Η ώρα της Γης, 26 Μαρτίου
Οι μικρές αλλαγές κάνουν τη διαφορά. Η «Ώρα της Γης» πλησιάζει και πάλι. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο στις 26 Μαρτίου, στις 20.30 μμ, οι πολίτες καλούνται για ακόμη μια φορά να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα. Η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ίσως φέτος καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να ξεπεράσουμε και τη μία ώρα. Ήδη περισσότεροι από το 1/3 των δήμων της χώρας έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, ενώ 11.000 και πλέον άνθρωποι έχουν δεσμευτεί, μέσα από την ιστοσελίδα wwf.gr/earthhour.
Το Σάββατο στις 20:30 μ. μ., χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα θα σβήσουν τα φώτα τους, αποδεικνύοντας ότι η Ώρα της Γης 2011 είναι ακόμη μια αφορμή για δράση και αφύπνιση. Φέτος η Ώρα της Γης μας καλεί να δεσμευτούμε να εφαρμόσουμε δράσεις εξοικονόμησης για ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο για εξήντα λεπτά. Η Γη το χρειάζεται όσο και εμείς. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
H ιδέα για την «Ώρα της Γης» έρχεται από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Γεννήθηκε το 2007 όταν 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμαρτυρήθηκαν για την κλιματική αλλαγή με το να σβήσουν τα φώτα για 60 λεπτά. Ένα χρόνο μετά η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα. Συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι από 35 χώρες.
Το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Η «Ώρα της Γης 2010» στην Ελλάδα είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Χιλιάδες νοικοκυριά έσβησαν τα φώτα τους ενώ παγκοσμίως αναγνωρίσιμα μνημεία όπως η Ακρόπολη, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος και η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου παρέμειναν στο σκοτάδι.