Ειδεχθή εγκλήματα: Οι πιο επικίνδυνοι προορισμοί στον κόσμο για τις γυναίκες

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ειδεχθή εγκλήματα: Οι πιο επικίνδυνοι προορισμοί στον κόσμο για τις γυναίκεςΤο ταξίδι σε εξωτικούς προορισμούς μπορεί να καταστεί μία εξαιρετική εμπειρία για πολλές γυναίκες. Οι περισσότερες θεωρούν ότι είναι μια απολύτως ασφαλής και απελευθερωτική περιπέτεια που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Όμως, υπάρχουν ορισμένες χώρες όπου οι γυναίκες μπορεί να εκτεθούν σε πολλούς κινδύνους, όπως μισογυνισμό, εχθρική συμπεριφορά και, σε ακραίες περιπτώσεις, να χάσουν τη ζωή τους. Πριν ετοιμάσεις, λοιπόν, τη βαλίτσα σου φρόντισε να μην επισκεφτείς τουλάχιστον μόνη σου τις ακόλουθες χώρες.

Η Julie Kreutzer, συνιδιοκτήτρια του δικτυακού τόπου International Women’s Travel Center, έχει γράψει εκτενώς για το θέμα της ασφάλειας των γυναικών στο εξωτερικό, και πιστεύει ότι η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική, όταν πρόκειται να συζητήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι σόλο γυναίκες ταξιδιώτες. «Είμαι πραγματικά συγκλονισμένη από το πόσο εχθρικά κάποια μέρη του κόσμου είναι. Δεν μπορείτε καν να εισέλθετε σε ορισμένες χώρες, αν είστε γυναίκα.»

Με έδρα το Σιάτλ η Αμερικανίδα blogger Stephanie Yoder έχει ταξιδέψει εκτενώς και λέει ότι έχει αισθανθεί σχετικά ασφαλής στα ταξίδια της, και τονίζει τη σημασία που χωρίζει την πραγματικότητα από τη διαφημιστική εκστρατεία. «Τα ποσοστά της εγκληματικότητας είναι υψηλότερα στη Νότια Αμερική. Εκεί και οι τουρίστες μπορεί να αποτελέσουν στόχο για ληστείες. Γι’ αυτό φρόντισε να μην φέρεις τιμαλφή και να μην κυκλοφορείς βραδινές ώρες.»

Η MailOnline Travel έχει καταγράψει δημοφιλείς προορισμούς που οι σόλο γυναίκες ταξιδιώτες θα πρέπει να επισκεφθούν με προσοχή.

1) Ινδία

Οι βιασμοί γυναικών σε τοπικό επίπεδο έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα σε ορισμένα μέρη της χώρας, ενώ οι εκθέσεις καταδεικνύουν ότι η σεξουαλική επίθεση αναφέρεται κάθε είκοσι λεπτά.

Οι αρχές αγωνίζονται να φέρουν πολλούς δράστες στη δικαιοσύνη, και σύμφωνα με το National Crime Record Bureau της χώρας τα εγκλήματα εις βάρος των γυναικών έχουν αυξηθεί κατά 7,1% από το 2010.

2) Βραζιλία

Εκπληκτικές εικόνες ντυμένων γυναικών από το Ρίο στο παγκοσμίως διάσημο καρναβάλι συγκαλύπτει ανεπαρκώς το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της Βραζιλίας παραμένει στο έλεος της εκτεταμένης βίας.

Και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, ο βιασμός αυξήθηκε κατά 157% μεταξύ 2009 και 2012. Πριν από δύο χρόνια, μία τουρίστρια υπήρξε θύμα βιασμού σε ένα δημόσιο λεωφορείο, ενώ ο φίλος της κοιτούσε δεμένος με χειροπέδες.

3) Τουρκία

Η Κωνσταντινούπολη απέχει λιγότερο από τέσσερις ώρες πτήσης από το Λονδίνο, αλλά είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, όταν πρόκειται για τη στάση απέναντι στην γυναίκα.

Ειδεχθή εγκλήματα: Οι πιο επικίνδυνοι προορισμοί στον κόσμο για τις γυναίκεςΗ απόπειρα βιασμού και μετέπειτα δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας Ozgecan Aslan είναι γεγονός. Το φρικιαστικό έγκλημα προκάλεσε δεκάδες διαμαρτυρίες από γυναίκες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού στην Τουρκία.

