανίων στα Όπτιμιστ. Το 1996 ένωσε τις δυνάμεις της με την κατά 4 χρόνια μεγαλύτερή της Αιμιλία Τσουλφά στα 470 και το 1998 κατακτήσανε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο. Το 2001 και 2002 οι δυο τους κέρδισαν διεθνώς τα πάντα. Το δίδυμο κέρδισε 4 παγκόσμιους τίτλους και 3 ευρωπαϊκούς.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμερα, Ρίο, 2016

Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στους έλληνες αθλητές που μας χάρισαν συγκινήσεις στους Ολυμπιακούς αγώνες φτάνουμε στο σήμερα. Και στη φετινή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που ανέλαβε το Ρίο, δεν έλειψαν οι συγκινήσεις. Τα πρώτα μετάλλια έφερε στην Ελλάδα η Άννα Κορακάκη, ένα χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι 10μ. γυναικών και το χρυσό στο πιστόλι 25μ. γυναικών, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Γερμανίδα αθλήτρια Μόνικα Κρας.

Επόμενο χρυσό μετάλλιο προσέφερε στην χώρα μας, ο Λευτέρης Πετρούνιας, αγωνιζόμενος στους κρίκους. Το πρόγραμμά του ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και συνεπήρε τόσο τους θεατές, όσο και τους κριτές, οι οποίοι του έδωσαν βαθμολογία ικανή να τον κατατάξει με ευκολία στο υψηλότερο βάθρο (16.000 βαθμούς).

Για τρίτη φορά ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος, όταν η Κατερίνα Στεφανίδη κατάφερε με εμφανή ευκολία να «πετάξει» 4.85μ. ψηλά από το έδαφος. Η νεαρή αθλήτρια κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο της όνειρο και να φέρει χαμόγελα στην Ελλάδα. Τη νίκη της πανηγύρισε αγκαλιά με τον Γιουσέιν Μπολτ κρατώντας στα χέρια τους υπερήφανα τις σημαίες των πατρίδων τους.

Ένα αμφιλεγόμενο αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας καταφέρνοντας να κολυμπήσει για περίπου δυο ώρες. Ο αγώνας ήταν δύσκολος και ο Έλληνας κολυμβητής βρέθηκε μέχρι και στην 21η θέση, ωστόσο κατάφερε να νικήσει την κούραση και να βρεθεί τελικά στη δεύτερη θέση.

Τέλος, το δίδυμο Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής πέτυχαν το χάλκινο μετάλλιο στα 470 της ιστιοπλοΐας ύστερα από συναρπαστική μάχη με το πλήρωμα της Αυστραλίας που κατετάγη δεύτερο στη συνολική κατάταξη. Αυτό είναι όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η τελετή λήξης ακόμα μιας διοργάνωσης…

Σε κάθε τελετή λήξης Ολυμπιακών Αγώνων η συγκίνηση είναι περίσσια. Έτσι και τη φετινή χρονιά δεν γίνεται να λείπει αυτό το συναίσθημα. Με σημαιοφόρο την Κατερίνα Στεφανίδη για την ελληνική αποστολή, έρχονται στο μυαλό μας όλες εκείνες οι στιγμές χαράς, αλλά και στεναχώριας, μα πάνω απ’ όλα υπερηφάνειας τη στιγμή που ακούγεται ο Εθνικός μας Ύμνος, αλλά και ο Ολυμπιακός Ύμνος όχι μόνο για τις όποιες επιδόσεις των αθλητών μας, αλλά πρώτα απ’ όλα για το ήθος και την ακεραιότητα των χαρακτήρων που επιδεικνύουν.

Συγχαρητήρια σε όλους τους Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκαν με όλη τους τη δύναμη και την ψυχή!

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.