Είστε εργασιομανής; Ή απλά εργάζεστε σκληρά;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Είστε εργασιομανής; Ή απλά εργάζεστε σκληρά;Αν και η σκληρή εργασία μπορεί να σου επιφέρει αναγνώριση και προαγωγή, την ίδια στιγμή μπορεί επίσης να βλάψει την υγεία σου και την οικογενειακή ζωή. Η διαφορά ανάμεσα στο να είναι κανείς αποδοτικός στη δουλειά του και στον εργασιομανή είναι λεπτή. Αν κατά τον ελεύθερο χρόνο βιώνεις αισθήματα άγχους ή το αίσθημα του ανικανοποίητου μπορεί απλά να εργάζεσαι πάρα πολύ σκληρά. Πώς θα προσδιορίσεις αν είσαι εργασιομανής, και αν είσαι, πώς θα ξεπεράσεις αυτήν την προβληματική κατάσταση;

Πού εντοπίζεται η διαφορά της εργασιομανίας και της σκληρής δουλειάς;

Η υψηλή απόδοση και η εργασιομανία μοιάζουν εξωτερικά μεταξύ τους. Πράγματι, και οι δύο περιπτώσεις ταυτίζονται με σκληρή δουλειά. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά εναπόκειται στο εσωτερικό του ατόμου και στον τρόπο που το ίδιο το άτομο αισθάνεται σε σχέση με την εργασία του.

Πιο ειδικά, υπάρχει διαφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στη συνεχή απασχόληση. Ο πρώτος στόχος ενός εργασιομανούς είναι να είναι απασχολημένος. Πράγματι, οι εργασιομανείς γεμίζουν τον χρόνο τους με εργασία, επειδή αισθάνονται ανασφαλείς να μην κάνουν τίποτα. Η ανασφάλεια αυτή πηγάζει από το να μη γνωρίζει κανείς την αξία τους. Πιστεύουν ότι ο χρόνος απασχόλησης συνδέεται με το βαθμό σημαντικότητάς τους, δηλαδή όσο περισσότερο εργάζονται την ημέρα τόσο πιο σπουδαίοι νιώθουν.

Εκείνοι που εργάζονται σκληρά και είναι παραγωγικοί γνωρίζουν πότε έχουν πετύχει σε μια εργασία ή ένα έργο. Οι εργασιομανείς, από την άλλη πλευρά, δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν. Ο εργασιομανής δεν γνωρίζει τι είναι αρκετό. «Δεν είμαι αρκετά καλός. Αυτό δεν είναι αρκετά καλό…» Στην ουσία δεν γνωρίζουν πραγματικά τι σημαίνει επιτυχία γι’ αυτούς.»

Είστε εργασιομανής; Ή απλά εργάζεστε σκληρά;Έτσι, ενώ εκείνοι που αγαπούν πολλή τη δουλειά τους γνωρίζουν την αξία τους, οι εργασιομανείς βασίζονται συνεχώς στην εξωτερική επικύρωση. Οι ίδιοι περιμένουν με ανυπομονησία την αξιολόγηση από τον εργοδότη τους στα μέσα του έτους ή τα ετήσια σχόλια, ώστε να καταλάβουν εάν διατελούν με επιτυχία το έργο τους.

Ένας συντάκτης στην εφημερίδα Chicago Sun-Times δήλωσε κάποτε ότι δεν μπορούσε να πάρει άδεια. Φοβόταν ότι το γραφείο θα καταρρεύσει χωρίς αυτόν και ήταν τρομοκρατημένος. Αν νομίζετε ότι το σύμπαν εξαρτάται από εσάς, βιώνετε υψηλό στρες. Προσλάβετε άτομα που θα κάνουν καλύτερη δουλειά από ό, τι εσείς, και στη συνέχεια γιορτάστε τις επιτυχίες τους, και επαναφορτίστε τις μπαταρίες σας.

Εάν μονίμως είστε αργοπορημένοι, αποτελεί προειδοποίηση για να μειώσετε τους ρυθμούς σας. Απλά, δεσμευτείτε ότι θα βρίσκεστε πέντε λεπτά νωρίτερα σε κάθε συνεδρίαση και σε κάθε περίπτωση… να θυμάστε ότι η πρακτική αυτή δεν πρόκειται να μειώσει την ποιότητα της σκέψης σας ή την εργασία σας.

Τέλος, οι περισσότεροι εργασιομανείς ζουν στο παρελθόν ή στο μέλλον. Συνηθίζουν να λένε ιστορίες από τα περασμένα μεγαλεία. Ή περιμένουν με ανυπομονησία το μέλλον, ανίκανοι να ζήσουν μια στιγμή αν δεν έχουν θέσει κάποιον στόχο. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…