Η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπερνά τον άνθρακα
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency) αναφέρει σε νέα έκθεσή του ότι το περασμένο έτος οι ανανεώσιμες πηγές αντιπροσώπευσαν πάνω από τη μισή αύξηση δυναμικότητας ενέργειας.
Η έκθεση αναφέρει πως μισό εκατομμύριο ηλιακά πάνελ εγκαταστάθηκαν κάθε μέρα το περασμένο έτος σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα εγκαταστάθηκαν δύο ανεμογεννήτριες κάθε ώρα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική, θεωρούνται σημεία-κλειδιά στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το στάδιο, είναι η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας που έχει ξεπεράσει τον άνθρακα, και όχι η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην πραγματικότητα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λειτουργούν με διαλείμματα – εξαρτώνται από τον ήλιο ή το φύσημα του ανέμου, για παράδειγμα, σε αντίθεση με τον άνθρακα που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 24 ώρες την ημέρα όλο το χρόνο. Οπότε, οι ανανεώσιμες τεχνολογίες αναπόφευκτα παράγουν πολύ λιγότερο από τις δυνατότητές τους. Αλλά ακόμα κι έτσι, πρόκειται για σημαντική ανάπτυξη.
Η επέκταση της δυνατότητας των εναλλακτικών πηγών αντανακλά τη μείωση του κόστους για την αιολική και ηλιακή ενέργεια, μείωση που η έκθεση περιγράφει ως κάτι εντυπωσιακό που θα ήταν αδιανόητο μόλις πριν από πέντε χρόνια. Και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η τάση μείωσης του κόστους θα συνεχιστεί.
Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης πως το κέντρο βάρους της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών μεταφέρεται προς τις αναδυόμενες αγορές. Η Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση, “παραμένει ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% της ανάπτυξης”.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και οι νέες υψηλότερες προσδοκίες παραμένουν σε μέτρια επίπεδα σε σύγκριση με το τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε άλλους τομείς, πέρα από τον ηλεκτρισμό, οι ανανεώσιμες πηγές παρουσιάζουν λιγότερο εντυπωσιακή διείσδυση. Στις μεταφορές και τη θέρμανση η πρόοδος παραμένει αργή.