Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η μέντα, ο βασιλικός, το χαμομήλι, είναι λουλούδια; Μπορούμε να μαγειρέψουμε λουλούδια; Ποια άνθη τρώγονται;
Εδώδιμα λουλούδια – Πώς να τα αξιοποιήσετε στην κουζίνα σας
Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχουν λουλούδια για… φάγωμα; Ακολουθεί μία λίστα από εδώδιμα άνθη, τα οποία μπορούν να προσθέσουν στα πιάτα σας όχι μόνο χρωματικές αλλά και γευστικές νότες.
Τα βρώσιμα λουλούδια μπορούν να προσδώσουν μία πινελιά χρώματος σε κάθε λογής φαγητό, από σαλάτες και επιδόρπια, μέχρι εξεζητημένα κοκτέιλ. Για παράδειγμα, ένα και μοναδικό πέταλο μπουράντζας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει ένα απλό κομμάτι κέικ ή ένα ορεκτικό amuse–bouche.
Προτού εφορμήσουμε στον κήπο με σκοπό να διανθίσουμε το βραδινό φαγητό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ορισμένα λουλούδια είναι δηλητηριώδη. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, προτού τα χρησιμοποιήσετε, ότι πρόκειται για βρώσιμα λουλούδια.
Εννοείται ότι τα λουλούδια που είναι ραντισμένα με ζιζανιοκτόνα ή άλλα χημικά πρέπει σαφώς να αποφεύγονται. Θα ήταν χρήσιμο ή να καλλιεργείτε τα λουλούδια με βιολογικό τρόπο ή να τα μαζεύετε από κήπο όπου γνωρίζετε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες. Βιολογικά καλλιεργημένα ή όχι, όλα τα λουλούδια πρέπει να καθαρίζονται και να πλένονται σε κρύο νερό, καθώς συνιστούν πιθανές εστίες εντόμων.
Τα βρώσιμα λουλούδια είναι καλό να μαζεύονται νωρίς το πρωί, όταν η περιεκτικότητά τους σε νερό είναι στα υψηλότερα επίπεδα. Κατόπιν, πρέπει να διατηρούνται σε νοτισμένο χαρτί κουζίνας μέσα σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, το πολύ έως μία εβδομάδα.
Τα μαραζωμένα λουλούδια μπορούν να ξαναζωντανέψουν αν τα αφήσετε να επιπλεύσουν για λίγα λεπτά σε παγωμένο νερό. Προκειμένου να μην μαραθούν περισσότερο, ετοιμάστε τα για φαγητό μόλις πριν από το σερβίρισμα.
Προτού τα φάτε, αφαιρέστε τους στήμονες και τους ύπερους. Σε ορισμένους ανθρώπους η γύρη μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, ενώ είναι πιθανόν να καταπνίξει την -κατά τα άλλα- ντελικάτη γεύση των πετάλων. Εξαιρέσεις αποτελούν η βιολέτα, όπως και ο άγριος πανσές, ο πανσές, τα κόκκινα φασόλια Ισπανίας, το αγιόκλημα και το τριφύλλι. Τα άνθη αυτά μπορούν να φαγωθούν ολόκληρα και έτσι είναι πιο γευστικά.
Η λίστα που ακολουθεί δεν είναι εξαντλητική. Αν παρατηρήσετε ότι ορισμένα είδη λείπουν από αυτήν, ερευνήστε ώστε να βεβαιωθείτε ότι το λουλούδι που σας ενδιαφέρει είναι βρώσιμο. Μην υποθέσετε ότι όλα τα λουλούδια ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία· κάποια είναι δηλητηριώδη.
Αγαστάχη ή γλυκάνισο ύσσωπος (Agastache foeniculum): Το φυτό, γνωστό ως “licorice mint”, αναδίδει, τόσο στα νεαρά του φύλλα όσο και στα εντυπωσιακά μoβ λουλούδια του, μία απαλή μυρωδιά γλυκόρριζας και μέντας, χωρίς να είναι τίποτα από τα δύο. Αφαιρέστε τα μοβ σωληνάρια του άνθους από το κεντρικό του στέλεχος και σκορπίστε τα σπόρια του εσωτερικού του σε σαλάτες ή ιδιαίτερα ποτά για μία σπιρτάδα χρώματος και γεύσης.
Αγγελική αρχαγγελική (Angelica archangelica): Φυτό συγγενές του σέλερι, έχει άνθη με ελαφρώς ροζ χρώμα και με άρωμα γλυκόρριζας, που βγαίνουν σε μεγάλα σκιάδια. Τα άνθη αυτά συνιστούν ενδιαφέρουσα προσθήκη σε σαλάτες, όμως κυρίως χρησιμοποιούνται τα φύλλα του φυτού λόγω της πιο έντονης γεύσης τους.