4) Ταϊλάνδη

Εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στην Ταϊλάνδη κάθε χρόνο, αλλά η βάναυση δολοφονία του David Miller και Hannah Witheridge, η οποία αποτέλεσε θύμα βιασμού, φανέρωσε τις καλά κρυμμένες ειδεχθείς πράξεις στη χώρα.

Σύμφωνα με το Thailand Domestic Violence Information Center, η βία κατά των γυναικών είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην Ταϊλάνδη, που τροφοδοτείται εν μέρει από την ευρεία διαθεσιμότητα ναρκωτικών καθώς και το αλκοόλ.

5) Αίγυπτος

Το 2011 η χώρα επλήγη από αστάθεια και ένα άνευ προηγουμένου κύμα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Με λιγότερη αστυνομία στους δρόμους, μια απότομη αύξηση του αριθμού των επιθέσεων σεξουαλικής βίας έχει δει τον αριθμό των επισκεπτών στα διάσημα μνημεία της χώρας να λιγοστεύουν.

6) Κολομβία

Όμως, ενώ η χώρα είναι αναμφίβολα πολύ πιο ασφαλής από ό, τι ήταν ακόμη και πριν από 10 χρόνια, η σεξουαλική βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη, ιδίως έναντι των εκτοπισμένων γυναικών στις φτωχότερες περιοχές.

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, η αστυνομία είναι διεφθαρμένη και έχει επίσης χαμηλές επιδόσεις όταν πρόκειται για την προστασία των γυναικών, ενώ οι βιαστές σπάνια προσάγονται στη δικαιοσύνη.

7) Νότια Αφρική

Παρά τη συνεχιζόμενη δημοτικότητά της, παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο. Η αφρικανική χώρα κουβαλά ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, αλλά και ληστειών. Πάνω από 66.000 σεξουαλικά αδικήματα έχουν αναφερθεί κατά τα έτη 2012-2013, ένα ποσοστό 127 σεξουαλικών αδικημάτων ανά 100.000 πληθυσμό.

8) Μαρόκο

Ένας ακόμη δημοφιλής προορισμός που φέρει μία κακή παράδοση όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες ταξιδιώτες καλούνται να ντύνονται σεμνά καθώς πρόκειται για μία συντηρητική μουσουλμανική χώρα.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι το βίαιο έγκλημα δεν είναι μείζον θέμα, είναι κοινό για τις τουρίστριες, ιδιαίτερα εκείνες που ταξιδεύουν μόνες τους, και παρενοχλούνται συστηματικά από τους άνδρες.

Ειδεχθή εγκλήματα: Οι πιο επικίνδυνοι προορισμοί στον κόσμο για τις γυναίκες9) Μεξικό

Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων των διασημοτήτων, ταξιδεύουν με ασφάλεια στο Μεξικό κάθε χρόνο, τα μέρη της χώρας παραμένουν στο έλεος της απόλυτης ανομίας.

Ενώ η κυβέρνηση του Μεξικού προσπαθεί να προστατεύσει τα τουριστικά hotspots, το έγκλημα και η βία εξακολουθούν να υφίστανται.

10) Κένυα

Η Κένυα έχει αναπτύξει μια ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία για την απίστευτη άγρια ​​φύση και το σαφάρι της. Αυτό που δεν γνωρίζετε προφανώς είναι η φήμη της για τη βία κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με μια έκθεση «οι γυναίκες όλων των ηλικιών, όλων των επιπέδων της εκπαίδευσης και όλων των κοινωνικών ομάδων, σε αγροτικές και αστικές περιοχές, υφίστανται βία στην Κένυα».

Το 2010, μια εθνική έρευνα έδειξε ότι το 32% των κοριτσιών υπέστη σεξουαλική βία πριν ενηλικιωθούν και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, μία επίθεση βιασμού σε μια νεαρή γυναίκα προκάλεσε διαδηλώσεις κατά της βίας των γυναικών. Μάλιστα, οι απαγωγές και οι σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον των τουριστών δεν είναι επίσης ασυνήθιστες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…