Το κλασικό ρυζόγαλο σε μια μοντέρνα εκδοχή του. Αξίζει ο πειραματισμός, καθώς το κακάο και οι σταφίδες θα… προβληματίσουν ευχάριστα …
Δύο εναλλακτικές συνταγές για ρυζόγαλο
Το ρυζόγαλο μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μπορούμε να τον φτιάξουμε με τον κλασσικό και συνηθισμένο τρόπο, με σοκολάτα ή με γάλα καρύδας. Πολλές εναλλαγές για να μην το βαριόμαστε ποτέ.
Το ρυζόγαλο είναι κρεμώδες γλύκισμα το οποίο παρασκευάζεται από ρύζι που έχει βράσει σε γάλα, ζάχαρη και σε μερικές συνταγές και με κορν φλάουερ. Είναι ένα επιδόρπιο που συνηθίζεται να καταναλώνεται τις πιο φθινοπωρινές μέρες από τις ελληνικές οικογένειες. Μάλιστα σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, είναι τυπικό Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα. Ας δούμε λοιπόν δυο ιδανικές συνταγές για το φθινόπωρο.
Συνταγή Νο 1
Ρυζόγαλο καρύδας με καραμελωμένες μπανάνες
Υλικά για το ρυζόγαλο
500 ml παχύρρευστο ρόφημα καρύδας για μαγειρική χρήση (σε κουτί ή κονσέρβα)
170 γρ. ρύζι γλασέ
90 γρ. μέλι ή maple syrup
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
380 ml ρόφημα καρύδας ψυγείου
¼ κ.γ. αλάτι
Υλικά για τις καραμελωμένες μπανάνες
2 μπανάνες, σε φέτες
70 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος ή λάδι καρύδας
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το ρυζόγαλο
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το παχύρρευστο ρόφημα καρύδας (μαγειρικής χρήσης) μέχρι να πάρει βράση.
Ξεπλένουμε το ρύζι με κρύο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Έπειτα το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, χαμηλώνουμε την φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ρόφημα καρύδας ψυγείου και το αλάτι. Ανακατεύουμε και πάλι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 15-18 λεπτά (με ανοιχτό καπάκι) ή μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας.
Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί μέσα στην κατσαρόλα, όσο ετοιμάζουμε τις μπανάνες.
Ετοιμάζουμε τις μπανάνες.
Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε την ζάχαρη, το βούτυρο (ή το λάδι καρύδας) και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις μπανάνες.
Τις σοτάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά για 2 λεπτά την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν.
Σερβίρουμε το ρυζόγαλο χλιαρό, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο, με τις μπανάνες από πάνω και λίγο τριμμένο ινδοκάρυδο.
- Στην περίπτωση που το θέλουμε κρύο, το φυλάμε στο ψυγείο (θα το έχουμε ετοιμάσει μέχρι και το βήμα 6 και ετοιμάζουμε τις καραμελωμένες μπανάνες ακριβώς πριν το σερβίρισμα.
Συνταγή Νο 2
Ρυζογαλο με λευκό ρύζι, σοκολάτα και μπανάνα
Υλικά
65 γρ. ρύζι γλασέ
20 γρ. βιολογικό άγλυκο κακάο
½ λίτρο γάλα αμυγδάλου (ή 1.5% αγελάδος)
120 γρ. μπανάνα
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το ρύζι σε κρύο νερό και το βάζουμε σε βαθύ κατσαρολάκι.
Με ραβδομίξερ χειρός πολτοποιούμε τη μπανάνα, τη σκόνη κακάο και λίγο από το γάλα αμυγδάλου.
Προσθέτουμε το μείγμα της μπανάνας στο υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε όλο μαζί στο κατσαρολάκι με το ρύζι.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 35 λεπτά χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας συχνά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια, αφήνουμε να κρυώσει.
- Αν το θέλουμε κρύο σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Γαρνίρουμε με κομματάκια μπανάνας, κακάο ή κομματάκια μαύρης σοκολάτας.
Πληροφορία της ημέρας: Το ιδανικό ρυζόγαλο δεν έχει προσθήκη κορν φλάουρ για να δέσει, δένει με το άμυλο του ρυζιού που πρέπει να βράσει καλά για να χυλώσει.
Καλή απόλαυση!