Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε μια σειρά τροπολογιών που αφορούν στη νομοθεσία των απορριμμάτων, με …
Εκστρατεία κατά της μόλυνσης των ελληνικών θαλασσών με πλαστικά
Η ISEA αποφάσισε και ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού σχετικά με τα πλαστικά και τα μικροπλαστικά απόβλητα που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες και πληθύνονται χρόνο με τον χρόνο. Προϊόν της πρωτοβουλίας αυτής είναι η εκστρατεία #zeroplastic, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο, με την υποστήριξη της Ocean Care.
Λίγα λόγια για την ISEA
Η ομάδα ISEA ασχολείται με την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων και αποτελείται από άτομα με εμπειρία στον τομέα και ενοποιητικό χαρακτηριστικό την αγάπη για την θάλασσα και το περιβάλλον. Δημιούργησαν τον οργανισμό αυτό με την πίστη ότι η συλλογική εργασία ανθρώπων ειδικευμένων στο αντικείμενο της διαχείρισης του περιβάλλοντος αλλά και ανθρώπων με αγάπη για την προστασία του, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους..
Η εκστρατεία #zeroplastic
Η ISEA στην επίσημη σελίδα της ενημερώνει για το πρόβλημα καθώς και για τις δράσεις που θα ακολουθήσει, προς αντιμετώπισή του. Επισημαίνει ότι ετησίως εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στην θάλασσα, με την δυσοίωνη πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050 στις θάλασσες θα επιπλέουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια που κολυμπούν. Η εγχώρια κατάσταση δεν είναι διόλου ενθαρρυντική. Το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες ξεπερνούν σε ποσοστό το 50% των συνολικών απορριμμάτων.
Τα τελευταία χρόνια έχει διογκωθεί η παραγωγή πλαστικών και το πρόβλημα γνωστοποιήθηκε από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα την θέσπιση νομοθεσιών που αφορούν τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών και την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις για τον μεγαλύτερο δυνατόν περιορισμό της μόλυνσης αυξάνονται, με μία σχετική καθυστέρηση, ωστόσο, στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο επεμβαίνει η ISEA σκοπεύοντας στην ενημέρωση του ελληνικού κοινού.
Δράσεις προς πραγματοποίηση:
- Καμπάνια ενημέρωσης, η οποία χωρίζεται σε δύο βήματα. Το πρώτο αφορά την ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα της ρύπανσης, με την βοήθεια εικόνων που παρουσιάζουν την πραγματική επίπτωση των πλαστικών σκουπιδιών στους θαλάσσιους βιότοπους. Το δεύτερο βήμα αφορά την δημιουργία πρακτικών προτάσεων για την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης, με τελικό στόχο την προώθηση της zero waste νοοτροπίας.
- Δημιουργία ενημερωτικού υλικού (το οποίο είναι διαθέσιμο στην επίσημη σελίδα) προς δωρεάν διάθεση σε σχολεία και εκπαιδευτικούς.
- «Science Café» live streaming συνεντεύξεις ερευνητών που ασχολούνται με το ζήτημα των πλαστικών και των μικροπλαστικών με στόχο την προσέγγιση του κοινού από την ίδια την επιστημονική κοινότητα για αμεσότερα αποτελέσματα.
- Ενημερωτική εκδήλωση με στόχο τη διάδοση του ζητήματος στους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας και την ενθάρρυνση αλλαγής εφαρμοσμένων πρακτικών.
- Ενημέρωση σε νέους (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους κλπ.), με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίησή τους.
- Διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων του κοινού σχετικά με το ζήτημα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για μελλοντικές στοχευμένες δράσεις.
- Δεν σταματάμε να Φροντίζουμε τον τόπο μας!!!. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δράσεων παράκτιου καθαρισμού σε επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης που επιβαρύνονται από τη ρύπανση από πλαστικά, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.