Είναι ασφαλές να τρώτε χιόνι;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Υπάρχει κάτι μαγικό στην αλίευση νιφάδων χιονιού που καταλήγουν στη γλώσσα σας. Σχεδόν κανείς δεν μεγαλώνει χωρίς να το δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά. Η σύλληψη της περιστασιακής νιφάδας χιονιού στη γλώσσα σας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης και απόλαυσης του χειμώνα, και ενώ είναι ως επί το πλείστον ένα… ασφαλές γεύμα, μάλλον θα πρέπει να ξεπεράσετε το στάδιο αυτό καθώς μπορεί να επιφέρει αρκετούς κινδύνους για την υγεία.

Ρύπανση

Καθώς οι νιφάδες χιονιού πέφτουν στο έδαφος, η ρύπανση του αέρα κολλάει σε αυτές. Επειδή με τη γλώσσα σας μπορεί να πιάσετε μόνο λίγες νιφάδες χιονιού, θα απορροφήσετε μόνο ένα μικροσκοπικό ποσό. Ωστόσο, αν τρώτε μεγάλες χούφτες, καταναλώνετε μαζί με το χιόνι μεγαλύτερες ποσότητες ρύπανσης. Ακόμα και το καθαρό λευκό χιόνι επικαλύπτεται από ρύπανση. Ακριβώς επειδή δεν μπορείτε να δείτε τους ρυπογόνους μικροοργανισμούς, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Βακτήρια

Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να δείτε τα βακτήρια με γυμνό μάτι στο χιόνι. Σύμφωνα με το Weather Channel, ακόμη και το καθαρό, λευκό χιόνι φιλοξενεί βακτήρια που ονομάζονται Pseudomonas syringae. Ωστόσο, αυτά τα βακτήρια είναι παντού, και οι πιθανότητες να έχετε έρθει σε επαφή μαζί τους είναι πολλές, εκτός από τις περιπέτειες στο χιόνι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλετε να φάτε χούφτες χιονιού, αλλά μερικές νιφάδες εδώ και εκεί δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη.

Κίτρινο, ροζ, καφέ και μαύρο χιόνι

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει ποτέ να τρώτε κίτρινο χιόνι, αλλά έχει σημασία να επαναληφθεί. Το κίτρινο χιόνι δείχνει ότι ένα ζώο έχει ουρήσει σε εκείνο το σημείο, και σίγουρα δεν πρέπει να το προτιμήσετε, αφού τα μικρόβια θα σας αρρωστήσουν. Έπειτα, όσον αφορά το ροζ χιόνι, το οποίο συχνά ονομάζεται “χιόνι καρπούζι”, έχει γλυκιά γεύση. Το ροζ χρώμα προέρχεται από μικροοργανισμούς που ζουν στο χιόνι, και μπορεί να σας προκαλέσει διάρροια, σύμφωνα με τον June Fleming, συγγραφέας του βιβλίου The Well-Fed Backpacker. Προσπεράστε, ομοίως, το καφέ και μαύρο χιόνι, γιατί αυτά τα χρώματα συνήθως δείχνουν ότι το χιόνι έχει μολυνθεί με χώμα, λάσπη ή λιπαρό υπόλειμμα που αφήνουν τα οχήματα.

Η ανησυχία των γονιών

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Τα βακτήρια είναι πανταχού παρόντα διευκρινίζει ένα μέλος της επιτροπής για τα λοιμώδη νοσήματα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Τα παιδιά πρακτικά κολυμπούν σε βακτήρια κάθε φορά που είναι στην παιδική χαρά. Όλα τα τρόφιμα είναι καλυμμένα με βακτήρια και οι άνθρωποι τρώνε τα βακτήρια όλη την ώρα, επισημαίνει ένα άλλο μέλος της επιτροπής. Ευτυχώς, τα περισσότερα από τα βακτήρια σκοτώνονται στο στομάχι σχεδόν όλων των ανθρώπων. Σημειώνονται, όμως, κάποιες εξαιρέσεις. Τα μωρά δεν έχουν αρκετά οξέα στο στομάχι τους για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Οι άνθρωποι με κυστική ίνωση είναι ευάλωτοι σε Pseudomonas. Πιο καθησυχαστικό από όλα είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικές αναφορές για παιδιά που αρρώστησαν από το χιόνι.

Συμβουλές για ασφάλεια

  • Το γλείψιμο του χιονιού από το γάντι του παιδιού δεν βλάπτει την υγεία. Ένα «γεύμα» χιονιού δεν είναι πιθανώς μια καλή ιδέα.
  • Αποφύγετε να τρώτε πολύ χιόνι. Περιέχει επίσης σωματίδια από συνήθη ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Η σύλληψη μίας νιφάδας χιονιού με τη γλώσσα είναι εντάξει. Το να τρώτε το χιόνι που είναι στο έδαφος δεν είναι ασφαλές.

Συμβουλές και προβληματισμοί

Αν κάνετε σκι ή snowboard, μπορεί να είναι δελεαστικό να φάτε μια χούφτα χιόνι για να διώξετε τη δίψα. Μην το πράξετε, όμως. Ο Fleming σημειώνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χιονιού μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας, κάτι που μπορεί να καταστεί επικίνδυνο αν είστε έξω στο κρύο.

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη χρήση σπιτικών συνταγών με κώνους χιονιού. Η ρύπανση που καταναλώνετε, ακόμα και αν το χιόνι έχει καλή γεύση, δεν αξίζει τον κόπο. Χρησιμοποιήστε τον πάγο από τον καταψύκτη σας αντί αυτού.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…