Εφηβεία και Ψυχική Διαταραχή

Συντάκτης: Νάνσυ Μαρίνη, BSc, Ειδικός Ψυχικής Υγείας

Η 10η Οκτωβρίου έχει χαρακτηριστεί  Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ήμισυ των ψυχικών ασθενειών εμφανίζονται κυρίως στην ηλικία των 14 χρονών, καθώς είναι η στιγμή που συμβαίνουν πολλές αλλαγές στη ζωή των εφήβων.  Οι αλλαγές έχουν να κάνουν τόσο με τον εαυτό τους όσο και με το οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Καλούνται να τις  διαχειριστούν και να προσαρμοστούν σε όλες αυτές σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο της ζωής τους. Ορισμένες φορές αυτό γίνεται άμεσα και παρότι μπορεί να είναι μια διαδικασία συναρπαστική, ταυτόχρονα όμως γεννάει αγωνία και ανησυχία και οδηγείται στο να είναι μη διαχειρίσιμη. Στο σημείο αυτό μπορεί να ξεκινήσουν και οι ψυχικές ασθένειες.

Η εκάστοτε νόσος μπορεί να επιβαρυνθεί από διάφορους παράγοντες, όπως την κατάθλιψη, καθώς και τη χρήση αλκοόλ και ουσιών.  Πιθανά συνεπακόλουθα συμπεριλαμβάνουν την πρόκληση άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως μη ασφαλές σεξ ή επίφοβη οδήγηση. Ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο που πλήττει τη χώρα μας είναι και οι  διατροφικές διαταραχές. Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί έφηβοι σε ηλικίες μεταξύ 15-29 οδηγούνται ακόμα και στην αυτοκτονία, λόγω έλλειψης κατανόησης και στίγματος.

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, 1 στα 4 άτομα θα βιώσουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ενθαρρυντικό είναι το ότι αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η αναγκαιότητα για παροχή βοήθειας και οι οικείοι ασχολούνται με το πως θα οικοδομηθεί η στήριξη τους.

Εφηβεία και Ψυχική Διαταραχή

Ως συνήθως, η ενημέρωση, η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση και η κατανόηση παίζουν καθοριστικό ρόλο. Είναι απαραίτητο να γίνει αναγνώριση και κατανόηση των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου. Στα παραπάνω μπορούν να συμβάλλουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι φίλοι και βασικό ρόλο παίζουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Υπάρχει η δυνατότητα να παράσχουν ψυχοκοινωνική στήριξη στα σχολεία και σε άλλα κοινοτικά περιβάλλοντα βοηθώντας στην πρόληψη της  ψυχικής δυσφορίας και της ασθένειας και στη δημιουργία της ψυχικής ανθεκτικότητας από νεαρή ηλικία, χρησιμοποιώντας την ενημέρωση και την ενεργητική ακρόαση.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθισμένοι με τις «selfies»; Κίνδυνος για ψυχική ασθένεια…

______________________

Το άτομο που βιώνει μια ψυχική ασθένεια χρειάζεται να μιλήσει. Έχει ανάγκη να του επικοινωνήσετε ότι είναι επιτρεπτό το να μην νιώθει «καλά» και να το εκφράζει στους γύρω του. Είναι απαραίτητο να αποδεχθεί δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό και λύπη, ώστε να τα επεξεργαστεί. Έτσι επιτυγχάνεται το να λεκτικοποιηθεί η κατάσταση και να πάρει λιγότερο υπερβολικές διαστάσεις. Ο κάθε άνθρωπος είναι σημαντικό να έρθει σε επαφή με ενδόμυχες καταστάσεις, ώστε να αισθανθεί ότι είναι αποδεκτό, μη διαφορετικό και δεν στιγματίζεται.

Η ευαισθητοποίηση απέναντι στις ψυχικές ασθένειες, είναι σημείο-κλειδί καθώς θα ενισχύσει τα επόμενα βήματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στους ανθρώπους που υποφέρουν.

Συντάκτρια – Νάνσυ Μαρίνη, Ειδικός Ψυχικής Υγείας, Κλινικός Επόπτης (cand.)

Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια (ατομικές & οικογενειακές θεραπείες)

Μέλος H.A.C & A.C.

τηλ.6932 763 423

skype: marini_nan

facebook page: https://www.facebook.com/marini.nancy/?ref=bookmarks–

Συντάκτης: Νάνσυ Μαρίνη, BSc, Ειδικός Ψυχικής Υγείας

Influence:

Κλινική Επόπτρια, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια (ατομικές & οικογενειακές θεραπείες)