Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει …
Έκθεση Μουσείου Μπενάκη «Μικρά Ασία: Λάμψη- Καταστροφή- Ξεριζωμός- Δημιουργία»
Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών συνδιοργανώνουν τη μεγάλη επετειακή έκθεση, «Μικρά Ασία: Λάμψη- Καταστροφή- Ξεριζωμός- Δημιουργία» που λαμβάνει χώρα στο κτίριο της Πειραιώς.
Η Μικρά Ασία έχει λάβει διαστάσεις μύθου στις συνειδήσεις των Νεοελλήνων. Η από αρχαιοτάτων χρόνων πατρογονική γη που γέννησε σπουδαίους ποιητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και συνέδραμε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ελληνικού πολιτισμού για αιώνες,απωλέσθηκε με τον τραγικότερο τρόπο, τον Σεπτέμβρη του 1922. Το γεγονός αυτό αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη τραγωδία στη Νεοελληνική Ιστορία. Ωστόσο, παρά την απώλειά της, το πνεύμα της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, θυμίζοντας μας την πάλαι ποτέ λάμψη του Ελληνισμού αλλά και τις παθογένειές του.
Η έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη- Καταστροφή- Ξεριζωμός- Δημιουργία» υποστηρίζεται από πολυάριθμους οργανισμούς, ιδρύματα και ιδιώτες, οι οποίοι παραχώρησαν εκθέματα και ιστορικά κειμήλια, από τις προσωπικές τους συλλογές. Το αφιέρωμα παρουσιάζει μέσα από τρεις μεγάλες ενότητες, την πορεία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, κατά την περίοδο της ακμής του, την δραματική περίοδο των διωγμών 1919 έως 1923, όπως και την περίοδο εγκατάστασης και ενσωμάτωσης των προσφύγων στον ελληνικό χώρο.
Διαβάστε Επίσης: Το Πάσχα στη Μικρά Ασία: ήθη και έθιμα
Οι ενότητες της έκθεσης
Η πρώτη ενότητα της έκθεσης περιγράφει τη ζωή σε τέσσερις περιοχές: τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, την Καππαδοκία και τα νότια παράλια.
Η δεύτερη ενότητα καταπιάνεται με το χρονικό των διωγμών, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, την καταστροφή του 1922, το πρώτο προσφυγικό κύμα και την ανταλλαγή πληθυσμών.
Η τελευταία ενότητα εξιστορεί τις συνθήκες εγκατάστασης και ενσωμάτωσης του εκπατρισμένου πληθυσμού στην Ελλάδα, καθώς και την επίδραση που είχε η παρουσία τους, στην εξέλιξη και διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας.
Το Μικρασιάτικο έπος ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, έργα τέχνης, χάρτες, κοσμήματα, εκκλησιαστικά κειμήλια, ενδυμασίες, χειροτεχνήματα, πολεμικά αντικείμενα, αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές κ.ά. Επιπλέον, αποσπάσματα από προσωπικές αφηγήσεις και βιώματα συμπληρώνουν το παλίμψηστο του μικρασιατικού χρονικού.
Ακόμη, το επιλογικό μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών το 1930, από τη Μέλπω και τον Οκτάβιο Μερλιέ. Ένα ίδρυμα που συνέβαλε τα μέγιστα, στην διάσωση και την επιστημονική έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας. Το αφιέρωμα αποτελεί την πληρέστερη και πιο καινοτόμα -ως προς τη διάρθρωση και οργάνωση της- προσπάθεια ανασύστασης του μικρασιατικού παρελθόντος στον ελληνικό χώρο.
Διαβάστε Επίσης:Επισκέψου ένα μουσείο, άνοιξε μια πόρτα στον πολιτισμό
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Τέλος, την επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και των δύο εκδόσεων που τη συνοδεύουν, έχει η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη και τον Γιώργη Μαγγίνη, επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 15/9/2022 – 12/2/2023. Για το ωράριο λειτουργίας και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.benaki.org