Άνθος μηλιάς (Malus spp.): Σιγουρευτείτε ότι δοκιμάζετε μόνον άνθη από δέντρα που δεν έχουν ραντιστεί. Τα άνθη μηλιάς έχουν ευχάριστη αλλά ντελικάτη γεύση και άρωμα. Είναι ιδανικά για φρέσκες φρουτοσαλάτες, πρέπει, όμως, να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς περιέχουν χαμηλά επίπεδα τοξικών χημικών.
Ρόκα (Eruca vesicaria): Από τη στιγμή που το φυτό αυτό της ψυχρής εποχής αρχίσει να σκάει, τα φύλλα του σκληραίνουν και γίνονται πολύ πικάντικα για φαγητό, Αφήστε το, λοιπόν, να ανοίξει και απολαύστε μερικά από τα πολύ μικρά, πικάντικα, λευκά ή κίτρινα λουλούδια του, που προσθέτουν μία ωραία και ασυνήθιστα έντονη γεύση στις σαλάτες.
Βασιλικός (Ocimum basilicum): Οι περισσότεροι καλλιεργητές αξιοποιούν τα φύλλα του βασιλικού προτού το φυτό ανθίσει. Τα άνθη του ποικίλλουν στο χρώμα από το λευκό έως το μοβ και είναι εντυπωσιακά όταν γαρνίρουν πιάτα ζυμαρικών. Ο ταϊλανδέζικος βασιλικός ορισμένες φορές αφήνεται να βγάλει άνθη πριν συλλεχθούν ολόκληρα κοτσάνια με φύλλα. Ολόκληρο το άνθος είναι βρώσιμο.
Βεγόνια ή βολβοϋβρίδιος (Begonia x tuberhybrida) και η κονδυλώδης (Begonia x semperflorens-cultorum): Τα άνθη της βεγόνιας είναι βρώσιμα, με ελαφρώς πικρή προς οξεία γεύση εσπεριδοειδών. Τα λουλούδια της βολβοϋβριδίου βεγόνιας περιέχουν οξαλικό οξύ, συνεπώς πρέπει να αποφεύγονται από ανθρώπους που υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά και από όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) ή ρευματισμούς.
Άγριο περγαμόντο (Monarda fistulosa): Ονομάζεται και μονάρδα, μελισσοβάλσαμο, κόκκινο περγαμόντο, τσάι Oswego. Τα άνθη και τα νεαρά του φύλλα έχουν έντονη γεύση μέντας με μία ελαφριά νότα κίτρου και ρίγανης. Το άρωμα του φυτού θυμίζει το τσάι Earl Grey, αν και το έλαιο περγαμόντου που αρωματίζει το τσάι αυτό προέρχεται από τη φλούδα του εσπεριδοειδούς περγαμόντου. Τα άνθη του σχηματίζονται από μεγάλα συμπλέγματα εδώδιμων πετάλων σε σωληνοειδές σχήμα που, αφού αποσπαστούν, μπορούν να γαρνίρουν ένα κέικ, εναλλακτικά ποτά ή σαλάτες.
Μπουράντζα (Borago officinalis): Γνωστό φαρμακευτικό βότανο, που καλλιεργείται σε κήπους. Έχει χνουδωτά φύλλα και εξαίσια μπλε αστεροειδή λουλούδια. Τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη του έχουν δροσερή γεύση που θυμίζει αγγούρι. Δοκιμάστε τα φύλλα της μπουράντζας σε μία λεμονάδα το καλοκαίρι, μία γρανίτα ή ένα τζιν τόνικ. Είναι εξίσου ιδανική γαρνιτούρα για γκασπάτσο, πιάτα τυριών ή απλές σαλάτες.
Καλέντουλα (Calendula officinalis): Το φυτό συγκαταλέγεται στην οικογένεια των Αστεροειδών και έχει βρώσιμα πέταλα με ωραία γεύση, που κυμαίνεται από πιπεράτη έως πικρή. Προσθέτουν φωτεινό κίτρινο, χρυσό και πορτοκαλί χρώμα σε σούπες και σαλάτες, ενώ χρωματίζουν μερικά πιάτα παρόμοια με το σαφράν.
Χαμομήλι (Matricaria chamomilla ή Matricaria recutita): Πρόκειται για το γνωστό γερμανικό χαμομήλι με τα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ή αποξηραμένο. Γίνεται ωραίο ρόφημα, με γεύση που θυμίζει αόριστα εκείνη του μήλου. Ωστόσο, το τσάι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς άνθρωποι με αλλεργία μπορεί να εκδηλώσουν έντονη αντίδραση. Εναλλακτικά, ραντίστε τα πέταλά του σε σαλάτες και σούπες.
(Το άρθρο συνεχίζεται στο 2ο μέρος. Μείνετε συντονισμένοι…)
Πηγή: West Coast Seeds. Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.