Ελαφρύ κέηκ καρότου

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη

Ελαφρύ κέηκ καρότουΠεντανόστιμο κέηκ που αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Ελαφρύ και διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Δοκιμάστε να το φτιάξετε παρέα με τα παιδάκια σας κι απολαύστε το ως ένα υγιεινό πρωινό όλη την εβδομάδα!

Υλικά

1 φλυτζάνι ηλιέλαιο

1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη καστανή

3 αβγά

2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γλ. baking powder

1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής

1 κ.γλ. κανέλλα

1 φλυτζάνι τριμμένο καρότο

1 βανίλια

½ φλυτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Τον χυμό από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη. Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και τον χυμό πορτοκαλιού. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την baking powder και την κανέλλα και τα ρίχνουμε στο μίξερ. Τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη και το στύβουμε με το χέρι μας για να φύγει ο χυμός του καρότου. Βάζουμε λίγο αλεύρι στο καρότο και το ανακατεύουμε. Αυτό το κάνουμε για να μην πάει το καρότο στον πάτο του κέικ.

Βάζουμε το καρότο στο μείγμα μαζί με την βανίλια, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα καρύδια κι ανακατεύουμε με μαρίζ.

Γίνεται ένας ωραίος παχύρευστος χυλός (εάν μας βγει πιο ρευστός βάζουμε λίγο αλεύρι παραπάνω, εάν μας βγει πιο σφιχτός βάζουμε λίγο παραπάνω χυμό πορτοκάλι ή λίγο γάλα).

Παίρνουμε αντικολλητικό χαρτί το βρέχουμε με νερό, το στύβουμε καλά και το βάζουμε μέσα στην φόρμα του κέικ για να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας. Με αυτόν τον τρόπο το κέικ όταν ψηθεί θα βγει πιο εύκολα χωρίς να μας χαλάσει. Αν δεν έχουμε αντικολλητικό χαρτί, βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε τη φόρμα ως συνήθως. Κατόπιν ρίχνουμε τον χυλό μέσα στην φόρμα. Το βάζουμε στον φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου για 40 με 50 λεπτά.

Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου, μόνο προς το τέλος περίπου του ψησίματος ανοίγουμε και βάζουμε ένα καθαρό μαχαίρι κάθετα στην μέση του κέικ για να δούμε εάν έχει ψηθεί. Εάν είναι έτοιμο το μαχαίρι θα βγει καθαρό. Διαφορετικά το αφήνουμε λίγο παραπάνω.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλλα από πάνω. Για πιο μερακλήδες μπορούμε να χτυπήσουμε ζάχαρη άχνη με λίγο νερό και βανίλια και να φτιάξουμε ένα πηχτό γλάσσο. Στολίζουμε με καροτάκια από ζαχαρόπαστα. Καλή επιτυχία!

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη,

Influence:

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας έχει εξελίξει και το ταλέντο της στη ζαχαροπλαστική και τις καλλιτεχνικές χειροποίητες δημιουργίες…