Ελέγχετε την πίεση σας τακτικά

Συντάκτης: Κώστας Σημάτος, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Ελέγχετε την πίεση σας τακτικά Δυστυχώς η υπέρταση συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα, οπότε η διάγνωση είναι καθαρά θέμα τύχης ή ενός συστηματικού ελέγχου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτό κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, απώλειες των νεφρών, καρδιοπάθειες και καρδιακή προσβολή. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι η πίεση κάτω των 130/85. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η πίεση με ένδειξη 140/90 και πάνω.
Μετά τα τριάντα λοιπόν είναι απαραίτητο να ελέγχετε περιοδικά την πίεση σας ιδιαίτερα αν είστε καπνιστές, υπέρβαροι ή κάνετε καθιστική ζωή.

Η μέτρηση της πίεσης μπορεί να γίνει και στο σπίτι, προσέξτε όμως τα παρακάτω…

Στην αγορά κυκλοφορούν υδραργυρικά, μεταλλικά και ηλεκτρονικά πιεσόμετρα. Αν και τα υδραργυρικά θεωρούνται τα πιο αξιόπιστα, για την παρακολούθηση της πίεσης στο σπίτι, η χρησιμοποίηση ενός απλού μεταλλικού ή ενός ηλεκτρονικού πιεσόμετρου είναι αποδεκτή, με την προϋπόθεση ότι η αξιοπιστία τους έχει ελεγχθεί.

Προτιμώνται τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, επειδή για τη χρήση τους χρειάζεται ελάχιστη εκπαίδευση και οι μετρήσεις γίνονται με αντικειμενικό τρόπο. Όμως ελάχιστα απ’ τα πιεσόμετρα αυτά είναι αξιόπιστα.

Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα για το μπράτσο προτιμώνται από τα πιεσόμετρα που μετρούν την πίεση στον βραχίονα. Τα πιεσόμετρα καρπού και δακτύλου δε θεωρούνται αξιόπιστα και δε συνιστώνται. Αν χρησιμοποιηθεί πιεσόμετρο με ακουστικά, είναι απαραίτητο να προηγηθεί σχολαστική εκπαίδευση στην τεχνική της μέτρησης της πίεσης. Είναι εύκολο να βρείτε με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο τα αξιόπιστα πιεσόμετρα και τον σωστό τρόπο μέτρησης της πίεσης .

Ανεξάρτητα από το είδος του πιεσόμετρου που χρησιμοποιείτε, οι διαστάσεις της περιχειρίδας πρέπει να είναι οι κατάλληλες για το χέρι σας. Για πολλούς ανθρώπους με παχύ μπράτσο (περίμετρος μπράτσου 30 εκατοστά ή μεγαλύτερη) οι συνηθισμένες περιχειρίδες είναι μικρές, με αποτέλεσμα το πιεσόμετρο να δείχνει πίεση μεγαλύτερη από την πραγματική. Ρωτήστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό για το ποια περιχειρίδα χρειάζεστε.

Ελέγχετε την πίεση σας τακτικά Μην παίρνετε κορτιζονούχα φάρμακα χωρίς λόγο

Η κορτιζόνη είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο και η χρήση της είναι διαδεδομένη αφού χορηγείται σε πολλές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα εκζέματα, το άσθμα, η ελκώδης κολίτιδα κά.

Τα αποτελέσματά της είναι θεαματικά αλλά εξίσου ισχυρές είναι και οι παρενέργειες της, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ευπάθεια σε λοιμώξεις, οστεοπόρωση, στομαχικό ερεθισμό, αύξηση της πίεσης, καταρράκτη, Σύνδρομο Cushing.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • Οι παρενέργειες μπορεί να παρουσιαστούν όχι μόνο μετά από χρόνια λήψη, αλλά και μετά από σύντομη χρήση. Οι παράγοντες που ορίζουν τον κίνδυνο είναι η δοσολογία, το είδος της κορτιζόνης, η διάρκεια της θεραπείας και η ευπάθεια του ίδιου το ατόμου.
  • Η μακροχρόνια χρήση των κορτιζονούχων κρεμών μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία του δέρματος στις λοιμώξεις και δυσκολία στο κλείσιμο των πληγών.
  • Η λήψη της σε πόσιμη ή ενέσιμη μορφή μπορεί να προκαλέσει πρηξίματα σε όλο το σώμα και αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης νατρίου και υγρών.
  • Για όσο λαμβάνετε κορτιζόνη πρέπει να αποφύγετε το αλάτι, τα γλυκά, και τα πολλά λιπαρά.
  • Η λήψη της πρέπει να γίνεται με γεμάτο στομάχι προς αποφυγή των γαστρικών ερεθισμών.
  • Ο οργανισμός «εθίζεται» στην χρήση της (σε ενέσιμη μορφή και χάπι) και η διακοπή της κορτιζόνης γίνεται πάντα σταδιακά. Αν ο οργανισμός μείνει χωρίς κορτιζόνη, μπορεί να προκληθεί οξεία επινεφριδιακή ανεπάρκεια, μία κατάσταση που μπορεί να θέση σε κίνδυνο την ζωή μας .
  • Πρέπει -όπως και όλα τα άλλα φάρμακα- να λαμβάνεται μόνο μετά την αναγκαία υπόδειξη του γιατρού και όχι ύστερα από δική μας πρωτοβουλία ή υποδείξεις γνωστών και φίλων.

Συντάκτης: Κώστας Σημάτος, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος εκπαίδευσης και ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων…