Έλα να παίξουμε μαζί!
«Πώς σε λένε; Πιάσε τη μπάλα!»
«Σε ποιο σχολείο πας; Ουουπς… Σου έφυγε μέσ’ απ’ τα χέρια….»
«Έχεις αδέλφια;»
Κάπως έτσι ξεκινά η κουβέντα και το παιχνίδι των παιδιών. Και σιγά σιγά διαμορφώνεται μια μικρή κοινωνία από μπόμπιρες που τρέχουν, χοροπηδούν, φωνάζουν, γελούν, τσακώνονται, συμφιλιώνονται στα πάρκα, στις πλατείες, στις αυλές και στα σπίτια. Δημοφιλέστερα παιχνίδια; Η «μπάλα», το σχοινάκι, το λάστιχο και χίλια άλλα που σκαρφίζονται στη στιγμή και τα βάζουν αμέσως σε εφαρμογή.
Η ιερή ώρα του παιχνιδιού
Δημιουργούν με τη φαντασία τους καινούρια παιγνίδια, νέους κανόνες, εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες, ανακαλύπτουν ή φτιάχνουν τα απαραίτητα υλικά, βάζουν όρους, αποφασίζουν για τα έπαθλα των νικητών, για τις ποινές των ηττημένων, διεκδικούν τον χρόνο τους, τον χώρο τους και με τον δικό τους τρόπο προκαλούν τον σεβασμό των μεγαλυτέρων για την ιερή γι’ αυτά ώρα, την ώρα του παιχνιδιού.
Το παιχνίδι στην εποχή της τεχνολογίας
Ανυποψίαστα όμως για την επίδραση που έχει η διαδικασία του ομαδικού παιχνιδιού στη ζωή τους, τα πιο πολλά παιδιά σήμερα απομονώνονται και κλείνονται στον μικρό τους κόσμο στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το ηλεκτρονικό παιχνίδι και προτιμούν να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή τους.
Τυχερά είναι εκείνα τα παιδιά που έχουν πλάι τους γονείς και παιδαγωγούς που ξέρουν να δίνουν ευκαιρίες και μπορούν να κρατούν τις ισορροπίες ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών τους. Το ομαδικό παιχνίδι δίνει στα παιδιά ευκαιρίες για εκτόνωση, ψυχαγωγία, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση, πράγματα που επηρεάζουν τον ψυχικό τους κόσμο και τη συναισθηματική τους ισορροπία. Παράλληλα, μέσα από το παιχνίδι δοκιμάζεται και σμιλεύεται η προσωπικότητά τους, σταθμίζουν τις δυνάμεις τους και καλλιεργούν τις ικανότητές τους. Η τήρηση των κανόνων, οι ηγετικές φυσιογνωμίες που αναδεικνύονται, οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται, ο ανταγωνισμός και η άμιλλα που καλλιεργούνται καθορίζουν την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία παίζουν τα παιδιά.
Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν, να ακολουθούν οδηγίες, να πειθαρχούν, να σέβονται τους κανόνες και τους συμπαίκτες τους, να λύνουν τις διαφορές τους, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να παίζουν για τη χαρά του παιχνιδιού και όχι απαραίτητα για τη νίκη.
Είναι και αυτός ένας τρόπος να τα βοηθήσουμε να πλουτίσουν τις εμπειρίες τους, να δημιουργήσουν σχέσεις με το περιβάλλον τους και προετοιμαστούν για την αυριανή τους παρουσία στην κοινωνία.
Βρείτε την παιδαγωγό Σόφη Κώττη στο Facebook.