Εξισορροπώντας το pH του κόλπου σας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Εξισορροπώντας το pH του κόλπου σαςΟ κόλπος σας είναι ένα καταπληκτικό μέρος της ανατομίας σας. Δεν σας προσφέρει μόνο ευχαρίστηση, σας βοηθά επίσης να δημιουργήσετε και να φέρετε τη ζωή στον κόσμο. Προσθέστε σε αυτό την ικανότητά του να διατηρείται καθαρός. Πράγματι, ο κόλπος αυτοκαθαρίζεται μέσα από την έκκριση των φυσικών υγρών, ενώ διατηρεί ένα υγιές pΗ ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και αποθαρρύνοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροορανισμών.

Τι είναι το pH;

Το pH είναι μια κλίμακα της οξύτητας και αλκαλικότητας. Οι μετρήσεις κυμαίνονται από το 0 έως το 14. Αν το pΗ είναι μικρότερο από 7 είναι όξινο και εάν είναι μεγαλύτερο από 7 θεωρείται αλκαλικό. Οι τιμές ενός υγιούς κολπικού pH κυμαίνονται μεταξύ 3,8 και 4,5. Έτσι, ο κόλπος είναι πιο υγιής, όταν έχει όξινο pH.

Γιατί είναι σημαντικό το pH για την κολπική υγεία;

Ένας ελαφρώς όξινος κόλπος είναι το τέλειο περιβάλλον για τους τύπους των καλών βακτηρίων που βοηθούν να διατηρήσουν τον κόλπο καθαρό και υγιή, ενώ τα επιβλαβή βακτήρια δεν επιβιώνουν σε ένα όξινο περιβάλλον. Ο αποκλεισμός των επιβλαβών βακτηρίων στον κόλπο δεν είναι σημαντικός μόνο για τη γενική υγιεινή και άνεση, αλλά συμβάλει στην αποφυγή μολύνσεων και ασθενειών. Το επίπεδο του pH πάνω από 4.5 μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε κολπίτιδες ή φλεγμονή του κολπικού ιστού, η οποία μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις όπως βακτηριακή κολπίτιδα ή ερεθισμό από γυναικεία προϊόντα. Ορισμένες κολπικές μολύνσεις σας καθιστούν πιο επιρρεπείς σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια.

5 λόγοι που μπορούν να αλλοιώσουν το pH σας και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Εξισορροπώντας το pH του κόλπου σαςΥπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κολπική ισορροπία του pH, αλλά μην ανησυχείτε. Ελαχιστοποιήστε τις επιπτώσεις τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

1. Εσωτερικές πλύσεις. Μερικές γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να καθαρίσουν το εσωτερικό του κόλπου τους με νερό ή καθαριστικά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο αφού ο ίδιος ο κόλπος σας αυτοκαθαρίζεται, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Ακόμη και το απλό νερό έχει pH 7, πιο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα που θέλουμε, ενώ τα αρώματα που χρησιμοποιούνται σε μερικές πλύσεις μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο σας. Το πλύσιμο του εξωτερικού τμήματος του κόλπου σας (το αιδοίο) είναι το μόνο που χρειάζεται. Εάν παρατηρήσετε μια ισχυρή ή δυσάρεστη οσμή, κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας, καθώς θα μπορούσατε να έχετε μια λοίμωξη.

2. Η σεξουαλική επαφή. Το pH του σπέρματος είναι μεταξύ 7,1 και 8, έτσι η εισαγωγή του στον κόλπο σας μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην ισορροπία σας. Εάν αντιμετωπίζετε ερεθισμό μετά το σεξ, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικά για να μην διαταράσσεται η ισορροπία.

3. Η έμμηνος ρύση. Το αίμα έχει pH 7,4, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας το pH να είναι αυξημένο. Οι περισσότεροι οργανισμοί μπορούν να χειριστούν τη διαφορά, αλλά μερικοί είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις κατά τη διάρκεια ή μετά την έμμηνο ρύση. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όλο αυτό το διάστημα για τυχόν ξαφνικές αλλαγές, ενώ αν χρησιμοποιήσετε κάποιο καθαριστικό -σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου σας- να είστε βέβαιες ότι το pH του δεν θα αλλοιώσει το pH του κόλπου σας.

4. Τα ταμπόν. Τα ταμπόν απορροφούν τα υγρά της εμμήνου ρύσεώς σας και όλα τα βακτήρια, καλά και κακά. Μπορεί να εμποδίσουν τα καλά βακτήρια από το έργο της διατήρησης της ισορροπίας του pH και να αυξήσουν τα επιβλαβή. Αποφύγετε, λοιπόν, τη συχνή χρήση τους, και αλλάζετε σερβιέτες συχνά.

Εξισορροπώντας το pH του κόλπου σας5. Εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση. Οι ορμόνες μας, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των φυσιολογικών τιμών του pH. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές του pH. Αν είστε έγκυος ή έχετε εμμηνόπαυση, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις λύσεις. Εκείνος ενδεχομένως θα προτείνει συμπληρώματα ή θα συνταγογραφήσει κρέμες.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, μπορεί να βοηθήσουν την αύξηση του ποσού των καλών βακτηρίων και να κρατήσουν το pH σας όξινο. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών για την πρόληψη της μόλυνσης.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…