Είναι το κολύμπι ικανό να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη;

Συντάκτης: Flowmagazine

Κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να αρχίσουν να συνταγογραφούν γιατροί ως αντίδοτο της κατάθλιψης, προκειμένου να υποκαταστήσουν τα αγχολυτικά φάρμακα και τις δυσάρεστες παρενέργειές τους.

Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη φύση

Επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Πόρτσμουθ και του Σάσεξ, σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, αποφάσισαν να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα της «οικοθεραπείας» στην ασθένεια της κατάθλιψης. Η οικοθεραπεία (θεραπευτικές παρεμβάσεις στη φύση) έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές της στη μεταβολή της διάθεσης. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η εμβάπτιση σε κρύο νερό μειώνει τα επίπεδα άγχους και προάγει την αίσθηση ευεξίας. Νέες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η τακτική κολύμβηση σε θάλασσα ή λίμνη μπορεί να έχει οφέλη στην ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν να αποδείξουν πειραματικά τον ισχυρισμό τους θέτοντας τη θεωρία τους σε κλινική δοκιμή, με στόχο να διαπιστωθεί εάν η κολύμβηση σε ανοικτό χώρο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης απ’ ό,τι τα φαρμακευτικά σκευάσματα. «Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Βρετανίας, θα προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της κολύμβησης ως εναλλακτικής στα φάρμακα και στην ψυχανάλυση, σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Κολύμπι στη φύση αντί φαρμακευτικής αγωγής

Σύμφωνα με νέες μελέτες, η τακτική κολύμβηση σε θάλασσα ή λίμνη επί τριάντα  ή εξήντα λεπτά μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για την ψυχική υγεία.Η συντάκτης της μελέτης, δρ Χέδερ Μάσι, από τη Σχολή Αθλητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, λέει: «Στη νέα αυτή μελέτη εξετάζουμε την κολύμβηση στη φύση (λίμνη ή θάλασσα) ως μέρος κοινωνικού προγράμματος στήριξης για άτομα που αναζητούν ψυχική στήριξη χωρίς φαρμακευτική αγωγή». Η κλινική δοκιμή πραγματοποιείται σε στιγμή μεγάλης όξυνσης των ψυχικών νόσων και των κρίσεων άγχους από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εξαιτίας, εν μέρει, της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η έρευνα έδειξε ότι κάθε «συνεδρία» κολύμβησης πρέπει να διαρκεί τριάντα  ή εξήντα λεπτά, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τις ανάγκες του ασθενούς. Το κρύο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει, λειτουργώντας καταπραϋντικά στον ψυχισμό.

Όχι στην αυτενέργεια

Παρότι η μέθοδος της κολύμβησης αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά όσους επιθυμούν να περιορίσουν τη λήψη φαρμάκων, ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ψυχικά νοσήματα απαιτούν παρακολούθηση από ειδικούς της ψυχικής υγείας, οι οποίοι καλούνται να πείσουν τους ασθενείς να λαμβάνουν την ακριβή θεραπεία που τους έχει συσταθεί και να μην αυτενεργούν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πάθησής τους. Οι εναλλακτικές θεραπείες είναι καλοδεχούμενες, εφόσον συνοδεύονται από την αγωγή που έχει συστήσει ειδικευμένος θεράπων ιατρός.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…