Είναι δυνατή η αποχή από τα κοινωνικά δίκτυα;

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έχετε σκεφθεί πώς θα ήταν η ζωή μας αν απείχαμε από αυτά;

Στις μέρες μας, τα παιδιά αποκτούν από πολύ μικρή ηλικία εξάρτηση από το κινητό τους και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όταν γίνεται κατάχρηση των τεχνολογικών μέσων, δεν είναι εύκολο για οποιονδήποτε άνθρωπο να σκεφτεί τον εαυτό του να απέχει από τη χρήση τους. Τα κοινωνικά δίκτυα έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας και για πολλούς από εμάς αποτελούν προέκταση των κοινωνικών σχέσεών μας, ένας τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα. Μήπως η σχέση μας με τα social media έχει χάσει το μέτρο; Τι οφέλη, άραγε, μπορεί να προσφέρει η “αποτοξίνωση” από τον διαδικτυακό κόσμο;

1. Περισσότερος ποιοτικός προσωπικός χρόνος

Με όλο αυτόν τον «πανικό» που επικρατεί στον ιντερνετικό χώρο, με τα συνεχόμενα posts, τις φωτογραφίες και τα likes, ουσιαστικά δεν χαλαρώνουμε, όπως νομίζουμε· αντίθετα, γεμίζουμε με άγχος και ανασφάλεια, καθώς συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις εικονικές ζωές των υπολοίπων. Γι’ αυτόν τον λόγο, αντί να αφιερώνουμε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι προτιμότερο να κάνουμε κάτι που επιθυμούμε πολύ, όπως να ξεκινήσουμε μία καινούργια ασχολία, να παρακολουθήσουμε μία καινούργια σειρά, να πάμε έναν περίπατο ή, ακόμα καλύτερα, να συναντήσουμε έναν φίλο που έχουμε πολύ καιρό να δούμε από κοντά, αντί να του μιλήσουμε μέσω των social media.

2. Αποβολή του άγχους και άλλων αρνητικών συναισθημάτων

Το άγχος που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ελαττωθεί με την αποχή. Ουσιαστικά, τα κοινωνικά δίκτυα προκαλούν το άγχος της αποδοχής και της προβολής. Χάρη στην αποχή, δεν θα υπάρχει πλέον το άγχος του πόσα like πήρε το post που ανεβάσαμε, του τι να ανεβάσουμε, του πώς φαινόμαστε ή το άγχος να μιμηθούμε τη ζωή κάποιου ή, ενδεχομένως, στενοχώρια αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι που προβάλλεται ως μόδα. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα και είναι μοναδικός, και τα social media προβάλλουν μόνο ένα μέρος της ζωής του χρήστη που επιλέγει να δημοσιεύσει κάτι.

3. Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορεἰ να διαταράξει τους φυσικούς καρδιακούς ρυθμούς μας με συνέπεια να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι ένας πολύ καλός λόγος για να σταματήσουμε να κοιτάζουμε όλη την ώρα την οθόνη του κινητού μας.

4. Εστίαση σε ουσιώδη πράγματα

Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε αρκετές φορές είναι ότι η κάθε ημέρα είναι ξεχωριστή και μοναδική. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαιτητική μας καθημερινότητα και τις ατέλειωτες υποχρεώσεις μας. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε σε ό,τι αφορά τα σημαντικά πράγματα, τα οποία παραμελούμε για άλλα ασήμαντα.

Τα κοινωνικά μέσα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της σύγχρονης εποχής, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας αν εμείς δεν το επιτρέψουμε. Σκοπός της χρήσης τους δεν πρέπει είναι το ατελείωτο scrolling, το άγχος προβολής και η παρακολούθηση της ζωής φίλων και γνωστών. Είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο και σύνεση διαφυλάσσοντας, πάνω από όλα, την προσωπικότητά μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Συντάκτης: Μαρία Γραββάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.