Η διατροφή κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης είναι γεμάτη μύθους… και οι έγκυες γυναίκες δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τις ιδανικές τροφές. Οι …
Δυσκολίες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σε όλα τα επίπεδα -ψυχικά και σωματικά
- Ξηρότητα κόλπου: Σύμφωνα με τον κ. Χ.Χηνιάδη, μαιευτήρα-χειρούργο γυναικολόγο, τα οιστρογόνα είναι που διατηρούν τη λειτουργία του κόλπου σε φυσιολογικά επίπεδα. Η μείωση αυτών, οδηγεί στην ξηρότητα της περιοχής και σε συμπτώματα, όπως: -φαγούρα, -αίσθημα καύσου, -πόνος, -αιμορραγία, -τσούξιμο, -ακράτεια, -ουρολοίμωξη. Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα. Προς αντιμετώπιση, συνιστώνται: Η ιατρική παρακολούθηση (γυναικολογική και ορμονική), η καλή διατροφή, η σεξουαλική επαφή, ορισμένα λιπαντικά (κατόπιν ειδικών εξετάσεων). [δρ. Μπιλάλης]
- Άνοιγμα κόλπου σε τοκετό: Ο κ. Θάνος Παράσχος (γυναικολόγος/ μαιευτήρας) συνιστά τον φυσιολογικό τοκετό, εάν δεν υφίστανται ιατρικοί λόγοι για να προβεί η μέλλουσα μητέρα σε καισαρική επέμβαση. Επειδή κατά τον τοκετό ανοίγει ο τράχηλος μέχρι και 10 εκατοστά, ευνοείται η συγκέντρωση και ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης, οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν κολπική ξηρότητα, που αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.
- Πόνοι στην καισαρική τομή: Η καισαρική τομή διαρκεί μια ώρα, και η γυναίκα έχει υποβληθεί σε αναισθησία με γενικό αναισθητικό. Όπως σε πολλές επεμβάσεις, έτσι και στην καισαρική μπορεί να προκληθεί λοίμωξη στην ουλή, στην ουροδόχο κύστη ή και στους νεφρούς. Αιμορραγία συμβαίνει σπάνια, σε σοβαρές συνήθως περιπτώσεις. Κατά την ανάρρωση αποφεύγεται η άρση βαρών, προκειμένου να μην προκύπτουν τραυματισμοί και να επουλωθεί η κοιλιά. Ο θηλασμός και η φυσιολογική κατανάλωση φαγητού και υγρών, συνήθως προτείνονται (αναλόγως και την περίπτωση), και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 1-2 μέρες περισσότερο από ότι στον φυσιολογικό τοκετό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενδομητρίτιδα είναι η λοίμωξη που εμφανίζεται πιο συχνά στις εγκύους, και ιδιαίτερα μετά την καισαρική. Αιτίες πρόκλησής της μπορεί να είναι: μεγάλη διάρκεια γέννας, ρήξη των υμένων πρόωρα, πολλές εξετάσεις του τραχήλου, καρδιοτοκογραφία εμβρύου, αναιμία εγκύου, σεξουαλική επαφή κατά τον τελευταίο μήνα της κύησης, λοίμωξη που προϋπήρχε, διάφορα μικρόβια. Θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί με ενδοφλέβια αντιβίωση, κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης και με πρόληψη με ειδική θεραπεία.
- Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας: Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας της νέας μητέρας. Αφενός η χαλάρωση των κολπικών μυών, η δυσπαρευνία και η κολπική ξηρότητα επηρεάζουν τους συντρόφους και τη μεταξύ τους σχέση, αφετέρου το άγχος της νέας κατάστασης (φροντίδα μωρού και αναπροσαρμογή). Ο κ. Μ. Λυγνός, ειδικός επί του θέματος, συμβουλεύει τα εξής: -ασκήσεις σύσφιγξης των κολπικών μυών, -συναισθηματική επαφή του ζευγαριού και σχέσεις εμπιστοσύνης, -καλή διατροφή και σωματική άσκηση, για αίσθημα αυτοπεποίθησης και επίτευξη καλής υγείας.
- Μειωμένη αυτοεκτίμηση και κακή διάθεση: Τα παραπάνω κιλά, οι ορμονικές μεταβολές και η μειωμένη λίμπιντο κατά την περίοδο της κύησης, συμβάλλουν στην ανάπτυξη φόβων και αρνητισμού για την γυναίκα, καθώς και δυσκολιών για τη συντροφική σχέση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις με επιλόχειο κατάθλιψη.
Συνήθως η εγκυμοσύνη προβάλλεται ως μια φάση ζωής κατά την οποία κάθε γυναίκα είναι στα καλύτερά της, καθότι πρόκειται να τεκνοποιήσει. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, με τις δυσκολίες, τις αναταραχές, τις ανησυχίες και τις ναυτίες. Όπως σε κάθε κατάσταση, έτσι και σε αυτήν, υπάρχουν θετικές και αρνητικές πτυχές. Σημασία έχει να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μάς προσέχουν και να προσέχουμε και εμείς τον εαυτό μας, με καλή διατροφή, σωματική άσκηση, διάλογο και φυσικά, ιατρική παρακολούθηση.