Η ιδέα της αποτοξίνωσης και της διατροφής με φυσικά προϊόντα δεν είναι καινούρια. Είναι όμως εφικτή; Είναι ωφέλιμη για τον …
Δύο ροφήματα που προστατεύουν τον οργανισμό από το στρες και το junk food
Σε περιόδους που βιώνουμε αρκετό άγχος, ασυνείδητα στρεφόμαστε σε λιπαρά τρόφιμα με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα από την κατανάλωση junk food;
Ίσως, να το έχεις ακούσει/διαβάσει/βιώσει. Το στρες και το junk food είναι αλληλένδετα για κάποιους – όχι για όλους. «Υπάρχουν άνθρωποι που όταν είναι αγχωμένοι και διανύουν μία περίοδο έντονου άγχους, τείνουν να έλκονται από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά», εξηγεί η Catarina Rendeiro, επίκουρη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο Food & Function.
«Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να βλάψουν την αγγειακή ανάκαμψη του σώματος από το στρες», υπογραμμίζει.
Η Rendeiro μαζί με την ομάδα της θέλησαν να διερευνήσουν τι είναι αυτό, ποια ουσία που λαμβάνουμε μέσω του φαγητού μπορεί να ανακουφίσει τον οργανισμό και το σώμα από το άγχος και να το αποτοξινώσει από την υπερκατανάλωση junk food.
Πώς τα τρόφιμα σε φλαβανόλες προστατεύουν την υγεία μας από το junk food
Όπως διαπίστωσαν οι φλαβανόλες -ομάδα ενώσεων που έχουν σπασμολυτικές, αντιαλλεργικές, διουρητικές και ανθελμινθικές δράσεις- μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, όταν είμαστε πιεσμένοι, και αντανακλαστικά, μηχανικά και ασυνείδητα στρεφόμαστε σε λιπαρά τρόφιμα.
«Οι φλαβανόλες βρίσκονται σε διάφορα φρούτα (μήλα, μούρα, δαμάσκηνα), λαχανικά (τομάτα, μπρόκολο), στους ξηρούς καρπούς, αλλά και στο πράσινο τσάι και στο μη επεξεργασμένο κακάο», σημείωσε η Rosalind Baynham, από τις συγγραφείς της μελέτης. «Οι φλαβανόλες είναι γνωστό ότι έχουν οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας».
Πώς πραγματοποιήθηκε το πείραμα
Για πρωινό, οι ερευνητές έδωσαν σε μια ομάδα υγιών νεαρών ενηλίκων δύο κρουασάν με αλατισμένο βούτυρο και μιάμιση φέτα τυρί τσένταρ, μαζί με ένα ρόφημα κακάο ή ένα ρόφημα πράσινου τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη στους μισούς και στους άλλους μισούς μαζί με ένα ρόφημα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη.
Αφού έφαγαν και ξεκουραστούν για μερικά λεπτά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν ένα αγχωτικό τεστ μαθηματικών που ήταν σύμφωνο με το επίπεδο στρες που μπορεί να βιώσουν στην καθημερινή τους ζωή.
Απάντησαν σε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορούσαν σε οκτώ λεπτά, ενώ οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή του αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλό τους και επίσης, αξιολόγησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν λιπαρά τρόφιμα σε συνδυασμό με ροφήματα χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη παρουσίασαν μειωμένη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και υψηλά επίπεδα άγχους.
Αντιθέτως, η ροή του αίματος μεταξύ εκείνων που κατανάλωσαν κακάο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη ήταν σημαντικά καλύτερη, ενώ ο εγκέφαλος οξυγονωνόταν καλύτερα.
Σύμφωνα με τη Rendeiro, «αυτή η έρευνα δείχνει ότι με το να τρώμε ή να πίνουμε τροφές ή ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “θεραπεία” τις περιόδους που τρεφόμαστε με πολλά λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα και νιώθουμε ιδιαίτερα στρεσαρισμένοι».