Είναι κακό να παραγγέλνω φαγητό απ’ έξω;

Συντάκτης: Flowmagazine

Πώς βλάπτει το delivery τη διατροφή μας και με ποιον τρόπο μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινότητα, χωρίς να πάρουμε βάρος;

Πολλές φορές και για πολλούς λόγους −έλλειψη χρόνου κυρίως− χρειάζεται να παραγγείλουμε από έξω είτε κάποιο μεσημεριανό γεύμα στο χώρο εργασίας, είτε στο σπίτι το βράδυ που γυρνάμε οριακά μπουσουλώντας από την κούραση.

Σίγουρα, το να παραγγέλνουμε από έξω δεν είναι και η καλύτερη διατροφική επιλογή, όμως εάν δεν γίνεται συστηματικά και είμαστε αρκετά προσεχτικοί στο τι θα παραγγείλουμε, δεν θα είναι τόσο επιβαρυντικό.

Οι «κίνδυνοι» του delivery

Αρχικά να πούμε ότι καλό θα είναι το delivery να μην γίνεται συστηματικά (πχ 5-6 φορές/εβδομάδα), αλλά το πολύ μέχρι 2 φορές/εβδομάδα (και στη δουλειά και στο σπίτι). Και αυτό γιατί σίγουρα δεν είναι το ίδιο θρεπτικό και υγιεινό όσο το σπιτικό φαγητό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ποσότητα ή την ποιότητα του λαδιού που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του φαγητού και της σαλάτας. Το λάδι είναι μεν πολύ θρεπτικό λόγω του μονοακόρεστου λίπους που περιέχει, δεν παύει όμως να έχει πολλές θερμίδες αφού είναι λίπος.



Εδώ να τονίσουμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που στο φαγητό από έξω χρησιμοποιείται βούτυρο αντί για λάδι (στο ρύζι, τα μακαρόνια), το οποίο είναι πολύ επιβαρυμένο σε κορεσμένο λίπος και ιδιαίτερα βλαπτικό για την υγεία αφού σχετίζεται με την εκδήλωση πολλών ασθενειών (χοληστερίνη, καρδιαγγειακά).

Επίσης, όλα τα εκτός σπιτιού φαγητά είναι αρκετά πιο επιβαρυμένα σε αλάτι, το οποίο πέρα από τις κατακρατήσεις που προκαλεί, αυξάνει και την πίεση. Έτσι θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε ότι το συχνό delivery δεν βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τον τρόπο παρασκευής του φαγητού (λάδι, βούτυρο, αλάτι) και συνεπώς των θερμίδων που αυτό έχει, ενώ επιπλέον πολλές φορές οι μερίδες είναι αρκετά πιο μεγάλες από αυτές που θα καταναλώναμε.

Πώς μπορώ να κάνω υγιεινές επιλογές;

Σίγουρα σε ένα μενού από delivery, το μάτι σας θα πέσει στις πιο ανθυγιεινές επιλογές, όμως εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να δείξετε σύνεση και να μην παρασυρθείτε. Γενικά σαν κανόνα, επιλέξτε πιο υγιεινές επιλογές έναντι των πιο συνηθισμένων, π.χ. καστανό ρύζι αντί για λευκό, ψωμί/μακαρόνια ολικής άλεσης αντί λευκά, ψητές πατάτες ως συνοδευτικό αντί για τηγανιτές κ.α.

Η σαλάτα είναι πάντα μία καλή επιλογή για να χορτάσετε, αλλά και να μην ξεφύγετε πολύ θερμιδικά. Στις σαλάτες προσπαθήστε να επιλέξετε την πιο απλή (χωρίς τυριά, τριμμένους ξηρούς καρπούς και έξτρα σως). Μια πολύ καλή επιλογή είναι να πάρετε μία σαλάτα με λάχανο, τριμμένο καρότο, καλαμπόκι και αυγό βραστό ή κοτόπουλο. Σχετικά με τη σως, μπορείτε να τους πείτε να σας την βάλουν ξεχωριστά σε ένα μικρό κυπελάκι, έτσι ώστε να βάλετε εσείς την ποσότητα που θέλετε.


