Δορυφορικές λήψεις που απογειώνουν τις αισθήσεις μας
Αρκεί μία ζωή για να πραγματοποιήσει κανείς ταξίδια και πόσα ταξίδια; Ας αποδεχτούμε το γεγονός πως η θνητότητα του ανθρώπου και η οικονομική κατάσταση τού καθενός δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να επισκεφτούμε όλους τους σημαντικούς προορισμούς. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να πάρουμε μία γεύση για αυτούς μέσα από ντοκιμαντέρ και μέσα από φωτογραφίες. Οι δορυφορικές λήψεις αποτελούν ακόμη ένα μέσο πραγμάτωσης αυτού του σκοπού, καθώς προσφέρουν μία υπέροχη εμπειρία από τον έξω κόσμο. Είστε έτοιμοι για μία ξενάγηση με ένα κλικ από… το διάστημα;
Τα Νησιά Παλμ στο Ντουμπάι (Palm islands)
Τι θα λέγατε να πιείτε τον καφέ σας ή να κάνετε τις διακοπές σας σε έναν φοίνικα; Και όταν εννοούμε φοίνικα εννοούμε το σχήμα των τριών τεχνητών νησιών Τζουμέϊρα, Τζεμπέλ Αλί και Ντέιρα που δημιουργήθηκαν στα ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Περσικό Κόλπο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έλαβαν αυτήν την ονομασία Palm Islands και μάλιστα το σχήμα τους γίνεται ορατό ακόμη και από το διάστημα όπως προκύπτει και από τη δορυφορική εικόνα που τραβήχτηκε στις 16 Ιουλίου το 2004. Η κατασκευή τους πραγματοποιήθηκε με την εξόρυξη και μεταφορά 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων άμμου και πέτρας από τον πυθμένα του Περσικού Κόλπου στο σημείο κατασκευής. Με την ολοκλήρωσή του αυτό το θέρετρο φιλοξενεί ξενοδοχεία, βίλες, διαμερίσματα, ιδιωτικές παραλίες, μαρίνες, πάρκα, εστιατόρια, κατοικίες, ένα υδρόβιο πάρκο, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους και πολλά άλλα. Μεγάλα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν αποκαλέσει τα Νησιά Παλμ όγδοο θαύμα του κόσμου.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο
Η ακόλουθη εικόνα φωτογραφίζει τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ή αλλιώς του Χέοπα στην Αίγυπτο που τραβήχτηκε στις 2 Φεβρουαρίου το 2002. Κατασκευάστηκε με σκοπό να γίνει ο τάφος του Χούφου ή αλλιώς του Χέοπος, ο οποίος ήταν ένας από τους Φαραώ της Αιγύπτου. Για τη Μεγάλη Πυραμίδα υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια για να χτιστεί και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν περίπου το 2.650 π.Χ. Μάλιστα, αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι εργάστηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι και χρειάστηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ογκόλιθοι, βάρους 2,5 τόνων ο καθένας για την ολοκλήρωση του έργου. Οι ογκόλιθοι αυτή σχημάτισαν τη Μεγάλη Πυραμίδα ύψους 146, 60 μέτρα, ενώ με το πέρας των χιλιετιών έχει χάσει περίπου 10 μέτρα από την κορυφή. Είναι το αρχαιότερο μνημείο από τα 7 θαύματα του κόσμου. Επισκεφτείτε την και ταξιδέψτε στο παρελθόν στην τέταρτη δυναστεία των Φαραώ!
Οι καταρράκτες του Νιαγάρα
Όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στο τέλος της εποχής Wisconsin, σχηματίστηκαν οι καταρράκτες του Νιαγάρα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα των καταρρακτών του ποταμού Νιαγάρα, του οποίου τα νερά του ρέουν μεγαλοπρεπώς και απότομα στα σύνορα μεταξύ της Καναδικής επαρχίας του Οντάριο και της Αμερικανικής πολιτείας της Νέας Υόρκης. Κατά την περίοδο της υψηλής ροής περισσότερο από 6 εκατομμύρια κυβικά πόδια νερού πέφτουν κάθε λεπτό και σχεδόν 4 εκατομμύρια κυβικά πόδια κατά μέσο όρο. Είναι διεθνώς γνωστοί τόσο για την ομορφιά τους όσο και για το γεγονός ότι αποτελούν σημαντική πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Οι επισκέπτες του τονίζουν ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο απαράμιλλης ομορφιάς, ενώ μιλάνε με δέος για το νυχτερινό φωτισμό τους που δημιουργεί ένα μαγικό θέαμα. Η εικόνα τραβήχτηκε στις 2 Αυγούστου το 2004.
Το Μεγάλο Φαράγγι (Grand Canyon)
Το Μεγάλο Φαράγγι (Grand Canyon) είναι ένα μακρύ φαράγγι που δημιουργήθηκε από τη διαβρωτική δράση του ποταμού Κολοράντου, και μπορεί να το συναντήσει κανείς στην πολιτεία της Αριζόνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα. Η λήψη της φωτογραφίας της βόρειας Αριζόνας και του Μεγάλου Φαραγγιού πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου το 2000. Εκτός από το ίδιο το Φαράγγι που διαφαίνεται στο δυτικό μισό των εικόνων, στο αριστερό σημείο της εικόνας μπορεί κανείς να αντικρίσει τη λίμνη Powell, ενώ στη δεξιά πλευρά της εικόνας δεσπόζει η κορυφή Humphreys και το ηλιοβασίλεμα με τον κρατήρα.
