Η κακή υγεία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Αλλά την ίδια στιγμή, ο κακός ύπνος μπορεί να είναι μια προειδοποίηση …
Είμαι νυχτοπούλι, πρέπει να αναγκάσω τον εαυτό μου να ξυπνήσει με τον ήλιο;
Το να έχετε αρκετό φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα του ύπνου τη νύχτα – και ο ύπνος είναι απαραίτητος αν θέλετε να λειτουργείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι είναι είτε κορυδαλλοί είτε κουκουβάγιες, αλλά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κάπου στο ενδιάμεσο», λέει ο Blume. Οι πραγματικές κουκουβάγιες, εξηγεί ο Blume, είναι εκείνες που πάσχουν από το «σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου».
«Δεν μπορούν να κοιμηθούν πριν από τις 2 π.μ. ή ακόμα και αργότερα και, γι’ αυτούς, το ξύπνημα στις 8 π.μ. μοιάζει με το ξύπνημα στις 5 π.μ. για τους υπόλοιπους από εμάς».
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε απλώς μια τάση για κουκουβάγια. Θα προτιμούσαμε να πηγαίνουμε για ύπνο αργά και να ξυπνάμε στις 8 π.μ. αντί για τις 6.30 – αλλά είναι αρκετά εύκολο να επανεκπαιδεύσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας περιορίζοντας το φως το βράδυ και πηγαίνοντας για ύπνο νωρίτερα.
«Η φύση επινόησε κάτι που μας επιτρέπει να συγχρονιστούμε με τον έξω κόσμο», λέει ο Blume. «Το σώμα μας και ο κόσμος επικοινωνούν. Ο χρονοτύπος σας είναι μια αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής και της έκθεσης στο φως, άρα και της συμπεριφοράς. Μπορείτε να προσαρμοστείτε σε κάποιο βαθμό».
Διαβάστε Επίσης: Ύπνος: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αλλά μπορώ να ξαπλώσω το Σαββατοκύριακο, σωστά;
Το πρόβλημα έρχεται τα Σαββατοκύριακα, όταν έχουμε την ελευθερία να κοιμόμαστε όποτε θέλουμε. Συχνά μετατοπίζουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας προς τις μεταγενέστερες ώρες – γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολικά πρωινά της Δευτέρας.
«Ονομάζουμε αυτή την αναντιστοιχία μεταξύ των κοινωνικών και των εσωτερικών βιολογικών ρυθμών «κοινωνικό τζετ λαγκ», λέει ο Blume.
Η Blume συνιστά να φροντίζετε να έχετε πολύ φυσικό φως το πρωί και να αποφεύγετε το τεχνητό φως το βράδυ, ώστε να προάγετε το βιολογικό ρολόι, επαναφέροντάς το ουσιαστικά σε ένα πιο κοινωνικά αποδεκτό χρονοδιάγραμμα.
Και, λέει ο Blume, η έξοδος στην ύπαιθρο είναι το κλειδί. Σε μια φωτεινή καλοκαιρινή ημέρα, μπορεί εύκολα να έχετε 100.000 lux (το μέτρο της έντασης του επιπέδου φωτός). Αυτό είναι περίπου 200 φορές ο συνήθης φωτισμός που μπορεί να έχετε σε εσωτερικούς χώρους.
«Ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα, το φως είναι πολύ πιο φωτεινό έξω από ό,τι μέσα», λέει ο Blume. «Συχνά υποτιμούμε τη φωτεινότητα του φωτός της ημέρας».
Ήλιος και βιταμίνη D
Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους προσφέρει και άλλα οφέλη. Η βιταμίνη D – η «βιταμίνη του ήλιου» – παράγεται όταν το ηλιακό φως χτυπάει το δέρμα. Αυτή η βιταμίνη βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να διατηρήσει το ασβέστιο και το φώσφορο – σημαντικά για την οικοδόμηση των οστών. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, βοηθά στον έλεγχο των λοιμώξεων και μειώνει τις φλεγμονές.
Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μόλις 10 λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον αυξάνουν τα συναισθήματα ευτυχίας, μειώνουν το στρες και βελτιώνουν τη συγκέντρωση. Και το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο μπορεί να μειώσει τη μοναξιά, να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος – ακόμη και να προστατεύσει την όρασή σας.
Έτσι, όταν τα ρολόγια πάνε μπροστά, θα πρέπει να σηκωθούμε και να βγούμε έξω – και να φροντίσουμε τα βιολογικά μας ρολόγια;
«Αυτό είναι κάτι ελεύθερο και φυσικό», λέει ο Blume. «Συνιστώ πάντα το φυσικό φως της ημέρας».
Πηγαίνετε για αυτόν τον περίπατο ή το τρέξιμο ή το ποδήλατο πρωί-πρωί και αποφύγετε τα μπλε φώτα των οθονών το βράδυ – θα κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα και θα νιώθετε καλύτερα γι’ αυτό.