Η αϋπνία στην εμμηνόπαυση είναι ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα, που επιβαρύνει ψυχικά αλλά και σωματικά τις γυναίκες. Αναζητούμε φυσικές λύσεις …
Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: πώς θα τις αντιμετωπίσετε;
Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση βιώνουν εξάψεις οι οποίες εντείνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες τροφές που ρυθμίζουν αυτά τα συμπτώματα.
Εξάψεις πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες, κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Σε κάποιες τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται πολύ νωρίς -από την περιεμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την εμμηνόπαυση- και μπορεί να διαρκέσουν έως και δέκα χρόνια. Βέβαια, οι έντονες εξάψεις παρουσιάζονται κυρίως στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και εμφανίζονται -κατά διαστήματα- έως και πέντε χρόνια μετά από αυτήν.
Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 80% των γυναικών βιώνουν έντονες και εξουθενωτικές εκρήξεις θερμότητας που είναι ορατές στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος. Ειδικά την εποχή του καλοκαιριού η αίσθηση αυτή μετατρέπεται σε καύση με αποτέλεσμα να δημιουργεί στις περισσότερες γυναίκες αμηχανία και εκνευρισμό.
Ένα κρύο ντους, ένα ποτήρι παγωμένο νερό, η παραμονή σε έναν χώρο καλά κλιματιζόμενο βοηθούν την κατάσταση, αλλά αυτό που περιορίζει σημαντικά την αίσθηση της έντονης θερμότητας είναι η διατροφή.
Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο κυρία Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας είπε ποιες τροφές μπορούμε να καταναλώνουμε για να μειώσουμε τις εξάψεις, αλλά και ποιες θα πρέπει να απορρίψουμε από τη διατροφή μας, προκειμένου να περιορίσουμε τη δυσάρεστη αίσθηση της καύσης.
Ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν στη μείωση των εξάψεων
Σόγια και υποπροϊόντα αυτής
Η σόγια και τα υποπροϊόντα της περιέχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία είναι ειδικές φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα φυτοοιστρογόνα λειτουργούν σαν ορμονικοί ρυθμιστές για το γυναικείο σώμα κι έτσι περιορίζουν τις εξάψεις. Είναι βέβαια σημαντικό να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες και σε τακτά διαστήματα μέσα στην ημέρα για να είναι αποτελεσματικά.
Λιναρόσπορος
Όπως η σόγια έτσι και ο λιναρόσπορος περιέχει φυτοοιστρογόνα. Αν είναι να επιλέξουμε ανάμεσα σε τριμμένο λιναρόσπορο ή ολόκληρο είναι προτιμότερο -τονίζει η κυρία Στρατουλάτ- να προτιμήσουμε τριμμένο λιναρόσπορο που αποδεδειγμένα είναι πιο αποτελεσματικός.
Φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα
Ό,τι πιο χρωματιστό τόσο πιο καλό για την αντιμετώπιση των εξάψεων. Κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και πράσινο, όλα τα φρούτα με έντονο χρώμα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών με αποτέλεσμα να περιορίζουν τα συμπτώματα των εξάψεων.
Λιπαρά ψάρια
Οι σαρδέλες, ο σολομός, η ρέγκα, η τσιπούρα και ο κολιός είναι ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να συμβάλλουν αισθητά στη μείωση της εφίδρωσης.
Νυχτολούλουδο
Περιέχει Γ λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ένα λιπαρό οξύ που βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο των ορμονικών αλλαγών που γίνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Ποιες τροφές να αποφεύγουμε
Ζάχαρη
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης η ζάχαρη δεν είναι σύμμαχος του γυναικείου οργανισμού. Όπως έχει αποδειχθεί η υψηλή κατανάλωση της αυξάνει τις εξάψεις.
Αλκοόλ
Η αγγειοδιαστολή που προκαλείται από τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να επιδεινώσει τις εξάψεις και τις ημικρανίες στην εμμηνόπαυση. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο και συναισθηματικές διακυμάνσεις.