Ατόλλες Malosmadulu
Η Δημοκρατία των Μαλδίβων ή Νησιά των Μαλδίβων (Maldive Islands) είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από 1.192 ατόλες μικρών κοραλλιογενών νησιών στον Ινδικό ωκεανό. Βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ινδίας, έχουν έκταση 300 km² και ο πληθυσμός τους ανέρχεται στους 396.334 κατοίκους. Αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Το Μαλέ είναι η πρωτεύουσά τους και είναι η μοναδική πόλη. Γνωρίζατε ότι είναι η χαμηλότερη χώρα στον κόσμο; Πράγματι, το μέσο υψόμετρό της είναι ακριβώς 1 μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η λήψη της εικόνας των ατολών Malosmadulu πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου το 2002. Σήμερα αποτελούν παγκοσμίως υψηλό πόλο τουριστικής έλξης. Εσείς θα τις επισκεφτείτε;
Ο ιερός βράχος Ουλούρου στην Αυστραλία
Αν θέλετε να σκαρφαλώσετε στον ιερό βράχο Ουλούρου που βρίσκεται στο κέντρο της αυστραλιανής ηπείρου, καλό θα ήταν να το ξεχάσετε, καθώς οι ιθαγενείς αντιδρούν. Βέβαια, σήμερα συγκεντρώνονται χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της γης σκαρφαλώνοντας στον ιερό βράχο ύψους 340 μέτρων, αγνοώντας την επιθυμία των Αβοριγίνων. Είναι ο μεγαλύτερος μονόλιθος του κόσμου και το εθνικό σύμβολο της Αυστραλίας. Οι επισκέπτες που σέβονται την επιθυμία τους και δεν θα «αναρριχηθούν» θα τους ανταμείψει με τα πλούσια χρώματά του που αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τη θέση του ήλιου ή του φεγγαριού. Αυτή η δορυφορική εικόνα του βράχου τραβήχτηκε στις 17 Ιανουαρίου το 2004.
Η Κιβωτός του Νώε
Με την ονομασία Κιβωτός του Νώε έμεινε στην ιστορία το μεγάλο πλοίο το οποίο είπε ο Θεός στο Νώε να κατασκευάσει λόγω του επικείμενου μεγάλου κατακλυσμού. Σύμφωνα με τη Βίβλο ο Θεός αποφάσισε να επιλέξει αυτόν ως σωτήρα του ανθρωπίνου είδους αλλά και των άλλων ειδών ζωής από αυτόν το καταστροφικό φαινόμενο. Λέγεται ότι μετά τον αφανισμό του γένους των ανθρώπων που προκάλεσε, η κιβωτός προσάραξε στην κορυφή του όρους Αραράτ. Υπάρχουν δορυφορικές εικόνες του όρους Αραράτ στην Τουρκία που έχει υποδειχτεί ως μία πιθανή θέση της Κιβωτού του Νώε. Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2003. Εσείς βλέπετε την Κιβωτό;
Ο Νείλος ποταμός
Ο Νείλος είναι ποταμός στην Αφρική και ένας από τους δύο μεγαλύτερους του κόσμου. Ο ποταμός συνέβαλε στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου και ο πολιτισμός της οποίας οφείλεται κυρίως σε αυτό το ποτάμι. Η ονομασία Νείλος είναι ελληνική και πιθανόν προέρχεται από την σημιτική ρίζα νάχαλ που σημαίνει κοιλάδα ή ποτάμια κοιλάδα, και κατ’ επέκταση ποταμός. Το γεγονός ότι ο Νείλος ρέει από τα νότια προς τα βόρεια υπήρξε άλυτο μυστήριο για τους αρχαίους Αιγυπτίους και Έλληνες. Ένα ακόμη μυστήριό του βρίσκεται στη σχέση των ανθρώπων με αυτόν και μεταξύ τους… Μπορείτε να το εξιχνιάσετε με την εκεί επίσκεψή σας. Αυτή η εικόνα του ποταμού του Νείλου τραβήχτηκε από δορυφόρο στις 30 Ιανουαρίου 2001.
Το όρος της Αγίας Ελένης στην Ουάσινγκτον
Tο όρος της Αγίας Ελένης είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το ηφαίστειο βρίσκεται στην οροσειρά Κασκέιντ, η οποία είναι μέρος του δακτυλιδιού της φωτιάς του Ειρηνικού. Κάνοντας μία αναδρομή στο έτος 1980 στις 18 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ηφαιστειακή έκρηξη η οποία επέφερε φονικές και οικονομικές καταστροφές. Γι’ αυτό άλλωστε το όρος της Αγίας Ελένης είναι γνωστό. Πράγματι, πενήντα εφτά άτομα σκοτώθηκαν, 250 σπίτια, 47 γέφυρες, 25 χιλιόμετρα σιδηροτροχιών και 300 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων καταστράφηκαν. Σε μια διαστημική αποστολή οι αστροναύτες παρατήρησαν και τράβηξαν αυτήν τη λεπτομερή εικόνα ενός κρατήρα μιας κορυφής του ηφαιστείου. Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε στις 25 Οκτωβρίου το 2002.