Δύο ντουζίνες τροφίμων μάχονται στον αγώνα κατά του καρκίνου (Β’ μέρος)

Συντάκτης: Flowmagazine

 Πολλά από τα προϊόντα διατροφής που καταναλώνουμε περιέχουν ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες, όμως ποιες είναι οι τοπ 24 τροφές με τον καλύτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών στοιχείων; Συνεχίζουμε με την δεύτερη 12άδα για το Β’ μέρος του αφιερώματός μας.

Ποια είναι τα πολυτιμότερα τρόφιμα στη μάχη κατά του καρκίνου που τα συστατικά τους συνδυαστικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και περιέχουν φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά; Μαθαίνουμε τη δεύτερη χρυσή 12άδα τροφίμων με ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Πράσινο και μαύρο τσάι

Τα δύο αυτά είδη τσαγιού περιέχουν ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες, τις γνωστές πολυφαινόλες (κατεχίνες) που διακόπτουν τη διαδικασία αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων. Τα φύλλα πράσινου τσαγιού έχουν 40% πολυφαινόλες ανά ξηρό βάρος, προστατεύοντας κυρίως από καρκίνο στομάχου, πνευμόνων, εντέρου, ήπατος και παγκρέατος, όπως καταδεικνύουν επιστημονικές μελέτες.

Τομάτες

Περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο δεσμεύει τα μόρια οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες). Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του εντέρου. Επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο μπορεί να αυξήσει τη δραστικότητα κάποιων ενζύμων με αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση. Εκχύλισμα του δενδρολίβανου περιέχει τη καρνοσόλη, η οποία σε πειραματόζωα καταπολέμησε τη δημιουργία όγκων στο στήθος και στο δέρμα. Στη χώρα μας ιδιαιτέρως μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο στη μαγειρική σε πολλά διαφορετικά φαγητά.

Φύκια

Πλούσια σε β-καροτένιο και βιταμίνη Β12, χλωροφύλλη και φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ιώδιο, δρουν προστατευτικά σε διάφορες μορφές καρκίνου και κυρίως καρκίνο του μαστού.

Κατσαρό λάχανο

Το κατσαρό λάχανο περιέχει ινδόλες οι οποίες σταματούν τη μετατροπή υγρών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα σε ιστούς ευαίσθητους στη δράση οιστροφόνων.

Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα περιέχει την ουσία γλυκυρριζίνη η οποία συσχετίζεται με τη δράση της τεστοστερόνης και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ένα από τα κυριότερα φλαβονοειδή, την κερκετίνη καθώς και ένα ακόμα αντιοξειδωτικό συστατικό, την κεμπφερόλη. Κάποια είδη φιστικιών περιέχουν μεγάλες ποσότητες σεληνίου, το οποίο είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την αποφυγή καρκίνου του προστάτη.

Κόκκινο κρασί

Οι πολυφαινόλες τις οποίες το κόκκινο κρασί περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αποτελούν βασικό αντιοξειδωτικό που δρα κατά των ελευθέρων ριζών, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν καρκινογενέσεις.

Σόγια

Η σόγια και κάποια προϊόντα της περιέχουν φυτοοιστρογόνα, ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και του προστάτη σύμφωνα με μελέτες περασμένων δεκαετιών. Επίσης πολλές ισοφλαβόνες που περιέχονται αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η σόγια φαίνεται να δρα προστατευτικά ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. 

Λιναρόσπορος

Περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα που προστατεύουν από καρκίνο στο κόλον.

Καρότα

Τα καρότα περιέχουν πολύ σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου που αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για καρκίνο των πνευμόνων, του στομάχου, του εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Όπως ισχύει με όλα τα λαχανικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ειδικά στον καρκίνο του στομάχου, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν συσχετιστεί με ευεργετική δράση χάρη στις ουσίες που περιέχουν.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…