Πολύ καλή επιλογή επίσης για να παραγγείλετε κάτι από έξω είναι να πάρετε κάτι σε ψητό κρέας, π.χ. δύο καλαμάκια κοτόπουλο, ψητό στήθος κοτόπουλου/γαλοπούλας, μπιφτέκι κοτόπουλο/γαλοπούλας, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, φιλέτο, ψαρονέφρι. Είναι μία επιλογή η οποία και θα σας χορτάσει λόγω της πρωτεϊνης και δεν είναι πολύ επιβαρυμένη σε θερμίδες. Το καλύτερο είναι να τη συνδυάσετε με σκέτη σαλάτα με ωμά/βραστά/ψητά λαχανικά, χωρίς κάποιο άλλο αμυλούχο συνοδευτικό. Εάν όμως θέλετε οπωσδήποτε να συνοδέψετε το πιάτο σας με άμυλο, τότε μπορείτε να επιλέξετε καστανό ρύζι, πατάτες φούρνου/βραστές/ψητές, κινόα ή 1 φέτα ψωμί.

Επίσης, μία πολύ καλή επιλογή, κυρίως όταν θέλετε να φάτε μεσημεριανό στη δουλειά, είναι να παραγγείλετε από κάποιο μαγειρείο το οποίο θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξετε μαγειρευτό φαγητό π.χ. κοτόπουλο/μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο, ψαρόσουπα, γεμιστά, σπανακόρυζο, μπάμιες με μοσχάρι, γίγαντες, ρεβίθια.

Αν τώρα υπάρχει σούπερ μάρκετ κοντά, μπορείτε να αγοράζετε φαγητά σε πακέτο, απλά θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή να κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές (όπως κοτόπουλο/γαλοπούλα με ρύζι ή λαχανικά στον ατμό, γεμιστά, φιλέτο κρέατος με πατάτες στο φούρνο) και φυσικά αυτό να μη γίνεται συστηματικά.

Εάν έχετε έντονη την επιθυμία για να παραγγείλετε κάτι σε ζυμαρικό, τότε προτιμήστε μία μακαρονάδα (ολικής άλεσης κατά προτίμηση) με κόκκινη σάλτσα π.χ. ναπολιτέν ή με λαχανικά και αποφύγετε να πάρετε μία με κρέμα γάλακτος π.χ. καρμπονάρα, γιατί είναι πολύ πιο επιβαρυμένη σε λίπος και θερμίδες.

Σε περίπτωση που θέλετε να παραγγείλετε σουβλάκια, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να πάρετε σκέτα καλαμάκια κοτόπουλο (αποφύγετε τα χοιρινά) μαζί με σαλάτα. Προσπαθήστε να τα φάτε σκέτα (χωρίς πίτα, ψωμί ή πατάτες τηγανητές). Εάν θέλετε να φάτε τυλιχτό σουβλάκι, τότε παραγγείλτε το με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι (όχι γύρο) κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι, γιαούρτι ή σως, αλλά χωρίς πατάτες τηγανητές.


Θέλετε μπέργκερ; 

Τότε καλό είναι να προτιμήσετε το μπέργκερ κοτόπουλου/γαλοπούλας αντί για το μοσχαρίσιο, να πάρετε ψωμί ολικής άλεσης (εάν υπάρχει η δυνατότητα), να μην βάλετε μπέικον και να αποφύγετε να φάτε τις τηγανητές πατάτες. Έτσι θα γλιτώσετε αρκετές θερμίδες και θα χαρείτε ένα αγαπημένο σας junk φαγητό.

Στην περίπτωση της πίτσας (καλό είναι να μην παραγγέλνετε περισσότερες από 1 φορά/μήνα), μπορείτε να επιλέξετε μία με κανονική ή λεπτή ζύμη (όχι αφράτη), λαχανικά (φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια, καλαμπόκι) και να βάλετε σαν αλλαντικό ζαμπόν ή γαλοπούλα (όχι μπέικον, λουκάνικο ή σαλάμι). 

Σημασία έχει και η ποσότητα βέβαια: προσπαθήστε να μην το παρακάνετε και την φάτε ολόκληρη μέσα σε μία μέρα! Μπορείτε να αφήσετε 2-3 κομμάτια για την επόμενη μέρα και να την φάτε για πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα.

Πηγή 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…